Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Verrassende Gator-winst voor Josh Hart bij Top Fuel-debuut

JoshHart-Trophy

Soms komen dromen uit, zoals voor Josh Hart die bij zijn debuut op het hoogste niveau van de NHRA Camping World Drag Racing Series meteen de winst greep. Op Gainesville Raceway verraste de voormalig Top Alcohol Dragster-rijder tijdens de Amalie Motor Oil NHRA Gatornationals al zijn concurrenten en mocht bij de openingswedstrijd van het seizoen meteen op het podium plaatsnemen. In de Funny Car klasse ging de zege naar J.R. Todd die met de Kalitta Motorsports/DHL Toyota Robert Hight van de overwinning afhield. Greg Anderson verzorgde op zijn verjaardag zijn eigen feestje door in de Pro Stock klasse naar de winst te rijden. Bij de Pro Mods snelde Jose Gonzalez in een nieuw record naar de eindzege.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA

Met de Amalie Motor Oil NHRA Gatornationals op Gainesville Raceway is de kop van de 21 wedstrijden tellende NHRA Camping World Drag Racing Series er af. Na een enerverende zaterdag met angstaanjagend uitziende maar gelukkig goed afgelopen crashes in de Top Alcohol Dragster en Pro Modified klassen, verliepen de eliminaties op zondag gelukkig een stuk rustiger.

publiek
Weer ouderwetse drukte in de pits

Minder spectaculair was het allerminst want het (weer massaal aanwezige) publiek werd getrakteerd op mooie eliminatieronden met een aantal zeer verrassende uitslagen.

SteveTorrence-Gainesville
Steve Torrence

Debuutwinst
In de Top Fuel klasse verraste Josh Hart door bij zijn debuut in de koningsklasse met nota bene zijn eigen team meteen de winst te grijpen. Dat was voor het eerst sinds 2001 toen Darrell Russell in zijn eerste Top Fuel-race naar de overwinning reed. Hart, die eerder diverse zeges behaalde in de Top Alcohol Dragster klasse, zou eigenlijk vorig jaar al zijn Top Fuel-debuut maken in een auto van Bob Vandergriff Racing. Corona gooide echter roet in het eten en uiteindelijk besloot Hart om een eigen team op te zetten en daarmee dit jaar zijn debuut gestalte te geven. In de kwalificatie zette Hart met een verrassend snelle 3,768 seconden al een keurige achtste tijd op de klokken. In de eerste eliminatieronde klopte Hart Clay Millican om in de kwartfinale regerend kampioen en nummer één uit de kwalificatie Steve Torrence in de problemen te zien komen en de winst te grijpen. In de halve finale was Hart vervolgens in 3,81 seconden ook Justin Ashley te snel af en stond daarmee bij zijn debuut in de finale.

JoshHart
Josh Hart

In de eindstrijd moest Hart het opnemen tegen Shawn Langdon, die met de Kalitta Motorsports/DHL dragster achtereenvolgens Doug Foley, Leah Pruett en Antron Brown te snel af was geweest. Langdon gold als de favoriet, maar de Kalitta dragster kreeg in de eindstrijd met gripproblemen te kampen waardoor Hart in 3,826 seconden bij zijn Top Fuel-debuut meteen de overwinning kon grijpen.

JRTodd
J.R. Todd

Wel winst voor Kalitta Motorsports bij de Funny Cars
Bij de Funny Cars was er wel een overwinning voor een geel/zwart/rode DHL-auto van Kalitta Motorsports. J.R. Todd was met tijden in de 3,9 seconden te snel voor Blake Alexander, Tim Wilkerson en Cruz Pedregon en plaatste zich zo voor de finale. Daarin moest Todd het opnemen tegen Robert Hight die Bobby Bode, John Force en Bob Tasca naar huis had gestuurd. Bij de start van de finale kregen zowel Todd als Hight gripproblemen. Todd had zijn DHL Toyota iets eerder weer onder controle en pakte zo de winst.

JRTood-Trophy
J.R. Todd

tasca
Bob Tasca

Voor aanvang van het seizoen was al duidelijk dat de Don Schumacher Racing Dodges dit jaar met meer concurrentie te maken zouden krijgen. Het team dat vorig seizoen alle elf wedstrijden wist te winnen haalde nu niet eens de halve finales. Bob Tasca schakelde in de eerste eliminatieronde regerend kampioen Matt Hagan uit, om in de kwartfinale ook Ron Capps het nakijken te geven.

GregAnderson
Greg Anderson

Feest voor Greg Anderson
Ook in de Pro Stock klasse werd de regerend kampioen al in de eerste eliminatieronde uitgeschakeld. Erica Enders, in de kwalificatie nog goed voor de tweede tijd, liet zich verrassen door Fernando Cuadra Jr. en daarmee was de Elite Motorsports-rijdster meteen klaar.

cuadra
Fernando Cuadra Jr.

Beter verging het meervoudig kampioen Greg Anderson met de RaceStar Wheels KB Racing Camaro. Anderson was met een tijd van 6,525 seconden in de kwalificatie de concurrentie al te snel af en bleek ook in de eliminaties niet alleen snel maar ook uiterst constant. Met tijden van 6,55 en 6.56 seconden klopte Anderson Cristian Cuadra, Alex Laughlin en Deric Kramer en moest het vervolgens in de finale opnemen tegen Troy Coughlin Jr..

GregAnderson-Trophy
Greg Anderson

De JEGS/Elite Motorsports Camaro van Coughlin kreeg op de startlijn meteen met tyreshake te kampen waardoor Anderson, op zijn verjaardag, in 6,60 seconden probleemloos naar de overwinning kon rijden.

JoseGonzalez
Jose Gonzalez

Winst en record voor Jose Gonzalez
De Amalie Motor Oil NHRA Gatornationals was tevens de eerste race van de twaalf ronden tellende E3 Spark Plugs NHRA Pro Mod Drag Racing Series. In de kwalificatie zette Justin Bond met 5,638 seconden de snelste tijd op de klokken, gevolgd door Khalid Al-Balooshi met 5,645 seconden. Uiterst verrassend wist regerend kampioen Steve Jackson zich met een 17de tijd niet voor de eliminaties te plaatsen. In de eerste eliminatieronde maakte de als derde gekwalificeerde Jose Gonzalez zijn bedoelingen voor de zondag al duidelijk door met 5,621 seconden de allersnelste Pro Modified-run ooit op de klokken te zetten, een record dat echter ongetwijfeld spoedig weer verbroken gaat worden. Gonzalez was in de halve finale ook Al-Balooshi te snel af en wist zo met zijn Q80 Racing/EGR Racing Camaro tot de finale door te dringen. Daar rekende hij af met de Bahrain 1 Racing Camaro van Bond en pakte de eindzege.

nataas
Julie Nataas

Winst blijft binnen Randy Meyer Racing
In de Top Alcohol Dragster klasse ging Julie Nataas na haar zege vorige week bij de Baby Gators nu op voor de overwinning bij de 'echte' Gatornationals. De Noorse plaatste zich met een tijd van 5,216 seconden als vierde voor de eliminaties. Na winst in de eerste ronde tegen James Stevens moest Nataas het in de kwartfinale opnemen tegen haar Randy Meyer Racing-teamgenote Rachel Meyer. Bij de start kreeg Nataas meteen gripproblemen en zag Meyer naar de overwinning rijden. Meyer slaagde er uiteindelijk in tot de finale door te dringen en deze ook op haar naam te schrijven waardoor het team toch met de winst aan de haal ging.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet