Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Marck Harteveld richt zijn pijlen op het FIA Europees Kampioenschap

harteveld.351

Na het in 2019 veroveren van de titel in het Britse Motorsport UK Pro Modified Championship, richten Marck Harteveld en zijn team Voodoo Hemi Racing dit seizoen hun pijlen op het FIA Europees Pro Modified Championship. Het is voor het eerst dat de Nederlandse Pro Modified-piloot aan alle wedstrijden van het FIA EK mee gaat doen.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Met de Britse titel op zak heeft Voodoo Hemi Racing één van de vooraf gestelde doelen bereikt en is het tijd voor de volgende stap, deelname aan het volledige FIA Europees Pro Modified Kampioenschap. Aan deze titelstrijd doen de beste Pro Modified-teams van Europa mee en daarmee is het FIA EK dan ook niet alleen het meest competitieve kampioenschap, maar ook het hoogst haalbare in de Europese dragrace-sport. Tot dit jaar beperkten Marck Harteveld en zijn team Voodoo Hemi Racing zich tot de FIA EK-wedstrijden op Santa Pod Raceway en Hockenheim. Hoewel Harteveld er diverse keren verraste, met een finaleplaats tijdens de NitrOlympX van 2016 als hoogtepunt, was een topklassering in het eindklassement door de deelname aan slechts drie van de zes wedstrijden niet mogelijk.

harteveld.510
Een runner-up positie in Hockenheim 2016

Daar gaat in 2020 dus verandering in komen. Het FIA Europees Kampioenschap bestaat dit jaar uit vijf ronden op drie verschillende banen. "De afgelopen jaren was er ook een FIA EK-wedstrijd in Finland. Gezien de enorme afstand en daarmee het tijdsbeslag, was dat voor ons geen haalbare kaart. Nu Finland tijdelijk geschrapt is, hoeven we naast de twee wedstrijden in Engeland en de NitrOlympX op Hockenheim, die toch altijd al op onze kalender staan, alleen de twee wedstrijden op Tierp Arena aan ons schema toe te voegen om het volledige FIA Europees Kampioenschap te rijden", aldus een enthousiaste Voodoo Hemi Racing-piloot.

harteveld.371f

Het is voor het eerst dat de Voodoo Hemi Racing '70 Plymouth Superbird op het fraaie Tierp Arena in actie gaat komen. Het Zweedse Tierp Arena is het naar Amerikaans NHRA-voorbeeld gebouwde modernste dragrace-complex van Europa. Naast de reguliere deelnemers aan het FIA EK trekken de wedstrijden op Tierp Arena ook altijd veel uiterst snelle Scandinavische Pro Modified-teams. Over de verwachtingen voor 2020 is Harteveld duidelijk: "We gaan ervoor. Een zo goed mogelijk resultaat is ons doel. Vorig seizoen hebben we al bewezen constante runs in de 5,9 seconden te kunnen maken. Dat willen we minimaal dit jaar ook doen met hopelijk af en toe een uitschieter in de 5,8 seconden. Met zo'n serie tijden kun je in een FIA EK-wedstrijd heel ver komen. Er zitten tegenstanders bij die zo nu en dan in de 5,7 seconden zullen rijden, maar daartegen moet ik het verschil dan met een betere reactietijd proberen te overbruggen. Er liggen dus absoluut kansen op goede resultaten."

Kalender FIA Europees Kampioenschap
22-25 mei, The Main Event, Santa Pod Raceway, Engeland
4-7 juni, Tierp Internationals, Tierp Arena, Zweden
13-16 augustus, Summit Racing Equipment Internationals, Tierp Arena, Zweden
28-30 augustus, NitrOlympX, HockenheimRing, Duitsland
10-13 september, European Finals, Santa Pod Raceway, Engeland

A66I8134

Never change a winning team
De Voodoo Hemi Racing '70 Plymouth Superbird heeft deze winter geen grote wijzigingen ondergaan. Bijna vanzelfsprekend zijn zowel auto als motor weer volledig uit elkaar geweest en gecontroleerd en waar nodig opgefrist. Wel worden er momenteel wat aanpassingen aan de zogenaamde 'valve train' gedaan omdat de klepveren vorig jaar vaker dan gebruikelijk vervangen moesten worden. Verder krijgt de motor een nieuwe krukas en is Voodoo Hemi Racing overgestapt naar zuigers van Diamond Pistons, het merk dat marktleider is in de Pro Stock klasse en tegenwoordig in Amerika ook in veel Pro Mods wordt gebruikt. Net als de afgelopen jaren kan Harteveld weer rekenen op dezelfde trouwe Voodoo Hemi Racing-crew.

logo1

Alky Pro
Voodoo Hemi Racing heeft deze winter het computerprogramma Alky Pro aangeschaft. Dit programma geeft niet alleen inzicht in, maar ook een volledige analyse van het brandstofsysteem. Met dit speciaal voor de tuning van geblazen alcoholmotoren geschreven computerprogramma kan heel precies worden uitgelezen of een motor te arm of te rijk loopt, dus of de motor vanuit het brandstofsysteem te weinig of juist teveel methanol krijgt. Tot op heden moest dit na de run worden afgelezen uit de staat van de bougies, een uiteraard stuk minder nauwkeurige methode.

harteveld.302

Met CL Coatings naar Zweden
Toen Marck Harteveld tijdens het eindejaarsfeest van Voodoo Hemi Racing in oktober 2019 aankondigde dat het team dit jaar aan het FIA Europees Kampioenschap mee zou doen, was ook meteen duidelijk dat de wedstrijden op het Zweedse Tierp Arena een grotere aanslag op het teambudget zouden betekenen dan de reguliere wedstrijden in Engeland of Duitsland. Nog diezelfde avond gaf CL Coatings aan één van de Zweedse wedstrijden voor zijn rekening te nemen. Een fantastisch gebaar waar Voodoo Hemi Racing CL Coatings heel dankbaar voor is. CL Coatings is al meerdere jaren een van de trouwe partners van Voodoo Hemi Racing. Het in Werkendam gevestigde bedrijf is dé allround verfspecialist voor hoogwaardige en duurzame lakken, autolakken en laksystemen voor professioneel gebruik. CL Coatings heeft een uitgebreide collectie coatings in iedere denkbare kleur en non-paint materialen van toonaangevende leveranciers. Zo levert CL Coatings lakken, verf en laksystemen voor carrosserie, commercieel transport, industrie en bouw. CL Coatings is ook de vaste leverancier van Harteveld Autoschade en Restauratie.

harteveld.130

Partners van Voodoo Hemi Racing
Voodoo Hemi Racing wordt dit seizoen gesteund door 6-Pack Speed Shop, CL Coatings, Breed Advies, Baro Services B.V., PPG, Aviboor, Qrien van Vliet, Autobedrijf Grootscholten, Elno Installatietechniek, USA Cars Grave, Peet Hulisz, P.P. Solutions, Peet Komen Autoherstelwerken, Sunproof, Tom Otten Elektrotechniek, District 010, Mooi Reclame Werk, Fred Barendse, Breedveld Transport Rotterdam, Rob vd Kruk Onderhoudsbedrijf, DW Hijsmiddelen en Gert en Leny Harteveld.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet