Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Ashley, Hight en Enders trappen af met winst

podium

Justin Ashley, Robert Hight en Erica Enders zijn de NHRA Camping World Drag Racing Series goed begonnen door bij de openingswedstrijd op Auto Club Raceway at Pomona de winst voor zich op te eisen. Ashley klopte in de Top Fuel-finale Austin Prock, terwijl Hight met een verschil van slechts 0,002 seconden regerend Funny Car-kampioen Ron Capps van de zege wist af te houden. Enders had in de Pro Stock-finale, ondanks een slechte reactietijd, geen moeite met Aaron Stanfield toen de laatste tijdens de run in de problemen kwam.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA

Met de Lucas Oil NHRA Winternationals op Auto Club Raceway at Pomona is het nieuwe seizoen van de NHRA Camping World Drag Racing Series op gang geschoten.

b.force
Brittany Force

Op Pomona werd de lijn aan snelle tijden die vorige week tijdens de testsessies op Wild Horse Pass Motorsports Park op de klokken werd gezet gewoon doorgetrokken. In de Top Fuel klasse pakte Brittany Force met 3,661 seconden de eerste kwalificatiepositie, op de voet gevolgd door Justin Ashley (3,676 seconden). Mike Salinas, vorige week tijdens de testsessies nog de snelste rijder, bleef op plek drie met 3,677 seconden ook nog onder de 3,7 seconden.

ashley
Justin Ashley

Met de in de kleuren van zijn nieuwe sponsor Phillips Connect gestoken Davis Motorsports/Justin Ashley Racing dragster schakelde Ashley in de eliminaties met runs van 3,69 en 3,70 seconden achtereenvolgens Jim Maroney, Antron Brown en regerend kampioen Steve Torrence uit en stond daarmee in de finale.

prock
Austin Prock

Aan de andere kant van de eliminatieladder was de als vierde uit de kwalificaties gekomen Austin Prock eerst Clay Millican en Tony Schumacher te snel af, om in de halve finale in 3,68 seconden af te rekenen met zijn John Force Racing-teamgenoot Brittany Force.

tf finale
Finale

In een mooie finale was het vervolgens met 3,69 tegen 3,71 seconden Ashley die aan het langste eind trok en daarmee de openingswedstrijd van het seizoen op zijn naam schreef.

capps
Ron Capps

Funny Cars
Bij de Funny Cars snoepte Ron Capps in de laatste kwalificatierun met 3,857 seconden de eerste positie af van Robert Hight (3,861 seconden). In de eliminaties maakten Capps en Hight geen fouten. De NAPA Auto Parts-coureur klopte in zijn eerste race als teameigenaar John Force, J.R. Todd en Cruz Pedregon.

hight
Robert Hight

Hight toonde zich te sterk voor Jason Rupert, Tony Jurado en Matt Hagan. In de finale kreeg Hight zijn revanche.

fc finale
De finale

In de Auto Club Camaro was Hight net iets trager weg bij de startlichten, maar zette met 3,86 tegen 3,88 seconden een snellere run op de klokken waardoor de John Force Racing-piloot met een minimaal verschil van 0,002 seconden als eerste de finishlijn passeerde.

fc capps hight
Robert Hight en Ron Capps bestuderen de uitslag van de finale

Voor regerend kampioen Capps resteerde niets anders dan te berusten in zijn verlies.

enders.2
Erica Enders

Pro Stock
In de Pro Stock klasse maakten de rijders van Elite Performance Motorsports hun bedoelingen voor dit seizoen meer dan duidelijk. Erica Enders klokte in de kwalificatie met 6,521 seconden de snelste tijd, direct gevolgd door de eveneens van een Elite Motorsports-motor voorziene Camaro van Aaron Stanfield.

enders
Erica Enders

Enders was vervolgens in de eliminaties Cristian Cuadra en de twee grote KB Racing concurrenten Dallas Glenn en regerend kampioen Greg Anderson te snel af, terwijl Stanfield Troy Coughlin Jr., Rodger Brogdon en Fernando Cuadra Jr. het nakijken gaf.

ps finale
De finale

In de finale kwam Stanfield in de problemen waardoor Enders ondanks een mindere reactietijd de zege voor zich kon opeisen.

nataas

Julie Nataas strandt in de kwartfinales
Bij de Top Alcohol Dragsters kwam de campagne van Julie Nataas om dit jaar de titel voor zich op te eisen wat stroef op gang. Na twee mislukte runs klokte de Noorse in de derde en laatste kwalificatiepoging een tijd van 5,28 seconden, goed voor de vijfde positie. In de eerste eliminatieronde verbeterde Nataas zich tot 5,21 seconden en plaatste zich daarmee voor de kwartfinales. Daarin ging het echter mis voor de rijdster van Randy Meyer Racing. Nataas trok een rood licht en was daarmee uitgeschakeld.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet