Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Pro Dutch Racing kijkt terug op een mooi en succesvol seizoen

ef.tooren.100

Zaterdag 29 oktober werd het seizoen van Pro Dutch Racing afgesloten met de 'End of Season Party'. Na twee coronajaren was 2022 eindelijk weer een normaal jaar waarin Michel Tooren en zijn team in maar liefst acht wedstrijden aan de start stonden. Absoluut hoogtepunt was natuurlijk de overwinning in het FIA Europees Pro Modified Kampioenschap tijdens de NitrOlympX op de HockenheimRing. Maar ook was er de winst bij het Festival of Power en werd met 5,914 seconden het persoonlijk record verder aangescherpt. Last but not least nestelde Pro Dutch Racing zich met een vierde plaats in de eindstand van zowel het FIA Europees Pro Modified Kampioenschap als het Motorsport UK Pro Modified Championship nog steviger in de Europese Pro Modified-top.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: Remco Scheelings, Julian Hunt

Na de twee coronajaren was het seizoen 2022 er gelukkig weer een met volop wedstrijden en mogelijkheden om de Pro Dutch Racing '71 Plymouth Barracuda de sporen te geven. Het werd uiteindelijk nog een verlengd seizoen omdat, gezien de stand in het Motorsport UK Pro Modified Championship, Michel Tooren en zijn team besloten om ook nog de National Finals op Santa Pod Raceway aan het programma toe te voegen.

hh.tooren.500

Het seizoen begon meer dan uitstekend met een zege tijdens het voor het Motorsport UK Pro Modified Championship meetellende Festival of Power. Daarna volgden The Main Event, de Summer Nationals en de Bug Jam, om uiteindelijk richting Zweden te gaan voor de Summit Racing Equipment Internationals op Tierp Arena. Twee weken later was het tijd voor de derde ronde van het FIA Europees Pro Modified Kampioenschap, de NitrOlympX op de Rico Anthes Quartermile van de HockenheimRing. Zoals al uitgebreid gememoreerd, werd het een voor Tooren en Pro Dutch Racing historische wedstrijd. Het prestigieuze en met meer dan 50.000 toeschouwers drukstbezochte dragrace-evenement van Europa leverde voor de Pro Dutch Racing-rijder zijn eerste overwinning in het FIA Europees Pro Modified Kampioenschap op. Een zwaarbevochten maar echte teamoverwinning.

main event.04

Met alleen nog de European Finals op Santa Pod Raceway te gaan, was Tooren daarmee nog steeds in de race om de plekken twee tot en met vijf in de eindstand van het FIA Europees Kampioenschap. Helaas werd de laatste wedstrijd van deze prestigieuze titelstrijd ernstig gehinderd door slecht weer waardoor slechts twee van de vier geplande kwalificatieruns doorgang konden vinden. Dit weerhield Tooren er echter niet van om met 5,914 seconden zijn persoonlijk record van 5,934 seconden verder aan te scherpen en in het extreem sterk bezette veld de vierde kwalificatiepositie voor zich op te eisen. In de eerste eliminatieronde moest de Pro Dutch Racing-piloot het vervolgens opnemen tegen Kev Slyfield, tevens een van zijn directe concurrenten in de strijd om de Britse titel.

ef.tooren.352a

Het werd met zowel de onboard als externe beelden op YouTube de meest bekeken run van het weekend, die voor Tooren gelukkig goed afliep. Door tyreshake raakte de Pro Dutch Racing Cuda uit het rechte spoor en balanceerde tot twee keer toe op twee wielen. Tooren wist de auto door razendsnel te reageren weer onder controle te krijgen, waarmee een crash werd voorkomen. Eenmaal terug in het rechte spoor ging Tooren weer op het gas en had met een tijd van 7,64 seconden zijn run nog bijna in winst omgezet. Bijna is echter niet helemaal en dus was de wedstrijd voor Tooren ten einde. Daarmee sloot de Pro Dutch Racing-rijder het FIA Europees Pro Modified Kampioenschap af op een keurige vierde plaats.

nf.MK4 1260

Het wedstrijdseizoen van Pro Dutch Racing werd twee weken later afgerond met de National Finals op Santa Pod, de laatste ronde van het Motorsport UK Pro Modified Championship. Met een tijd van 6,15 seconden plaatste Tooren zich als derde voor de eliminaties, waarbij de Nederlander het in de kwartfinales moest opnemen tegen Bobby Wallace. De Pro Dutch Racing Cuda dook met 5,97 seconden opnieuw onder de zes seconden, maar het was niet genoeg om de Engelsman te kloppen. Daarmee was het seizoen ten einde en sloot Tooren het Brits kampioenschap, net als het FIA EK, af op een vierde plaats.

hh.tooren

Het seizoen 2022 werd definitief uitgezwaaid met de End of Season Party in de thuishaven van Pro Dutch Racing aan de Stolwijkstraat in Rotterdam. Een inmiddels traditionele afsluiter, die echter door de coronaproblemen de afgelopen twee jaar moest worden afgelast, maar nu weer in ere werd hersteld. Met rond de 70 gasten was de opkomt weer enorm en onder het genot van de ruim aanwezige hapjes en drankjes werd teruggekeken op een druk en succesvol seizoen. Uiteraard werden alle trouwe sponsors en partners bedankt voor het in het team gestelde vertrouwen. Hoogtepunt van de dag was het moment dat de motor van de Pro Dutch Racing '71 Plymouth Barracuda werd gestart.

tooren.171

"Als je dan zo terugkijkt, is het een mooi seizoen geweest", aldus Tooren. "We hebben aan acht wedstrijden meegedaan en er daarvan twee gewonnen, een mooi winstpercentage dus. Daarnaast hebben we maar liefst zeven keer een persoonlijk record verbeterd, tijd, dan wel snelheid. In het begin hebben nog wel wat problemen gehad, zoals de motorschade tijdens The Main Event. Maar vanaf Zweden hadden we het goed op de rit en hebben we geen schades meer gehad, een teken dat we de afstellingen steeds beter onder controle kregen. Wat topsnelheid en snelheid op de 200 meter betreft kunnen we ons met de besten meten. Natuurlijk hadden we graag een 5,8 seconden op het scorebord gehad, maar dat is dan iets voor volgend seizoen. Het is leuk om de enthousiaste reacties van onze sponsors en partners te zien op onze overwinningen, zowel gedurende het seizoen als tijdens de End of Season Party. Overwinningen spreken toch wel heel erg aan."

fop.tooren.421

Maar op het moment dat het ene seizoen eindigt, begint meteen daarna alweer het nieuwe. En dus wordt er ook alweer vooruitgekeken naar 2023. "Hoofdprogramma wordt weer het uit vijf wedstrijden bestaande FIA Europees Kampioenschap. In de aanloop naar de eerste ronde eind mei op Santa Pod, zullen we in ieder geval nog een andere wedstrijd op dezelfde baan meepakken om zo goed voorbereid aan het kampioenschap te beginnen. Het lijkt allemaal nog ver weg, maar voor je het weet is het alweer zover en tot die tijd is er nog veel te doen", aldus Tooren tot besluit.

Afbeelding1

Pro Dutch Racing heeft inmiddels als nieuwe sponsors mogen verwelkomen: Horrel Shipping en Dockside Shipfacilities B.V.

Pro Dutch Racing wordt gesteund door: Arton USA Cars & Parts, Burger Ferry Agencies, Damen Marine Components Netherlands BV, Dockmarks Signs BV, Duraship BV, DW Pumps, Electric Marine Support BV, F.E.M.M. Rotterdam BV, Flanto Shipping BV, Gebr. de Jonge BV, Heftronics, Helmacab Belgie B.V.B.A., Hoogendoorn maritieme betimmering en interieurbouw, Maritiem Media, MST Shipping, Noordtrans Scheepvaartbedrijf, Oonincx Scheepsonderhoud BV, Petrostar AG, RBC Nederland BV, Rotyle Dakbedekking, RTR Barging, Scheepsservice Beljaars, Shipping Factory BV, Sinttruije Marine Service BV, Tribute Space BV, Tristan Shipping BV, Verhaar Omega, VKV Service BV en Vrooam Powersports Lubricants International BV.

Voor meer informatie over Pro Dutch Racing, zie ook www.produtchracing.nl, Facebook en Instagram.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet