Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Top vijf klassering voor Marck Harteveld in eindstand FIA Europees Kampioenschap

harteveld.352g

Het seizoen 2022 zit er inmiddels al weer even op. Voor Marck Harteveld en zijn team Voodoo Hemi Racing een jaar met opnieuw vele hoogtepunten. Allereerst was er natuurlijk de runner-up positie bij de wedstrijd op Tierp Arena, nieuwe persoonlijke records en in het seizoen waarin voor het eerst werd deelgenomen aan het volledige FIA Europees Pro Modified Kampioenschap een vijfde plaats in de eindstand. Maar niet alleen met zijn prestaties trok Voodoo Hemi Racing de aandacht. Tijdens de NitrOlympX op Hockenheim kregen Harteveld, zijn team en de Voodoo Hemi Racing '70 Plymouth Superbird alle ogen op zich gericht door in de befaamde oranje The Dukes of Hazzard uitmonstering aan de start te verschijnen. Het was zo'n succes, dat de als eenmalig bedoelde actie een vervolg kreeg bij de European Finals op Santa Pod Raceway. Met de traditionele 'End of Season sponsordag' werd onlangs het seizoen 2022 definitief afgesloten en kunnen de voorbereidingen op 2023 beginnen.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: Remco Scheelings en pr 

De tweede ronde van het FIA Europees Kampioenschap op Tierp Arena was zoals inmiddels bekend voor Marck Harteveld en Voodoo Hemi Racing uiterst succesvol verlopen. Harteveld bereikte in deze sterkst bezette Pro Modified-wedstrijd van het jaar de finale en moest het maar nipt afleggen tegen meervoudig FIA Europees kampioen Michael Gullqvist. Daarnaast werden op de Zweedse baan met 5,927 seconden en 389,05 km/u twee nieuwe persoonlijke records gevestigd.

harteveld.001

Veel tijd om van deze prestaties te genieten was er echter niet. Twee weken later stond namelijk met de NitrOlympX op de Rico Anthes Quartermile van de HockenheimRing de derde ronde van het FIA EK op het programma. De NitrOlympX is met meer dan 50.000 toeschouwers het drukstbezochte dragrace-evenement van Europa. Omdat het relatief dicht bij huis is, wordt Voodoo Hemi Racing er traditioneel gesteund door een groot aantal Nederlandse fans. Dat was dit jaar niet anders.

harteveld.350

De fans, en eigenlijk iedereen, van deelnemers en toeschouwers tot pers, stond een bijzondere verrassing te wachten toen de Voodoo Hemi Racing '70 Plymouth Superbird uit de trailer rolde. Het kenmerkende groen was ingeruild voor oranje. De Superbird was namelijk omgetoverd in een exacte kopie van de General Lee uit de serie The Dukes of Hazzard. De Superbird was meteen de meest gefotografeerde auto van het weekend en de speciaal voor deze gelegenheid gemaakte T-shirts vlogen de deur uit. Dat ook de organisator deze actie kon waarderen, bleek wel uit het feit dat Harteveld op zondag bij de prijsuitreiking de trofee voor 'Best Appearing Car' in ontvangst mocht nemen.

harteveld.501

Maar er werd natuurlijk ook nog gereden op de Rico Anthes Quartermile. In de kwalificatie zette Harteveld met 6,09 seconden de zevende tijd op de klokken en rekende in de eerste eliminatieronde in 6,06 seconden af met de Zweed Marcus Perman. In de kwartfinales wachtte de confrontatie met regerend kampioen Jan Ericsson. Met 5,963 seconden klokten beide rijders een identieke tijd. Helaas had Harteveld in zijn drang om de leider in het tussenklassement te verslaan net iets te vroeg op de lampen gereageerd en trok een rood licht, waarmee de race over was.

harteveld.111

Nauwelijks twee weken na de wedstrijd in Duitsland trok Voodoo Hemi Racing richting Engeland voor de vierde en afsluitende ronde van het FIA Europees Kampioenschap, The European Finals op Santa Pod Raceway. Bij deze wedstrijd was de motor van de Superbird voor het eerst uitgerust met een nieuwe, in Amerika aangeschafte blower, die voor nog meer pk's moest zorgen. Niet alleen kon het Harteveld tijdens de afsluitende race aan nog meer snelheid helpen, ook kon in de aanloop naar 2023 alvast wat ervaring worden opgedaan met de nieuwe combinatie. Een nieuwe blower vereist ook een andere afstelling van de motor en om tot de juiste set-up te komen zijn runs nodig. En uitgerekend bij de European Finals ontbrak het daaraan. Door de regen konden slechts twee van de vier geplande kwalificatieruns doorgang vinden. Harteveld bleef dan ook in de kwalificatie steken op een tijd van 6,24 seconden, goed voor een tiende kwalificatiepositie, en werd in de achtste finales geklopt door Freddy Fagerström. "We kwamen gewoon runs tekort om tot een betere afstelling te komen. In het begin bleef de motor te koud. We hebben daarna wel stappen gemaakt, maar je kunt niet teveel in één keer doen want dan slaat het wellicht door naar de andere kant en verniel je de hele motor. Dat wil je ook niet. Nu was het niet genoeg. Met de runs die je in een normaal droog weekend hebt, waren we er wel gekomen", aldus Harteveld over de uitschakeling op Santa Pod.

harteveld.250

Maar verder was er niets te klagen want Harteveld sloot zijn eerste volledige seizoen in het FIA Europees Pro Modified Kampioenschap af op een keurige vijfde plaats, slechts 20 punten achter de nummer vier en 37 punten achter de nummer drie, en dat terwijl er per gewonnen eliminatieronde 20 punten te verdienen zijn. Harteveld keek dan ook meer dan tevreden terug op het seizoen. "We hebben een heel gaaf en goed seizoen gehad en daarbij ook heel veel geleerd. Alle wijzigingen die we voor en tijdens het seizoen aan de auto hebben gedaan hebben gewerkt. Alleen de nieuwe blower wat minder, maar dat was aanwijsbaar door een gebrek aan runs, anders was ook dat goed gekomen."

sponsordag

Het seizoen werd traditioneel afgesloten met de 'End of Season sponsordag' in het thuishonk van Voodoo Hemi Racing. Ook dit jaar mocht deze dag zich weer verheugen in een grote belangstelling en werd er tijdens een barbecue uitgebreid bijgepraat over alle belevenissen van afgelopen jaar. Uiteraard werden alle partners, sponsors en supporters nog een keer bedankt voor hun niet aflatende steun.

harteveld.350a

Daarmee is het seizoen 2022 definitief ten einde en beginnen de voorbereidingen op het seizoen 2023. Ook daarin zullen Harteveld en zijn team Voodoo Hemi Racing weer uitkomen in het volledige, dit keer uit vijf wedstrijden bestaande FIA Europees Kampioenschap. Om optimaal voorbereid aan het FIA EK te beginnen, zal Harteveld in de week voorafgaand aan de eerste ronde op Santa Pod op dezelfde baan aan de start staan bij de Doorslammers. Uiteraard is alles erop gericht om volgend jaar een nog hogere positie in de eindstand te behalen.

harteveld.103

Partners van Voodoo Hemi Racing
Voodoo Hemi Racing wordt gesteund door Six-Pack Speedshop, Flexibell Systems, M-Trex IJmuiden Holland BV, Altac Coating Group, ITG IJmuiden, Brute Jeeps, Mooi Reclame Werk, G&L Harteveld, Qrien van Vliet, Mopar Truck Shop, Auto Ruiter, Wiretec Draadproducten, FB Installaties, vd Kruk Waterontharders, P.W. Spaans Schilderwerken, Q.D. Automotive, Sunproof en P. Komen Autoherstelwerk.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet