Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Eerste slag voor Anita Mäkelä, Sandro Bellio, Michael Gullqvist en Jimmy Ålund

makela3 spme19

Als de eerste klap een daalder waard is dan heeft Anita Mäkelä tijdens The Main Event op Santa Pod Raceway de eerste stap naar titelprolongatie gezet. De regerend Top Fuel kampioen pakte tijdens de openingsronde van het FIA Europees Kampioenschap in een nieuw Europees record de winst. In een door vele andere takken van autosport gedroomde finale tussen twee vrouwelijke deelnemers was de Finse haar Noorse tegenstandster Maja Udtian te snel af. In de Top Methanol klasse boekte de Belg Sandro Bellio een welverdiende overwinning. In de Pro Modified klasse deden de Nederlandse rijders het in de kwalificatie uitstekend met de eerste kwalificatiepositie van David Vegter als onbetwist hoogtepunt. Helaas was het Main Event avontuur voor de drie Nederlanders na de eerste eliminatieronde al over, waarna de overwinning werd opgeëist door wie anders dan Michael Gullqvist. Bij de Pro Stockers pakte 10-voudig Europees Pro Stock kampioen Jimmy Ålund de draad van twee jaar geleden weer op met een zege.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings

Als The Main Event, de openingsronde van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing, een voorbode was voor het vervolg van het seizoen, dan wordt het een mooi en spannend kampioenschap. Met name in de Top Fuel en Pro Modified klassen werden snelle tijden op de klokken gezet waarbij de onderlinge verschillen in de top ook nog eens bijzonder klein waren. Bij de Pro Stockers lijkt de top vijf dichter bij elkaar te zitten dan ooit. In de Top Methanol klasse gloort er hoop op een eerste FIA EK titel voor België. Om het een 100% geslaagd evenement te kunnen noemen had het Engelse weer alleen iets beter moeten meewerken. Op zowel de tweede kwalificatie-dag als de dag van de eliminaties werd het geduld van de deelnemers en het publiek door de regelmatig overtrekkende buien flink op de proef gesteld. Door de onaflatende inzet van de Santa Pod crew kon het programma echter toch rond de klok van 8 uur in de avond volledig worden afgerond.

makela4 spme19
Anita Mäkelä

Ladies first
In de Top Fuel klasse maakte regerend kampioen Anita Mäkelä haar bedoelingen meteen duidelijk door in de tweede kwalificatierun met 3.870 seconden de op dat moment nog leidende Liam Jones (3,88 seconden) van de eerste plaats te verdringen.

jones spme19Q2
Liam Jones

Stig Neergaard zette op de eerste dag met 3,91 seconden de derde tijd op de klokken, gevolgd door Jndia Erbacher die met 3,94 seconden een nieuw persoonlijk record op het scorebord toverde en daarmee als vierde rijder onder de vier seconden dook. De na een afwezigheid van 14 jaar in de sport teruggekeerde Susanne Callin klokte met 4,01 seconden ook een persoonlijk record en was met een vijfde plaats na Jones de tweede rijder uit de Rune Fjeld Motorsport-stal.

udtian2 spme19
Maja Udtian

Maja Udtian kende met de derde RF Motorsport-auto nog wat technische problemen en bleef daardoor ondanks een nieuw persoonlijk record van 4,05 seconden bij de start van haar eerste volledige FIA-seizoen steken op plaats zes.

tethys
Tethys

Tethys (4,41 seconden) en een tegenvallende Mikael Kågered maakten met een zevende en achtste plaats het veld compleet.

erbacher
Jndia Erbacher

Mäkelä maakte in de eerste eliminatieronde in 4,05 seconden korte metten met Kågered en moest vervolgens in de halve finale aantreden tegen Erbacher, die in de eerste ronde Callin het nakijken had gegeven. De Zwitserse raakte halverwege de run met een motorexplosie in de problemen, terwijl Mäkelä naar een winnende 4,00 seconden snelde en zich voor de finale plaatste.

neergaard1
Stig Neergaard

Aan de andere kant van de ladder verraste Udtian in 4,07 seconden Neergaard, vorig jaar nog winnaar van The Main Event. Daarmee stuitte de 21-jarige Noorse in de halve finale op RF Motorsport-teamgenoot Jones, die in de eerste ronde met 3,89 seconden Tethys naar huis had gestuurd. Jones was daarmee de enige overgebleven man in de verder door drie vrouwen beheerste halve finales. De Engelsman verslikte zich bij de start en trok een rood licht waardoor de winst automatisch aan Udtian verviel.

tf halve
Liam Jones is te vroeg weg en daarmee winst voor Maja Udtian

Daarmee had de openingsronde van het FIA EK meteen de gedroomede volledig vrouwelijke finale. In de halve finale had Udtian een flinke schade opgelopen, maar de crew slaagde er nog net op tijd in om de auto weer raceklaar aan de start van de finale te brengen.

tf finale
Problemen voor Maja Udtian terwijl Anita Mäkelä vertrekt op weg naar een nieuw record

Bij het oprijden richting de startlijn schoot de dragster van de Noorse echter in zijn achteruit en daarmee was de kans van Udtian op de eerste zege verkeken. Mäkelä had geen weet van wat er in de andere baan allemaal gebeurde en snelde naar een tijd van 3,842 seconden, niet alleen goed voor de winst, maar ook voor een nieuw Europees record.

topfuelpodium spme19
Een podium waar veel autosportklassen jaloers op zijn
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet