Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: John Force wil alweer rijden

dallas_force_05

Veertienvoudig Funny Car-kampioen John Force die afgelopen zondag gewond raakte bij een finishlijncrash in Dallas zal tegen alle verwachtingen in dit jaar waarschijnlijk toch nog in actie komen. De regerend kampioen wilde zelfs volgende week alweer achter het stuur kruipen om zo zijn kansen op titelprolongatie te kunnen behouden. Doktoren hebben dit echter verboden. Force wil nu eind oktober in Las Vegas zijn rentree maken om zo teamgenoot en nummer twee in de titelstrijd Robert Hight te kunnen helpen.

Tekst: Remco Scheelings
Foto: Remco Scheelings


Aan zijn crash hield Force wonderlijk genoeg ‘slechts’ een gecompliceerde enkelbreuk, een kniewond en beschadigingen aan beide handen over. Inmiddels zijn alle beelden van de crash ook door de deskundigen uitgebreid bekeken.Oorzaak van de crash is vermoedelijk een lekke band in combinatie met/gevolgd door een breuk in het chassis. De remmende werking van de parachutes zorgde er vervolgens voor dat het chassis in tweeën brak. Het voorste deel van het chassis met daarin de motor torpedeerde Kenny Bernstein terwijl de achterwielen met cockpit en daarin Force tegen de muur tot stilstand kwam. De parachute zorgde ervoor dat dit deel gelukkig niet ver doorrolde zodat de aan zijn benen onbeschermde Force ernstiger letsel bespaard bleef.

Beide rijders prezen de cockpitaanpassingen die gedaan werden na het dodelijk ongeluk van Eric Medlen in maart van dit jaar. De teamgenoot van John Force overleed aan hersenletsel na hard in aanraking te zijn gekomen met de rolkooi. De aanpassingen aan de kooi en extra beschermende kussens zorgden er nu voor dat beide rijders zelfs geen nekpijn aan de crash overhielden.

Inmiddels heeft Force zijn eerste fysiotherapiebehandelingen er opzitten en zelfs alweer gestaan. Daarop liet de regerend kampioen weten wellicht volgende week al weer in actie te zullen komen om zo zijn kansen op titelprolongatie te behouden. Doktoren hebben hier echter een stokje voor gestoken. Force richt zich nu op de laatste twee wedstrijden van het seizoen (25-28 oktober, Las Vegas en 1-4 november, Pomona). Hierin wil hij zijn teamgenoot, schoonzoon en nummer twee in de tussenstand Robert Hight kunnen bijstaan in zijn strijd om de Funny Car-titel 2007.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet