Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Marck Harteveld verovert Motorsport UK Pro Modified-titel

harteveld nat finals.02

Marck Harteveld heeft op Santa Pod Raceway met de titel in het Motorsport UK Pro Modified Championship, het officiële Engels kampioenschap in deze FIA EK klasse, een mooie hoofdprijs in de wacht gesleept. Bij de National Finals verdedigde de Voodoo Hemi Racing-rijder zijn dit seizoen opgebouwde voorsprong met succes en wist zelfs nog iets uit te lopen op de concurrentie. Succes was er ook bij de motoren waar Kars van den Belt het kampioenschap in de wacht sleepte in de ACU Funny Bike klasse.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Julian Hunt, team en Remco Scheelings

De STP National Finals op Santa Pod Raceway vormde het sluitstuk van de diverse Engelse dragrace kampioenschappen. In het Motorsport UK Pro Modified Championship reisde Marck Harteveld als leider richting Engeland en de Voodoo Hemi Racing-piloot was er veel aan gelegen om deze positie ook vast te houden.

harteveld nat finals.01

Na een runner-up finish tijdens het Festival of Power en de nodige punten te hebben gescoord bij The Main Event, sloeg Harteveld toe met twee opeenvolgende overwinningen tijdens de Summer Nationals en de Mopar Euro Nationals. Een minder resultaat bij de European Finals leek nog even roet in het eten te gooien, maar uiteindelijk resteerde er voor Harteveld voor aanvang van de afsluitende STP National Finals een voorsprong van 16 punten op Kev Slyfield.

harteveld nat finals.07

In de eerste kwalificatie zette Harteveld meteen de toon door een tijd van 5,965 seconden op de klokken te zetten, goed voor de eerste kwalificatiepositie. In de tweede kwalificatiesessie kwam Slyfield met 5,969 seconden nog wel dicht in de buurt, maar na drie kwalificatiepogingen bleef de naam van Harteveld met de Voodoo Hemi Racing '70 Plymouth Superbird op één staan. Omdat de snelste tijd van het weekend goed is voor vijf punten in de titelstrijd, had Harteveld voor aanvang van de eliminaties zijn voorsprong op Slyfield vergroot tot 21 punten. Met 20 punten per gewonnen eliminatieronde had de Nederlander zichzelf dus wat extra ruimte gegeven.

harteveld nat finals.03

Nadat regen in de vroege zondagochtend al voor de nodige vertraging had gezorgd, was het rond twee uur in de middag tijd voor de eerste eliminatieronde van de Pro Modified klasse. Slyfield rekende af met Mick Payne waarna het de beurt was aan Harteveld om in zijn run tegen Jon Webster zijn titelkansen in leven te houden.

harteveld nat finals.05

Juist op het moment dat de twee rijders terug van hun burn out richting de start reden, openden de hemelpoorten zich. Gezien de hoeveelheid regen en de uiterst slechte vooruitzichten voor de rest van de dag, werd al snel besloten het programma verder te schrappen. Omdat de eerste ronde van de Pro Modified eliminaties niet was afgemaakt, telde deze dus ook niet mee voor het kampioenschap en bleef de stand zoals deze na de kwalificaties was. Daarmee was de titel voor Harteveld definitief binnen, een mooie bekroning op een seizoen waarin het team terugkwam van een crash tijdens een wedstrijd in mei vorig jaar.

harteveld nat finals.06

harteveld nat finals.09

belt.331

Bij de motoren ging er ook een titel mee terug naar Nederland. In het ACU Funny Bike kampioenschap kwam de leidende positie van Kars van den Belt geen moment in gevaar en daarmee pakte de Nederlander de titel. Van den Belt had in de kwalificatie ook weer de snelste tijd op de klokken gezet, maar kwam door de regen op zondag niet meer in actie.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet