Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Doug Kalitta en Tommy Johnson winnaars bizarre NHRA Midwest Nationals

-LeahPritchett-Crash-St.Louis

Doug Kalitta heeft met een overwinning op Steve Torrence in de finale van de Mopar Express Lane NHRA Midwest Nationals de spanning in de kampioenschapsstrijd van de Top Fuel klasse nog verder opgevoerd. Datzelfde deed Tommy Johnson Jr. door in de Funny Car-finale leider Matt Hagan te kloppen waardoor het verschil tussen de top drie nog maar 34 punten bedraagt. De wedstrijd op World Wide Technology Raceway kende met vele onderbrekingen, drie zware crashes en klassen die nauwelijks aan rijden toekwamen een merkwaardig verloop.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA

De zaterdag van de Mopar Express Lane NHRA Midwest Nationals op de bij St. Louis gelegen World Wide Technology Raceway werd ernstig verstoord door regen en lage temperaturen. Uiteindelijk kwamen de Top Fuel en Funny Car klassen voor één kwalificatierun in actie, terwijl de Pro Stockers helemaal niet aan rijden toekwamen. In deze klasse werd de eliminatieladder bepaald op basis van de stand in het kampioenschap.

Paul Lee-St.Louis
Kwalificaties in de avond, hier Paul Lee

Op zondag zorgden lage temperaturen en wind voor de nodige problemen. De Pro Modifieds bleven helemaal aan de kant, terwijl de Pro Stock klasse halverwege de kwartfinales terug werd gestuurd naar de pits.Kenny Delco

In de eerste eliminatieronde had Kenny Delco zijn auto afgeschreven terwijl in de twee kwartfinaleruns die verreden werden zowel Alex Laughlin als Jeg Coughlin de nodige problemen ondervonden. Wanneer deze eliminaties worden afgerond en hoe wordt omgegaan met de reeds verreden runs in de kwartfinale is nog niet duidelijk. Zowel Laughlin als Coughlin zijn op plek drie en vier nog volop in de strijd om de titel. De nummers één en twee in het kampioenschap, Jason Line en Erica Enders (verschil slechts twee punten) wonnen allebei hun eerste ronde maar kwamen door het staken van de wedstrijd in de kwartfinale niet in actie.Leah Pruett

De Top Fuel en Funny Car klassen maakten hun eliminaties wel af, al ging dat ook niet zonder slag of stoot. De Top Fuel klasse werd in de kwartfinale opgeschrikt door een zware crash van Leah Pruett, de nummer drie in de tussenstand van het kampioenschap. Zoals op de beelden te zien is brak in haar run tegen Don Schumacher Racing-teamgenoot Tony Schumacher het chassis in twee stukken. Pruett stapte ongedeerd uit en dat zegt veel over de sterkte van de cockpit en de vele ingebouwde veiligheidsvoorzieningen.Alexis DeJoria

Dat het bepaald geen ladies day was werd even later duidelijk toen in de halve finales van de Funny Car klasse bij Alexis DeJoria de motor explodeerde. Ook DeJoria kon ongedeerd uitstappen maar opnieuw mocht de NHRA Safety Safari uitrukken om de rommel op te ruimen.

DougKalitta-St.Louis
Doug Kalitta

Gelukkig werd er ook nog gewoon geracet en waren er diverse mooie runs die de spanning in de titelstrijd verder verhoogden. In de Top Fuel klasse wisten de nummers één en twee in de tussenstand, Steve Torrence en Doug Kalitta tot de finale door te dringen. Regerend kampioen Torrence deed dit door in de kwartfinale Antron Brown terug te verwijzen en in de halve finale zijn vader Billy Torrence het nakijken te geven. Kalitta klopte achtereenvolgens Shawn Langdon, T.J. Zizzo en Tony Schumacher. In de finale kreeg Torrence meteen na de start tractieproblemen waardoor Kalitta in 3,69 seconden gemakkelijk naar de overwinning kon rijden.

DougKalitta-Celeb-St.Louis
Doug Kalitta

Het verschil tussen Torrence en Kalitta in de tussenstand van het kampioenschap is daarmee teruggebracht tot twee punten. Op drie volgt Pruett op tachtig punten terwijl de achterstand van Billy Torrence 130 punten bedraagt.

TommyJohnsonJr-St.Louis
Tommy Johnson Jr.

De Funny Car klasse werd weer een eenzijdig feestje van Dodge en Don Schumacher Racing. Tommy Johnson Jr. was in de halve finale de nummer één qualifier Paul Lee op reactietijd te snel af om in de halve finale af te rekenen met zijn DSR-teamgenoot Jack Beckman. Aan de andere kant van de eliminatieladder klopte Matt Hagan in de kwartfinale zijn DSR-teamgenoot Ron Capps om vervolgens ten koste van DeJoria richting de finale te gaan. In de onderlinge Don Schumacher Racing Dodge Charger SRT Hellcat confrontatie ging de winst met 3,884 tegen 3,886 seconden naar Johnson.

TommyJohnsonJr-Celeb-St.Louis
Tommy Johnson Jr.

In de tussenstand van het kampioenschap leidt Hagan met 16 punten voorsprong op Beckman en 34 op Johnson. Met Capps op vier is duidelijk dat het wel heel gek moet lopen wil de titel niet naar een rijder van Don Schumacher Racing gaan.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet