Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Nummer 152 voor John Force, de eerste voor Dallas Glenn

WinnersCircle-Charlotte

Met een zege in de Funny Car klasse op zMAX Dragway mocht 16-voudig kampioen John Force zijn 152ste overwinning op zijn lange erelijst bijschrijven. De tegenstelling met de winnaar in de Pro Stock klasse kon bijna niet groter zijn want daar stuurde rookie Dallas Glenn zijn KB Racing Camaro in zijn vierde wedstrijd voor het eerst als winnaar over de streep. In de Top Fuel klasse was het bijna business as usual aangezien daar regerend kampioen Steve Torrence alweer zijn tweede zege van het seizoen pakte.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA

De vierde ronde van de NHRA Camping World Drag Racing Series werd verreden op zMAX Dragway. Net als bij ronde twee in Las Vegas werd er bij de NGK NTK NHRA Four-Wide Nationals, zoals de naam al aangeeft, over vier banen tegelijk gereden.

BrittanyForce-Charlotte
Brittany Force

In de Top Fuel klasse werd Billy Torrence uiterst verrassend al in de eerste ronde uitgeschakeld, terwijl Doug Kalitta in de halve finale sneuvelde. Minder problemen kenden Steve Torrence, polesitter Brittany Force, winnaar van de vorige wedstrijd Antron Brown en winnaar van de openingsronde van de titelstrijd Josh Hart.

SteveTorrence-Charlotte
Steve Torrence

tffinal
De finale, van boven naar beneden, Brittany Force, Steve Torrence, Antron Brown en Josh Hart

In een spannende eindstrijd drukte Torrence met 3,716 seconden de neus van zijn Capco Contractors dragster als eerste over de finishlijn, direct gevolgd door Force (3,723 seconden), terwijl Brown (3,738 seconden) en Hart (3,782 seconden) daar maar nauwelijks bij achterbleven.

SteveTorrence-Trophy-Charlotte
Steve Torrence

Voor regerend kampioen Torrence was het alweer de tweede zege van het seizoen.

JohnForce-Charlotte
John Force

Door de zege van Torrence werd een compleet Force-feestje voorkomen. Bij de Funny Cars had John Force, net als dochter Brittany bij de Top Fuelers, in de kwalificatie de eerste positie voor zich opgeëist. Ook de eliminaties verliepen voor de 16-voudig Funny Car-kampioen probleemloos waardoor Force zich voor de finale plaatste. Teamgenoot Robert Hight sneuvelde al in de eerste ronde, Bob Tasca, winnaar van de vorige twee wedstrijden, overleefde de halve finale niet, terwijl ook de twee Don Schumacher Racing Dodges van Matt Hagan en Ron Capps al voortijdig het strijdtoneel moesten verlaten.

fcfinal
De finale, van boven naar beneden, Alexis DeJoria, Cruz Pedregon, J.R. Todd en John Force

De finale was vervolgens in 3,91 seconden voor Force, die zijn BlueDef Chevy Camaro als eerste over de finish stuurde en daarmee zijn 152ste overwinning boekte. J.R. Todd pakte op basis van een betere reactietijd in 3,94 seconden de tweede positie, gevolgd door Cruz Pedregon (3,93 seconden) en Alexis DeJoria.

DallasGlenn-Charlotte
Dallas Glenn

In de Pro Stock klasse vielen in de eliminaties de nodige verrassingen te noteren. Regerend kampioen Erica Enders werd nota bene op reactietijd, normaalgesproken juist een van haar sterkste wapens, al in de eerste ronde uitgeschakeld, en datzelfde overkwam polesitter en tweevoudig winnaar van dit seizoen Greg Anderson in de halve finale. Door al deze ontwikkelingen stonden er vier rijders in de finale die nog niet eerder een wedstrijd op hun naam hadden weten te schrijven.

psfinal
De finale, van boven naar beneden, Fernando Cuadra Jr, Troy Coughlin Jr, Dallas Glenn en Mason McGaha

In een mooie finale ging de winst naar KB Racing-rijder Dallas Glenn, als rookie pas bezig aan zijn vierde wedstrijd in de Pro Stock klasse.

DallasGlenn-Trophy-Charlotte1
Dallas Glenn

Mason McGaha (6,558 seconden) kaapte op basis van een betere reactietijd de tweede plaats voor de neus weg van Troy Coughlin Jr (6,548 seconden), terwijl Fernando Cuadra Jr een rood licht trok en dus automatisch de vierde plaats kreeg toebedeeld.

StevieJackson-Charlotte
Steve Jackson

In de Pro Modified klasse ging de overwinning in 5,68 seconden naar Steve Jackson, die in de eindstrijd Brandon Snider, Jeffrey Barker en Mike Castellana te snel af was.

meyer-nataas
Het snelle Randy Meyer Racing-duo Rachel Meyer en Julie Nataas (rechts). Allebei in de finale waar Meyer de winst pakte

In de Top Alcohol Dragster klasse lagen er weer kansen voor Julie Nataas op een overwinning. De Noorse zette in de kwalificatie met 5,15 seconden de tweede tijd op de klokken en plaatste zich ook voor de finale. Daarin stuitte Nataas op haar Randy Meyer Racing-teamgenote Rachel Meyer, Karen Stalba en Matthew Cummings. Meyer toonde zich in de eindstrijd met 5,14 seconden het snelste, gevolgd door Stalba (5,19 seconden, maar een snelle reactietijd) en Cummings (5,17 seconden), terwijl Nataas met 5,22 seconden genoegen moest nemen met de vierde plaats.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet