Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Steve Torrence met winst in Charlotte terug op één

SteveTorrence-Saturday-Charlotte

Met een dag vertraging zijn op zMAX Dragway de eliminaties verreden van de NTK NHRA Carolina Nationals. In de Top Fuel klasse klopte Steve Torrence in de finale Doug Kalitta en nam daarmee ook weer de leiding in de titelstrijd. Bij de Funny Cars verstevigde Robert Hight zijn leidende positie door in de finale Jack Beckman te verslaan. Bij de Pro Stockers ging de zege naar Deric Kramer, maar is Erica Enders de nieuwe leider in de tussenstand. In Charlotte werd ook al een aantal kampioenschappen voortijdig beslist. In de Pro Modified klasse stelde Steve Jackson met een zege de titel veilig en datzelfde deden Sean Bellemeur en Megan Meyer bij de Top Alcohol Funny Cars en de Top Alcohol Dragsters.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA

De NTK NHRA Carolina Nationals op zMAX Dragway, de 21ste wedstrijd van de 24 races tellende NHRA Mello Yello Drag Racing Series en de derde wedstrijd in de Countdown to the Championship, viel op zondag ten prooi aan de regen waardoor de eliminaties moesten worden verschoven naar maandag.

SteveTorrence-Monday-Charlotte

Steve Torrence domineert
In de Top Fuel klasse zette Steve Torrence in de kwalificaties met 3,71 seconden de snelste tijd op de klokken en was vervolgens ook in de eliminaties ongenaakbaar. De regerend kampioen klopte in de kwartfinale Clay Millican om vervolgens in de halve finale ten koste van rookie Justin Ashley tot de finale door te dringen. Daarin stuitte Torrence op Doug Kalitta, die Antron Brown, Leah Pritchett en Brittany Force op weg naar de eindstrijd het nakijken had gegeven. In de finale snelde Torrence naar 3,77 seconden, terwijl Kalitta bleef steken op 4,09 seconden. Met zijn zege passeerde Torrence in de tussenstand van het kampioenschap Kalitta. Met nog drie wedstrijden te gaan bedraagt de voorsprong van Torrence echter slechts 30 punten. Brittany Force volgt op drie op 92 punten van de leider.

SteveTorrence-Celeb Charlotte

Met een 16de plaats in het 18 auto's tellende veld wist Lex Joon zich voor de eliminaties te kwalificeren. De Nederlander was echter een van de slachtoffers van de regen. In tegenstelling tot de vele full profs in het veld moest Joon weer gewoon aan het werk en reisde dus op zondagavond huiswaarts waardoor zijn plaats in de eliminaties op maandag leeg bleef.

RobertHight-Charlotte

Robert Hight verstevigt positie
Bij de Funny Cars eisten Jack Beckman en Robert Hight de eerste twee kwalificatieplaatsen voor zich op en wisten vervolgens ook nog tot de finale door te dringen. Beckman deed dit ten koste van zijn Don Schumacher Racing-teamgenoten Tommy Johnson Jr. en Ron Capps, terwijl Hight op reactietijd Tim Wilkerson afschudde en in de halve finale de vierde DSR-rijder, Matt Hagan, het nakijken gaf. In de finale kwam Beckman in de problemen waardoor Hight in 3,91 seconden de overwinning voor zich opeiste.

RobertHight-Celeb-Charlotte

De rijder van John Force Racing verstevigde daarmee zijn leidende positie in de tussenstand, als bedraagt zijn voorsprong op Beckman nog altijd niet meer dan 44 punten.

Enders-Charlotte
Erica Enders

Verrassend
In de Pro Stock klasse was de eerste eliminatieronde een aaneenschakeling van verrassingen. Alle drie de KB Racing-rijders, leider in de tussenstand Jason Line, Bo Butner en Greg Anderson werden op reactietijd uitgeschakeld. Daarvan profiteerde Erica Enders, die in de kwalificatie met 6,506 seconden de eerste positie voor zich had opgeëist. Enders sprokkelde met een plaats in de halve finale voldoende punten bij elkaar om de leiding in de tussenstand over te nemen van Line. Het verschil tussen het tweetal bedraagt 38 punten.

DericKramer-Charlotte
Deric Kramer

Na alle verrassingen moesten de als tiende en vierde gekwalificeerde Deric Kramer en Matt Hartford in de finale strijden om de eindzege. Met een minimaal verschil ging de winst naar Kramer, terwijl Hartford met zijn tweede opeenvolgende runner-up positie opklom naar plek drie in de titelstrijd.

SteveJackson-Charlotte

Winst en titel voor Steve Jackson
In de E3 Spark Plugs NHRA Pro Mod series werd de titelstrijd in Charlotte al voortijdig beslist. Steven Whiteley en Steve Jackson wisten tot de finale door te dringen waarbij Jackson met 5,73 tegen 5,76 seconden niet alleen de winst voor zich opeiste, maar daarmee in het kampioenschap ook buiten bereik van de concurrentie kwam.

meyer charlotte
Megan Meyer

Top Alcohol
Ook in de Top Alcohol klassen werd de titelstrijd op maandag op zMAX Dragway beslist, en ook hier gebeurde dit met zeges van de kampioenen. In de Top Alcohol Dragster klasse moesten de nummers één en twee in de tussenstand van de Lucas Oil Drag Racing Series, Megan Meyer en Troy Coughlin Jr. het in de finale tegen elkaar opnemen. Met 5,14 tegen 5,16 seconden ging de winst naar Meyer waarmee de rijdster van Randy Meyer Racing ook meteen de titel op haar naam schreef.

nataas st.louis
Julie Nataas, vorige week in St. Louis

Er was dit keer geen succes weggelegd voor de eveneens voor Randy Meyer Racing uitkomende Julie Nataas. De Noorse had vorige week in St. Louis met twee wedstrijdoverwinningen in één weekend de titel voor zich opgeëist in het Lucas Oil North Central Region kampioenschap. In Charlotte schopte Nataas het in de kwalificatie met een tijd van 5,22 seconden in het 19 auto's tellende veld tot de vijfde positie. In de eerste eliminatieronde bleef de klok echter stilstaan bij 5,32 seconden, waardoor Nataas ondanks een veel scherpere reactietijd direct werd uitgeschakeld.

bellemeur charlotte
Sean Bellemeur

In de Top Alcohol Funny Car klasse klopte Sean Bellemeur in de finale Dan Pomponio en eiste daarmee voor het tweede opeenvolgende jaar de titel voor zich op in deze klasse van de Lucas Oil Drag Racing Series. De Zweed Ulf Leanders zette in het 18 auto's tellende veld de vierde kwalificatietijd op de klokken en wist tot de halve finale door te dringen. Daar kreeg Leanders in de burn out met technische problemen te kampen waardoor hij zijn auto aan de kant moest zetten.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet