Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Torrence en Schumacher regeren in Texas

kop

Steve Torrence heeft met een overwinning in zijn thuishaven Texas een voorschot genomen op een derde opeenvolgende Top Fuel-titel. De Capco Contractors-rijder klopte in de finale zijn vader en teamgenoot Billy Torrence. Net als bij de Top Fuelers was de finale in de Funny Car klasse ook een teamonderonsje. Jack Beckman deed daarin goede zaken door zijn Don Schumacher Racing-teamgenoot Matt Hagan het nakijken te geven en daarmee de achterstand in de tussenstand van het kampioenschap terug te brengen tot vier punten. In de Pro Stock klasse ging de winst verrassend naar Matt Hartford, terwijl in de Pro Modified klasse Brandon Snider zijn eerste zege pakte. De Noorse Julie Nataas kende een weekend met pieken en dalen door in de Top Alcohol Dragster klasse eerst de winst te grijpen en even later in de zandbak aan het eind van de baan terecht te komen.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA

Na het afscheid van Coca Cola (Mello Yello) heeft de NHRA er geen gras over laten groeien. Alle logo's zijn inmiddels aangepast en de titelstrijd omgedoopt tot NHRA Camping World Drag Racing Series. Na de dit weekend verreden AAA Texas NHRA FallNationals op Texas Motorplex resteren er nog twee wedstrijden van het door de coronacrisis tot elf wedstrijden ingekorte programma.

SteveTorrence-Sunday-Dallas
Steve Torrence

In de Top Fuel klasse zette regerend kampioen Steve Torrence in de kwalificatie al de toon door met 3,662 seconden de eerste positie voor zich op te eisen. De Texaan was er in zijn thuiswedstrijd veel aan gelegen afstand te nemen van Doug Kalitta en daar werd de Capco Contractors-rijder bij geholpen door zijn vader en teamgenoot Billy Torrence. Terwijl Steve Torrence aan de ene kant van de eliminatieladder met runs van 3,70 seconden Cameron Ferre en Shawn Langdon het nakijken gaf, schakelde zijn vader in de halve finale Steve's grote concurrent in de titelstrijd Doug Kalitta uit.

SteveTorrence-Celeb-Dallas
Steve Torrence

Daarmee troffen vader en zoon elkaar in de eindstrijd waarbij Steve Torrence met 3,71 tegen 3,81 seconden de winst greep en zo op weg lijkt naar zijn derde opeenvolgende titel.

MattHagan-Dallas
Matt Hagan

In de Funny Car-klasse blijven de Don Schumacher Racing Dodges domineren. Met Ron Capps, Jack Beckman en Matt Hagan stonden er drie DSR-auto's in de halve finales. Hagan klopte daarin Capps terwijl Beckman met Bob Tasca de enige niet-DSR Dodge de weg naar de finale versperde.

JackBeckman-Dallas
Jack Beckman

Met de Infinite Hero Dodge bleef Beckman de Pennzoil Dodge van Hagan net voor en verkleinde daarmee de achterstand in het kampioenschap tot een schamele vier punten. Tommy Johnson Jr., de vierde DSR-rijder, sneuvelde op Texas Motorplex in de kwartfinales en kijkt nu tegen een achterstand aan van 77 punten, terwijl Capps het DSR-kwartet volmaakt op plek vier.

Alexis DeJoria kijkt met weinig genoegen op de laatste twee weken terug. Na de motorexplosie bij de vorige wedstrijd in St. Louis, was het nu weer raak. Dit keer zorgden de motorproblemen echter voor een flinke vlammenzee. DeJoria bleef bij de crash ongedeerd en stond zelfs, met de reserve-auto, bij de volgende eliminatieronde alweer aan de start.EricaEnders-StLouisWin-Dallas
Erica Enders

In de Pro Stock klasse werden op zaterdag eerst de uitgestelde eliminaties verreden van de Mopar Express Lane NHRA Midwest Nationals. Regerend kampioen Erica Enders klopte daarin niet alleen Jason Line, maar nam daarmee tevens de leiding in de tussenstand over van de Summit Racing-rijder.

MattHartford-Dallas
Matt Hartford

Een dag later werd Enders in de eliminaties van de AAA Texas NHRA FallNationals in de halve finale met een verschil van 0,001 seconde op reactietijd uitgeschakeld door Matt Hartford. Desondanks vergrootte Enders haar voorsprong in het kampioenschap omdat Line in de kwartfinale al werd geklopt door Jeg Coughlin. In de finale herhaalde Hartford zijn kunstje door ook Greg Anderson op reactietijd het nakijken te geven en zo naar de overwinning te rijden.

BrandonSnider
Brandon Snider

In de E3 Spark Plugs NHRA Pro Mod Drag Racing Series plaatste polesitter Brandon Snider zich voor de finale en klopte daarin op reactietijd Steve Jackson. Jackson werd daarmee met zijn eigen wapen verslagen want in de halve finale had de kampioenschapsleider de veel snellere Khalid Albalooshi op reactietijd naar huis gestuurd.

nataas
Julie Nataas

Julie Nataas hield een dubbel gevoel over aan het weekend in Texas. Op zaterdag werkte de Noorse eerst de uitgestelde finale van de Gatornationals af en klopte daarin Josh Hart met 5,17 tegen 5,22 seconden. Daarmee kon Nataas een mooie overwinning op haar erelijst bijschrijven. Later op de dag werd een begin gemaakt met de eliminaties van de AAA Texas NHRA FallNationals. Na in de eerste ronde Joey Severance het nakijken te hebben gegeven, bleef in de kwartfinale bij de burn out het gas hangen waarna de dragster, gelukkig met gematigde snelheid, parachutes uit en Nataas volop remmend, pas in de zandbak aan het eind van de baan tot stilstand kwam. De Noorse kon geschrokken maar ongedeerd uitstappen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet