Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Kassa voor Kalitta, Prock en Enders

prock w

Doug Kalitta, Austin Prock en Erica Enders zijn de grootverdieners en winnaars geworden van de allereerste PRO Superstar Shootout. Met hun zeges mochten Kalitta en Prock allebei een cheque van USD 250.000 in ontvangst nemen, terwijl Enders naar huis ging met USD 125.000. Regerend NHRA Top Fuel-kampioen Kalitta klopte in de finale Clay Millican terwijl regerend NHRA Pro Stock-kampioen Enders in de eindstrijd Dave Connolly te snel af was. Voor Prock was het helemaal groot feest want de rijder van John Force Racing won meteen bij zijn debuut in de Funny Car-klasse.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Drag Illustrated


De SCAG Power Equipment PRO Superstar Shootout presented by Johnson’s Horsepowered Garage, een hele mond vol, maar dan heb je ook wat. De wedstrijd was een initiatief van het blad Drag Illustrated en de Professional Racers Owners Organization (PRO), de organisatie van teameigenaren in de Amerikaanse dragracesport. De editie van 2024 was de allereerste en Bradenton Motorsports Park had de primeur. De PRO Superstar Shootout is een volledig op zichzelf staande wedstrijd, ruim voorafgaand aan de start van het NHRA-seizoen en met een exceptioneel hoge prijzenpot. De NHRA, organisator van het officiële kampioenschap, de NHRA Mission Foods Drag Racing Series, was niet betrokken bij het evenement en er uiteraard ook niet blij mee aangezien de eerste actie van het seizoen en dus veel aandacht nu naar een andere, niet-NHRA-wedstrijd ging.

kalitta

Top Fuel
In de Top Fuel-klasse toonde Doug Kalitta na het in 2023 behalen van zijn eerste titel vormbehoud. De dit keer in Applied Innovation-kleuren gestoken Kalitta Motorsport dragster was in de eerste eliminatieronde te sterk voor Justin Ashley om in de halve finale af te rekenen met Leah Pruett. In de finale moest Kalitta vervolgens aantreden tegen Clay Millican, de nummer één uit de kwalificaties. Kalitta legde een 3,706 seconden op het asfalt terwijl Millican bleef steken bij 4,22 seconden. Daarmee ging de eerste PRO Superstart Shootout winst en USD 250.000 naar Kalitta.

tasca

Funny Car
Bij de Funny Cars was er in de kwalificatie al een primeur. Bob Tasca passeerde met zijn Ford Mustang de finishlijn (304,8 meter) met een eindsnelheid van 341,68 mph, oftewel 549,8 km/u (!!), de allereerste run in de geschiedenis met een eindsnelheid boven de 340 mph. De snelste tijd in de kwalificatie kwam echter op naam van Austin Prock, die vervolgens ook in de eliminaties ongenaakbaar was.

prock a2

Prock, vorig jaar nog actief in een Top Fueler van John Force Racing, neemt dit jaar binnen hetzelfde team het stuur over van Robert Hight, die vanwege medische redenen aan de kant blijft. Bij zijn debuut in de Cornwell Tools Chevy Camaro SS deed Prock het meteen meer dan uitstekend. In de eerste eliminatieronde was Prock te sterk voor Alexis DeJoria om in ronde twee zijn teambaas John Force het nakijken te geven. In de finale wachtte vervolgens regerend NHRA-kampioen Matt Hagan. Met 3,84 tegen 3,87 seconden ging de winst en de USD 250.000 naar Prock, die daarmee zijn Funny Car-debuut meteen in winst omzette.

enders w

Pro Stock
Net als in de Top Fuel-klasse ging ook in de Pro Stock-klasse met Erica Enders de winst naar de regerend NHRA-kampioen. Enders was opnieuw sterk onderweg en klopte aan het stuur van de JHG/SCAG/Melling Camaro van Elite Motorsports in de eliminaties achtereenvolgens David Cuadra, Aaron Stanfield en Jeg Coughlin Jr. In de finale moest Enders het tenslotte opnemen tegen Dave Connolly, maar ook die moest met 6,531 tegen 6,577 seconden zijn meerdere erkennen in Enders, die vervolgens de cheque van USD 125.000 kreeg overhandigd.

actie

Het is nu weer een maandje rustig voordat in het weekend van 9 en 10 maart met de Amalie Motor Oil NHRA Gatornationals de NHRA Mission Foods Drag Racing Series van start gaat.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet