Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Vertrouwd podium bij NitrOlympX op Hockenheim

tf podium.2

Anita Mäkelä (Top Fuel) en Jimmy Ålund (Pro Stock) hebben met winst tijdens de NitrOlympX goede zaken gedaan voor hun leidende positie in het kampioenschap. Voor beide rijders was het al de derde overwinning uit de tot nu toe verreden vier wedstrijden van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing. Regerend FIA Europees Top Fuel kampioen Mäkelä klopte in een herhaling van de finale van de Main Event Maja Udtian, al was het verschil dit keer minimaal. Voor Ålund was er zelfs dubbel succes weggelegd, want de Zweed won niet alleen de Pro Stock klasse maar schreef ook nog de Pro Modified klasse op zijn naam. In de Top Methanol klasse ging de overwinning naar thuisfavoriet Timo Habermann.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings

Met de NitrOlympX op de Rico Anthes Quartermile van de Hockenheimring ging afgelopen weekend het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing de tweede seizoenshelft in. Komend weekend staat Tierp Arena in Zweden op het programma, waarna het seizoen twee weken later wordt afgesloten met de European Finals op Santa Pod Raceway. Het gebeurt niet zo heel vaak, maar de weergoden waren de NitrOlympX dit jaar op zaterdag niet gunstig gezind. De FIA EK-klassen konden slechts één van de twee geplande kwalificatiesessies afwerken voordat de regen de rest van het programma wegspoelde. Dragracen op een natte dragstrip is geen optie, zoals ene Nico Hülkenberg en Charles Leclerc eerder dit jaar al onbedoeld aantoonden. Op een droge Rico Anthes Quartermile was het echter ook dit jaar weer uitstekend toeven. Opnieuw werden er snelle tijden op de klokken gezet. Zo waren in de Top Fuel klasse runs onder de vier seconden eerder regel dan uitzondering.

maja

Ladies weekend

De FIA en andere partijen doen veel moeite om vrouwen ervan te overtuigen dat ze in de autosport succes kunnen hebben en kansen moeten krijgen, maar wellicht is het beter en goedkoper om in dit kader iets meer richting de dragrace-sport te verwijzen. In de Top Fuel klasse wordt de dienst dit jaar uitgemaakt door vrouwen en dat was op Hockenheim niet anders.

makela.04
Anita Mäkelä

In de kwalificatie zette regerend kampioen Anita Mäkelä in de eerste run met 3.89 seconden (507 km/u) meteen een snelle tijd op de klokken. In de tweede kwalificatiesessie nam Maja Udtian met 3,88 seconden even de eerste positie over, maar een paar minuten later sloeg de Finse alweer terug en verbeterde daarbij met 3,879 seconden ook nog het baanrecord van Hockenheim.

udtian.02
Maja Udtian

Udtian bleef met haar tijd op plek twee en werd op drie gevolgd door haar Rune Fjeld Motorsport-teamgenoot Liam Jones die het tot 3,904 seconden schopte. Daarmee bezette de top drie in de tussenstand van het kampioenschap ook in diezelfde volgorde de eerste drie kwalificatieposities.

jones.02
Liam Jones

Jones voorkwam met zijn tijd een volledig vrouwelijke top drie want met 4,06 seconden zette Jndia Erbacher de vierde tijd op de klokken. Mikael Kågered, Stig Neergaard en Urs Erbacher hadden de nodige technische problemen, konden zich niet in de strijd om de topposities mengen en bleven steken op de plaatsen vijf tot en met zeven.

erbacher.j.03
Jndia Erbacher

Mäkelä maakte in de eliminaties meteen duidelijk dat men van goeden huize moest komen om haar van de overwinning af te houden. Ondanks een bye run in de eerste ronde snelde de Finse naar 3,93 seconden. Jndia Erbacher versperde Kågered de doortocht, terwijl aan de andere kant van de ladder Jones in 3,92 seconden korte metten maakte met Neergaard en Udtian Urs Erbacher een rood licht zag trekken.

tf halvefin2
Maja Udtian tegen Liam Jones

Daarmee in de halve finale drie vrouwelijke rijders! In de eerste halve finale moest Jones het opnemen tegen zijn teamgenote Udtian, die in 3,94 seconden de Engelsman naar huis stuurde.

tf halvefin.1
Anita Mäkelä tegen Jndia Erbacher

In de andere halve finale klokte Mäkelä dit keer een 3,92 seconden en was Jndia Erbacher de baas. En dus had Hockenheim een volledig vrouwelijke finale, een herhaling van de eindstrijd van de openingswedstrijd van het seizoen en tevens de directe confrontatie tussen de nummers één en twee in het kampioenschap. Voor de pas 21-jarige Udtian was het in haar eerste seizoen tevens alweer de derde finaleplek.

tffinal
De finale

Bij de lichten reageerde Udtian net iets sneller en leek op weg naar de winst, maar in de laatste meters maakte Mäkelä iets meer snelheid en pakte met 3,999 tegen 4,02 seconden de winst. Op de meet bedroeg het verschil slechts 90 centimeter.

podium TF.01
Hoewel Liam Jones zich graag door vrouwen laat omringen, is verliezen van ze nu net weer niet de bedoeling
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet