Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Gatornationals schudt kampioenschapsstanden op

SteveTorrene-Celeb-Gainesville

In maart stonden op Gainesville Raceway de rijders letterlijk klaar voor de eerste runs van de Amalie Motor Oil NHRA Gatornationals, toen de coronamaatregelen van kracht werden en de teams onverrichterzake huiswaarts werden gestuurd. Afgelopen weekend was het dan wel raak en mochten de 'Gators' op voor de herkansing. In de Top Fuel klasse deed Steve Torrence goede zaken door de winst en de leiding in de tussenstand te grijpen, terwijl in de Funny Car klasse Ron Capps de ongeslagen status van Don Schumacher Racing in stand hield. Bij de Pro Stockers ging de winst verrassend naar Alex Laughlin, waarbij Jason Line de nieuwe leider in de tussenstand werd, terwijl bij de Pro Mods Rickie Smith de winst greep maar Mike Janis de nieuwe leider is.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA en Competitionplus

Meer dan een half jaar na de traditionele datum van half maart konden de teams voor de tweede keer dit jaar richting Florida voor de herkansing van de Amalie Motor Oil NHRA Gatornationals. Door de vele wijzigingen en afgelastingen in het wedstrijdschema was het pas de zevende wedstrijd van de NHRA Mello Yello Drag Racing Series en zijn er nu nog, onvoorziene annuleringen daargelaten, vier te gaan. Daarmee komt het totaal op elf, in plaats van het reguliere aantal van 24.

torrence garlits
De winnende 'Big Daddy Don Garlits Swamp Rat 14 tribute car'

In de Top Fuel klasse verscheen regerend kampioen Steve Torrence aan de start met een speciale 'Big Daddy Don Garlits Swamp Rat 14 tribute car'. Garlits (inmiddels 88 jaar oud) was niet alleen de grote man van de Gatornationals, maar wordt nog altijd beschouwd als de grootste, belangrijkste en meest invloedrijke dragracer in de historie van de sport. Torrence deed 'Big Daddy' alle eer aan door ten koste van Tony Schumacher, Doug Foley en Leah Pruett tot de finale door te dringen en deze vervolgens ook nog winnend af te sluiten.

tf finale
Finale

In de eindstrijd klopte Steve Torrence zijn eigen daddy, Billy Torrence, met het minimale verschil van 3,809 tegen 3,810 seconden. Met zijn zege nam Steve Torrence ook de leiding in de tussenstand van het kampioenschap over van Doug Kalitta, die al in de eerste eliminatieronde zijn meerdere moest erkennen in Terry McMillen.

fc finale
Finale

In de Funny Car klasse hield Ron Capps de dit seizoen nog ongeslagen status van Don Schumacher Racing in stand door in de finale af te rekenen met Tim Wilkerson. De NAPA DSR-coureur had eerder op de dag John Smith, Alexis DeJoria en Matt Hagan het nakijken gegeven.

RonCapps-Gainesville
Ron Capps

Hagan, die in de kwartfinale Jack Beckman naar huis had gestuurd, liet daarmee de kans liggen om zijn DSR-teamgenoot in de tussenstand van het kampioenschap te passeren. De achterstand van Hagan op Beckman bedraagt echter slechts vier punten.

AlexLaughlin-Gainesville
Alex Laughlin

Bij de Pro Stockers wisten Alex Laughlin en Aaron Stanfield, allebei uitkomend voor Elite Performance, de finale te bereiken. Laughlin liet in de halve finale de als eerste uit de kwalificaties naar voren gekomen Deric Kramer achter zich, terwijl Stanfield Jason Line het nakijken gaf.

ps finale
Finale

In de eindstrijd trok Laughlin aan het langste eind en pakte zo zijn eerste zege van het seizoen. Ondanks dat Line dan niet tot de finale wist door te dringen, is de rijder van KB Racing wel de nieuwe leider in de tussenstand van het kampioenschap. In de kwartfinale klopte Line op reactietijd Erica Enders waardoor hij de regerend kampioene in de tussenstand passeerde en nu de ranglijst met een verschil van twee punten aanvoert.

RickySmith-Gainesville
Rickie Smith

Ook in de tussenstand van de E3 Spark Plugs NHRA Pro Mod Drag Racing Series was er een wisseling aan kop van het klassement. Rickie Smith klopte in de finale Mike Janis, maar omdat Steve Jackson al in de kwartfinale werd uitgeschakeld door Khalid Albalooshi, passeerde Janis de voormalig leider en nam de nummer één positie over.

nataas
Julie Nataas

In de Top Alcohol Dragster klasse deed Julie Nataas het weer uitstekend. De Noorse klokte in de kwalificatie de zesde tijd, maar schakelde in de eerste ronde op reactietijd Joey Severance uit, om in de kwartfinale nummer één qualifier Duane Shields het nakijken te geven. Via een bye run plaatste Nataas zich voor de finale, waarin ze het had moeten opnemen tegen Josh Hart. Inderdaad, 'had moeten', want voordat de eindstrijd verreden kon worden begon het in Gainesville te regenen waardoor de finale moest worden uitgesteld tot over een paar weken in Dallas, als daar de Top Alcohol Dragster klasse weer een wedstrijd afwerkt.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet