Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: David Vegter runner-up in FIA Europees Pro Modified Kampioenschap

01.edrs vegter.331

David Vegter en zijn team Vegter Pro Mod Racing kunnen terugkijken op een meer dan uitstekend seizoen. Met een runner-up positie in het FIA Europees Pro Modified Kampioenschap scoorde de Nederlander zelfs zijn beste klassering ooit. In deze sterkst bezette en meest internationale klasse van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing wist Vegter tijdens The Main Event op Santa Pod Raceway de finale te bereiken, bezette hij bij de prestigieuze NitrOlympX op Hockenheim de eerste kwalificatiepositie en klokte hij bij iedere wedstrijd één of meerdere keren tijden in de 5,8 of 5,9 seconden.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: Remco Scheelings

Na een door de coronapandemie veroorzaakte onderbreking van twee jaar was het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing in 2022 weer terug op de kalender. Om de herstart te accentueren was de Vegter Pro Mod Racing '67 Chevrolet Camaro kort voor aanvang van het seizoen in een fris nieuw design gestoken.

02.me vegter.511

David Vegter en zijn team Vegter Pro Mod Racing trapten het jaar meteen goed af door bij The Main Event op Santa Pod Raceway, de eerste ronde van het FIA Europees Kampioenschap, direct de runner-up positie te veroveren. Vegter hoefde alleen regerend FIA Europees kampioen en Europees recordhouder Jan Ericsson voor zich te dulden. De gereden tijden waren ook meteen weer uitstekend waaruit kon worden opgemaakt dat de in de wintermaanden gedane aanpassingen aan auto en motor goed hadden uitgepakt.

03.edrs vegter.091

Een paar weken later werd dit nog eens onderstreept toen Vegter op het Zweedse Tierp Arena bij een niet voor het FIA EK meetellende wedstrijd een derde kwalificatiepositie voor zich opeiste en met 5,847 seconden in de buurt kwam van zijn persoonlijk record van 5,804 seconden. In augustus reisde Vegter Pro Mod Racing opnieuw af naar Tierp Arena voor de Summit Racing Equipment Internationals, ronde twee van het FIA Europees Kampioenschap. Na een achtste kwalificatiepositie moest de Nederlander in de eerste eliminatieronde door domme pech met de brandstoftank na de burn out opgeven.

04.hh vegter.302

De revanche kwam twee weken later in Hockenheim tijdens het met meer dan 50.000 toeschouwers drukstbezochte dragrace-evenement van Europa, de NitrOlympX. Met een tijd van 5,91 seconden eiste Vegter de eerste kwalificatiepositie voor zich op en hield daarmee de complete Europese concurrentie achter zich. In de eliminaties merkte de Nederlander al dat er iets mis was met zijn auto, maar wist toch nog tot de halve finales door te dringen. Na de wedstrijd werd bij een uitgebreide inspectie een breuk in een chassisbuis geconstateerd. Met slechts twee weken tot de vierde en afsluitende ronde van het FIA Europees Kampioenschap, The European Finals op Santa Pod Raceway, was er dus veel extra werk aan de winkel. Met een derde plaats in de tussenstand van het kampioenschap en minimale verschillen tussen de nummers twee tot en met vijf, was er nog voldoende om voor te vechten.

05.ef vegter.361

Na een bezoek aan Robinson Race Cars kon de Camaro op het circuit van Santa Pod Raceway verder worden opgebouwd. Bij aanvang van de kwalificaties van The European Finals stond de Vegter Pro Mod Racing '67 Chevrolet Camaro er weer helemaal fris bij en werden de inspanningen beloond met een tijd van 5,89 seconden, goed voor een tweede kwalificatiepositie. Wat deze prestatie extra glans gaf, was het feit dat de kwalificatie door de slechte weersomstandigheden moest worden ingekort van vier naar twee runs en dat er dus nauwelijks tijd was om richting de ideale set-up te werken. Na winst in de eerste eliminatieronde verbeterde Vegter zich in de kwartfinales tot 5,85 seconden, maar werd desondanks uitgeschakeld.

06.ef vegter.212

Met deze kwartfinaleplaats steeg Vegter naar de tweede positie in het FIA Europees Pro Modified Kampioenschap, zijn hoogste klassering ooit. In de afgelopen jaren was de Nederlander al regelmatig in de top vijf van deze sterkst bezette klasse van het FIA EK Drag Racing geëindigd, maar na een derde plaats in 2017 en een vierde in 2019 was dit het voorlopige hoogtepunt.

07.edrs vegter.069

Vegter kijkt dan ook met een tevreden gevoel op het seizoen terug. "Het was een goed seizoen waarbij we tot het eind in de race zijn gebleven voor de titel. Hoogtepunten waren de runner-up positie bij The Main Event en de eerste kwalificatiepositie in Hockenheim. Helaas hebben we op Tierp veel punten laten liggen en daarnaast hebben we ook een paar keer wat pech gehad waardoor het net niet onze kant op viel. Positief is zondermeer dat we motorisch gezien weinig schade hebben gehad, een teken dat we met de set-up goed zaten. De enige serieuze schade was de chassisbreuk in Hockenheim, maar dat is iets waar je niet veel aan kunt doen."

08.ef vegter.112

In de autosport is het tegenwoordig zo dat een week na afloop van het seizoen, de voorbereidingen voor het nieuwe jaar alweer beginnen, en dat is bij Vegter Pro Mod Racing niet anders. "Alles wordt binnenkort weer uit elkaar gehaald, gecontroleerd en indien nodig worden onderdelen vervangen. Ook volgend jaar concentreren we ons weer volledig op het FIA Europees Kampioenschap dat eind mei begint met The Main Event op Santa Pod. We zijn erg blij dat Velocity Classics, het in Rijsenhout gevestigde bedrijf dat gespecialiseerd is in de verkoop van exclusieve (Amerikaanse) muscle cars en klassiekers, nadat het dit seizoen voor het eerst partner werd van ons team, volgend jaar ook weer meedoet. Daarnaast zijn ook de al jaren trouwe partners zoals HKR Techniek, tomkart (elektrische karts) en Post & Dros weer van de partij", aldus Vegter tot besluit.

09.me vegter.324

Volg Vegter Pro Mod Racing op Instagram via vegterpromodracing en op Facebook Vegter Pro Mod Racing.

010.hh vegter.402
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet