Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Billy Torrence, Matt Hagan en Jason Line eerste winnaars bij hervatting NHRA-competitie

BillyTorrence-Celeb-Indy1

Met de E3 Spark Plugs NHRA Nationals is op Lucas Oil Raceway in Indianapolis de NHRA Mello Yello Drag Racing Series hervat. Veel veranderd leek er niet want de eerste wedstrijd na de coronastop leverde geen verrassende winnaars op. In de Top Fuel klasse ging de winst naar Billy Torrence, terwijl Matt Hagan bij de Funny Cars voor de derde opeenvolgende zege van Don Schumacher Racing zorgde. Bij de Pro Stockers pakte Jason Line zijn eerste zege van 2020.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA

Net als in alle andere takken van sport moest ook de NHRA Mello Yello Drag Racing Series na de eerste twee al in februari verreden wedstrijden de competitie in maart onderbreken vanwege de coronacrisis. Met twee opeenvolgende wedstrijden op Lucas Oil Raceway in Indianapolis kon het belangrijkste dragrace kampioenschap ter wereld toch nog eerder dan gedacht de titelstrijd hervatten. De meeste grote teams zijn gevestigd in het nabij Indianapolis gelegen Brownsburg waardoor het reizen beperkt blijft, terwijl ook diverse rijders die het met aanzienlijk minder sponsorgeld moeten doen uit deze regio komen. Daarmee waren goed gevulde velden gegarandeerd. Verder zorgden Don Schumacher Racing en wat extra sponsors van het team ervoor dat met Tony Schumacher en Cory McClenathan zelfs twee grote namen hun rentree konden maken op Indy. Zoals wel vaker het geval is, werd er echter meer gesproken over de teams die er niet waren. Zo ontbrak het volledige team van John Force Racing wat bij zowel de Funny Cars (John Force en Robert Hight) als de dragsters (Brittany Force en Austin Prock) het aantal kanshebbers met twee reduceerde. Met name het volledig uitblijven van een officiële mededeling namens het team wekte verbazing. Uiteraard werd er volop gespeculeerd maar het niet rijden zal ongetwijfeld iets te maken hebben met de financiën, of te wel sponsoren.

BillyTorrence-Indy1

Torrence Capco regeert verder
Om financiële en logistieke redenen worden bijna alle wedstijden dit jaar in twee dagen afgewerkt en blijven de kwalificaties beperkt tot twee runs op zaterdag. Veel verschil leek dit niet te maken want met Steve Torrence en Doug Kalitta stonden er aan het eind van de zaterdag twee vertrouwde namen op één en twee. De Nederlander Lex Joon plaatste zich als 15de voor de eliminaties en moest het daardoor in de eerste eliminatieronde opnemen tegen Kalitta. Met 3,84 tegen 4,04 seconden was het verschil niet eens zo groot, maar toch was daarmee het eerste optreden van dit jaar voor Joon ten einde. Kalitta schakelde daarna de twee Don Schumacher Racing-rijders Leah Pruett en Antron Brown uit en stond daarmee in de finale tegenover Billy Torrence, die in de andere halve finale zijn zoon en regerend kampioen Steve Torrence te snel af was. Met 3,80 tegen 3,85 seconden ging de winst in de finale naar Billy Torrence die daarmee na de zege van Steve in Phoenix alweer de tweede winst van dit jaar voor het Capco Contractors team binnenhaalde.

MattHagan-Indy1
Matt Hagan

Don Schumacher Racing hegemonie
Bij de Funny Cars ging de snelste tijd in de kwalificatie naar Tommy Johnson Jr. De Zweed Jonnie Lindberg, die in de Ford Motorcraft/Quick Lane Mustang van Tasca Racing de wegens een Covid-19 besmetting afwezige Bob Tasca verving, verraste met een tweede kwalificatiepositie. Lindberg werd echter in de kwartfinale uitgeschakeld door Tim Wilkerson.

TommyJohnson-Indy1
Tommy Johnson

Uiteindelijk werd de finale met Johnson en Matt Hagan een Don Schumacher Racing onderonsje. De winst ging hierbij naar Hagan, die na Jack Beckman en Johnson de derde DSR-piloot is die dit seizoen een wedstrijd weet te winnen. Alleen Ron Capps ontbreekt nog in het rijtje.

JasonLine-Indy1

Winst Jason Line

In de Pro Stock klasse moesten in beide halve finales twee teamgenoten het tegen elkaar opnemen. Jason Line klopte daarbij Greg Anderson terwijl Jeg Coughlin Erica Enders het nakijken gaf. In een spannende finale ging de overwinning naar Line die daarmee tekende voor de eerste overwinning van dit seizoen voor Summit Racing Equipment KB Racing.

Komend weekend is de NHRA Mello Yello Drag Racing Series met de Lucas Oil NHRA Summernationals at Indianapolis opnieuw te gast op Lucas Oil Raceway. Net als dit weekend is er dan ook weer een gelimiteerd aantal toeschouwers toegestaan.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet