Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Geen FIA EK Drag Racing in 2020

logo fia

Een verrassing was het natuurlijk allang niet meer, maar gisteren kwam via een officiële mededeling vanuit de FIA de bevestiging dat als gevolg van de COVID-19 crisis er in 2020 geen FIA Europees Kampioenschap Drag Racing zal worden verreden.


Tekst: Remco Scheelings
Foto: Remco Scheelings

De eind mei op Santa Pod Raceway in Engeland te verrijden openingsronde van het vijf wedstrijden tellende FIA Europees Kampioenschap Drag Racing werd al snel na het uitbreken van de COVID-19 crisis geschrapt. De afgelasting van de tweede ronde, begin juni op het Zweedse Tierp Arena, volgde korte tijd later. Omdat de laatste drie races pas voor de periode half augustus tot half september op de kalender stonden, was er in eerste instantie nog goede hoop op het doorgaan van een verkorte titelstrijd. Deze hoop werd echter snel minder toen Hockenheim de voor eind augustus geplande NitrOlympX moest verschuiven. Toen onlangs in Duitsland het verbod op grote evenementen werd verlengd tot 31 oktober, en Hockenheim zich daardoor genoodzaakt zag de NitrOlympX 2020 definitief te cancelen, was duidelijk dat met nog maar twee wedstrijden op de kalender een Europees Kampioenschap er dit jaar niet meer inzat. Het definitieve besluit om het FIA EK voor 2020 te schrappen werd dan ook recent door de FIA Drag Racing Commission genomen en gisteren naar buiten gebracht. De European Finals op Santa Pod Raceway (half september) gaat vooralsnog wel door, maar zal een andere invulling krijgen.

In tegenstelling tot diverse andere takken van autosport heeft het dragracen het probleem dat er niet gereden kan worden als het regent en het verschuiven van evenementen naar later in het jaar daardoor een te groot risico met zich meebrengt. Daarnaast zijn organisatoren bijna geheel afhankelijk van publieksinkomsten waardoor wedstrijden zonder publiek niet tot de mogelijkheden behoren.

udtian.maja.889

Inmiddels is er een probleem van andere orde bijgekomen. De huidige eigenaren van Tierp Arena hebben het complex te koop gezet en zij gaven daarbij direct aan dit jaar geen evenementen meer te organiseren. De half augustus te verrijden derde ronde van het FIA EK was daardoor ook al onmogelijk geworden. Op het al dan niet doorgaan van het FIA EK 2020 zou dit al geen invloed meer hebben gehad, maar het is afwachten wat de gevolgen voor volgend jaar (of misschien wel volgende jaren) zijn.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet