Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Ook NitrOlympX 2021 als nummer vier van de baan

nitrolympx-2021-afgelast kop

Net als de editie van vorig jaar lijkt ook het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing van 2021 ten prooi te vallen aan de gevolgen van COVID-19. Nadat een kleine twee weken geleden al de eerste drie wedstrijden van het kampioenschap moesten worden geschrapt, heeft de HockenheimRing nu ook de eind augustus op de kalender staande NitrOlympX geannuleerd. Daarmee resteren er nog slechts twee van de oorspronkelijk geplande zes races. Promotor Drag Racing Europe beraadt zich nog over alternatieven, maar aangezien het aantal opties zeer beperkt is, lijkt het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing voor het tweede jaar op rij van de baan te zijn.


Tekst: Remco Scheelings

Het schrappen van de eerste drie ronden van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing kwam niet echt als een verrassing. Voor zowel de voor eind mei geplande Main Event op Santa Pod Raceway (Engeland) als de begin juni op de kalender staande Tierp Internationals op Tierp Arena (Zweden) geldt dat zij financieel gezien voor het overgrote deel afhankelijk zijn van publieksinkomsten. De kans dat er in die periode al onbeperkt toeschouwers kunnen worden toegelaten is klein. Dit alles in combinatie met de nog op veel plaatsen geldende reisbeperkingen, maakte een afgelasting niet heel verrassend. De derde ronde van het kampioenschap in het Finse Kauhava werd al direct aan het rijtje toegevoegd omdat ook de FHRA als promotor en organisator het (financiële) risico niet aandurfde.

nitrolympx-2021-afgelast

Met nog drie resterende wedstrijden, de Summit Racing Equipment Internationals op Tierp Arena en de NitrOlympX op Hockenheim, allebei in augustus, en de European Finals half september op Santa Pod Raceway, was een FIA Europees Kampioenschap nog net mogelijk. Deze week maakte de HockenheimRing echter bekend de NitrOlympX voor dit jaar te schrappen. Met de huidige ontwikkelingen in Duitsland rond de coronapandemie en de twijfels of men eind augustus 60.000 toeschouwers op de tribunes van de Rico Anthes Quartermile kan toelaten, maken het (financiële) risico ook hier te groot.

Daarmee resteren er nog twee wedstrijden. Hoewel de kans vrij groot is dat die wel doorgang zullen vinden, is het moeilijk om een uit twee races bestaande titelstrijd het predicaat van officieel FIA EK te geven. Drag Racing Europe werd als promotor van het FIA EK onaangenaam verrast met het tijdstip waarop Hockenheim met de mededeling naar buiten kwam. DRE was namelijk nog alternatieven aan het overwegen en deze zouden, als die tenminste gevonden zouden worden, gelijk met het schrappen van de Duitse ronde naar buiten worden gebracht. Het aantal alternatieven voor meer races is echter minimaal en dus lijkt het FIA EK ook dit jaar geen doorgang te zullen vinden. Een optie zou nog kunnen zijn om twee ronden in één verlengd evenement te laten verrijden, maar of dit realistisch en voor deelnemers haalbaar is, is de vraag.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet