Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Shark Attack kijkt terug op een mooi en succesvol seizoen

berg.ef

Na twee jaar met coronaperikelen was daar ineens het seizoen 2022. In maart bleef de wereld nog gedeeltelijk op slot en was reizen moeilijk, in april kwam daar het verlossende woord: er kwam weer een FIM Europees Kampioenschap dragracen! Gelukkig had Shark Attack de afgelopen twee jaar niet stilgezeten en was het team klaar voor 2022. René van den Berg zou uitkomen in de koningsklasse Top Fuel Bike, Aswin le Noble in de klasse Pro Stock Bike en Anouk Burgering in de klasse FIM-E Junior Drag Bike.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: Remco Scheelings

De wedstrijden die in 2022 meetelden voor het FIM Europe Drag Bike European Championship waren The Main Event op Santa Pod Raceway (Engeland), de Summit Racing Equipment Internationals op Tierp Arena (Zweden), de NitrOlympX op de Hockenheimring (Duitsland) en tot slot de European Finals op Santa Pod Raceway. Anouk Burgering moest alleen de wedstrijd in Zweden aan zich voorbij laten gaan.

burgering.fop

Naast eerder genoemde wedstrijden voor het Europees kampioenschap stonden er dit jaar ook nog enkele andere wedstrijden op de kalender van Shark Attack. Het seizoen begon in het paasweekend met het Festival op Power op Santa Pod, waarbij Burgering als derde eindigde. Vervolgens stond het team op 8 mei op Circuit Zandvoort. Naast de promotie voor de teamsponsors konden daar ook enkele runs worden gemaakt.

berg.me

Eind mei was het dan tijd voor de eerste wedstrijd van het Europees kampioenschap op Santa Pod. Helaas liet de motorfiets van Burgering haar na twee runs in de steek, maar met een derde plaats scoorde ze toch de nodige punten voor het kampioenschap. Le Noble kende problemen maar eindigde desondanks als tweede. Nog beter verging het Van den Berg die na een aantal super constante runs zelfs de overwinning mee naar huis kon nemen!

lenoble.me

Op 10 juni was het team in Drachten bij de Drachten Nationals. Na vier jaar kon er eindelijk weer op eigen bodem worden gereden. Het werd een superleuk weekend waarbij Burgering zelfs nog bij het jeugdjournaal te bewonderen was https://jeugdjournaal.nl/artikel/2432430-anouk-kan-superhard-racen-het-geeft-een-kick.html

berg.ef1

In het eerste weekend van juli stond op Santa Pod de niet voor het Europees kampioenschap meetellende Summer Nationals op het programma. Alle teamleden konden de nodige runs maken waarbij weer veel werd geleerd. Voor Van den Berg was het zelfs een topweekend want de Top Fuel Bike-piloot liet met 6,05 seconden en een eindsnelheid van 394 km/u zelfs een nieuw persoonlijk record optekenen. De Nederlander steeg daarmee drie plaatsen op de lijst van snelste tijden waar ook ter wereld gereden.

lenoble.ti2

In het weekend van 13 en 14 augustus was het voor Van den Berg en Le Noble in Tierp (Zweden) tijd voor de tweede wedstrijd van het Europees kampioenschoep. Van den Berg wist daarbij de halve finales te bereiken, terwijl Le Noble in de kwartfinales werd uitgeschakeld.

berg.hh2

In tegenstelling tot in Zweden stond twee weken later bij de NitrOlympX op de Rico Anthes Quartermile van de HockenheimRing het volledige Shark Attack team aan de start.

hannes.hh

Dat betekende naast de eerder genoemde rijders ook Hannes Burgering en Patrick Lenaers. Van den Berg viel met een tweede plaats in de prijzen terwijl Le Noble de halve finales haalde.

lenaers.hh

Van den Berg mocht op zaterdagavond ook nog aantreden tijdens de traditionele Nightshow in het uitverkochte Motodrom van de Hockenheimring.

lenoble.ef

Na slechts acht dagen thuis voor het werk en het klaarmaken van de motoren, was het alweer tijd voor de European Finals op Santa Pod, de laatste wedstrijd van het FIM Europees Kampioenschap. Voor aanvang van het weekend stond Van den Berg op plek één in de Top Fuel Bike klasse, Le Noble bezette de tweede plaats in de Pro Stock Bike klasse, terwijl Burgering als vierde stond geklasseerd bij de Junior Bikes. Helaas gooide het typisch Engelse weer roet in het eten en kon er door de regen weinig worden gereden. In de paar runs die door konden gaan viel alles net niet op z'n plaats voor de rijders van Shark Attack waardoor het weekend niet bracht waarop gehoopt was. Uiteindelijk werd Van den Berg tweede in het eindklassement van het FIM Europees Kampioenschap bij de Top Fuel Bikes, eindigde Le Noble als derde in het Pro Stock Bike eindklassement en werd Burgering derde bij de Junior Bikes.

burgering.ef

Als toetje werd twee weken later nog deelgenomen aan de National Finals op Santa Pod, opnieuw een leerzame ervaring voor alle rijders van het team.

Shark Attack wil hierbij al haar sponsoren hartelijk bedanken voor het in het team gestelde vertrouwen. Shark Attack zal dit niet beschamen en er volgend jaar nog harder tegenaan gaan.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet