Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Eerste winst Salinas, Hagan, Coughlin

Hagan Action MGA

Mike Salinas (Top Fuel), Matt Hagan (Funny Car) en Troy Coughlin Jr. (Pro Stock) zijn de eerste winnaars van dit jaar geworden in de NHRA Camping World Drag Racing Series. De openingswedstrijd van het nieuwe seizoen leverde meteen alweer snelle tijden en een mooie strijd op waarbij de favorieten hun status opnieuw waarmaakten.


Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: NHRA

Niet de traditionele Winternationals in Pomona, Californië, maar de Amalie Motor Oil NHRA Gatornationals op Gainesville Raceway, Florida, trapte dit jaar de NHRA Camping World Drag Racing Series af. De direct aan de openingswedstrijd voorafgaande testdagen waren al een indicatie wie er tot de favorieten gerekend mogen worden. Niet geheel verrassend zijn dat overwegend dezelfde rijders als afgelopen jaar, waarbij ze hun favorietenrol op Gainesville Raceway ook meteen waarmaakten.

gfsun 26
Brittany Force

In de Top Fuel klasse ging de snelste tijd in de kwalificatie met 3,699 seconden naar regerend kampioen Brittany Force. De Monster Energy John Force Racing rijdster werd echter in de kwartfinales geklopt door Mike Salinas, die na winst op Leah Pruett tot de finale wist door te dringen. De Scrappers Racing-piloot zette daarbij met 3,66; 3,69 en 3,72 seconden een serie indrukwekkende tijden neer.

Salinas Action MGD
Mike Salinas

In de finale moest Salinas het opnemen tegen meervoudig kampioen Steve Torrence, die achtereenvolgens Scott Palmer, Tony Schumacher en Doug Kalitta het nakijken had gegeven. In een spannende finale ging de winst met een verschil van slechts 0,002 seconden naar Salinas.

cappsq1
Ron Capps

Bij de Funny Cars klokte Ron Capps als regerend kampioen met 3,874 seconden de snelste tijd in de kwalificaties. De NAPA Auto Parts Toyota moest het echter in de kwartfinales afleggen tegen Alexis DeJoria, die op haar beurt weer in de halve finales het nakijken had tegen Matt Hagan in de Tony Stewart Racing/Dodge Power Brokers Charger (kopfoto).

gfsun 27
JR Todd

Aan de andere kant van de eliminatieladder wist JR Todd met zijn DHL Toyota van Kalitta Motorsports ten koste van Blake Alexander, Robert Hight en Chad Green naar de finale te rijden.

Hagan JFA
Matt Hagan

Daarin was het Hagan die aan het langste eind trok en daarmee de eerste winst van het seizoen voor Tony Stewart Racing binnensleepte.

Coughlin Action MGB
Troy Coughlin Jr.

Extreem close was het bij de Pro Stockers waarbij in de kwalificatie de nummers één en twee, Troy Coughlin Jr. en regerend kampioen (en teamgenoot) Erica Enders, met 6,515 seconden zelfs precies dezelfde tijd op de klokken zetten. De als laatste voor de eliminaties geplaatste Larry Morgan was altijd nog goed voor een tijd van 6,575 seconden. In de eliminaties wist Coughlin zijn goede vorm vast te houden en met zijn JEGS.com/Elite Camaro tot de finale door te dringen. Daarin moest Coughlin aantreden tegen Mason McGaha, maar omdat de Harlow Sammons Camaro met tyreshake te kampen kreeg, ging de winst vrij eenvoudig naar Coughlin.

notes salinas
Justin Bond

De FuelTech NHRA Pro Mod Drag Racing Series leverde een zege op voor Justin Bond die in de finale JR Gray Jr. te snel af was.

Overall RA

Dat het dragracen in Amerika mateloos populair is en blijft, bleek op zaterdag toen Gainesville Raceway tot de laatste plaats was uitverkocht.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet