Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Aanpassingen in NHRA, FIA en Motorsport UK dragrace-kalenders

jones.094

Net als alle andere kampioenschappen ontkomen ook de dragrace-kalenders niet aan de gevolgen van COVID-19. In Amerika werd de NHRA Mello Yello Drag Racing Series kort voor de Gatornationals stilgelegd en inmiddels zijn ook de kalenders van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing en het Motorsport UK Championship niet ongeschonden uit de strijd gekomen.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings

Als een van de weinige kampioenschappen heeft de NHRA Mello Yello Drag Racing Series nog twee wedstrijden kunnen afronden. Na de Lucas Oil NHRA Winternationals op Auto Club Raceway at Pomona en de NHRA Arizona Nationals op Wild Horse Pass Motorsports Park stond in het weekend van 14 en 15 maart op Gainesville de Amalie Motor Oil NHRA Gatornationals op het programma. Met alle teams al in de pits verzameld werd de wedstrijd vanwege de snel om zich heen grijpende gevolgen van COVID-19 afgeblazen. In eerste instantie dacht men met het verplaatsen van twee wedstrijden uit de brand te zijn en de competitie half april weer te kunnen hervatten, maar inmiddels weet iedereen beter.

MattHagan-Pomona

De NHRA heeft de kalender helemaal aangepast. Enkele wedstrijden zijn volledig geschrapt en andere races verplaatst, waarbij men nu mikt op een hervatting van de titelstrijd in het weekend van 6 en 7 juni. De Gatornationals gaat hierbij in de herkansing en vormt de herstart van het seizoen. Mede gezien het krappe tijdschema waarbinnen de 17 nog op het programma staande wedstrijden moeten worden afgewerkt, zullen zes daarvan worden ingekort van drie naar twee dagen. Ook is de Countdown to the Championship vervallen en blijven alle verdiende punten staan. Voor de aangepaste kalender, zie https://www.nhra.com/schedule/2020

erbacher.361hf

The Main Event geschrapt

Deze week is ook de eerste aanpassing in de kalender van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing door organisator Drag Racing Europe naar buiten gebracht. Na de mededeling van Motorsport UK dat alle onder haar verantwoording vallende evenementen tot 30 juni werden verboden, liet de inhoud van de boodschap zich gemakkelijk raden. De openingsronde van het FIA EK op Santa Pod Raceway, The Main Event, die voor 23 tot en met 25 mei op de kalender stond, is geschrapt.

udtian.maja.889

Daarmee wordt de Tierp Internationals op Tierp Arena (4 tot en met 7 juni) nu in principe de openingsronde. De kans dat deze wedstrijd echter blijft staan is gezien de huidige ontwikkelingen in Europa niet zo heel groot. Uiterlijk 10 april wordt hier een beslissing over genomen zodat de rijders en teams ruim op tijd weten waar ze aan toe zijn. Gelukkig staat ronde drie van het FIA EK pas half augustus gepland, waardoor de kans dat deze wel doorgaat wat groter lijkt. Daarmee zou de titelstrijd dit jaar wel eens kunnen gaan over drie wedstrijden die ook nog eens in een tijdsbestek van iets meer dan vier weken worden verreden.

Voorlopige kalender FIA Europees Kampioenschap
4-7 juni, Tierp Internationals, Tierp Arena, Zweden
13-16 augustus, Summit Racing Equipment Internationals, Tierp Arena, Zweden
28-30 augustus, NitrOlympX, HockenheimRing, Duitsland
10-13 september, European Finals, Santa Pod Raceway, Engeland

harteveld.301

Motorsport UK Championship
Het verbod op wedstrijden in Engeland heeft niet alleen zware (financiële) gevolgen voor Santa Pod Raceway, maar heeft ook grote invloed op de kalender van het Motorsport UK Championship. Deze titelstrijd waarin de meeste aandacht altijd uitgaat naar de Pro Modified klasse, zou in het paasweekend van start gaan met het Festival of Power. De Nederlander Marck Harteveld is regerend kampioen in de Pro Modified klasse. Uiteraard is deze wedstrijd al enige tijd geleden van de kalender afgevoerd en met het schrappen van de Main Event wordt de titelstrijd nu gereduceerd van zes naar maximaal vier wedstrijden. De openingsronde is vooralsnog de STP Summer Nationals, half juli. De tijd zal leren of het hierbij blijft.

Motorsport UK Championship
18-19 juli, STP Summer Nationals, Santa Pod Raceway, Engeland
31 juli - 2 augustus, MOPAR Euro Nationals, Santa Pod Raceway, Engeland
10-13 september, European Finals, Santa Pod Raceway, Engeland
26-27 september, STP National Finals, Santa Pod Raceway, Engeland
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet