Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Maja Udtian met Rune Fjeld Motorsport in FIA EK Top Fuel

majaudtian rfm 01 klein

Maja Udtian heeft voor haar eerste volledige seizoen in het FIA Europees Top Fuel Kampioenschap getekend bij Rune Fjeld Motorsport. De 21-jarige Noorse maakte tijdens de European Finals van 2017 haar wedstrijddebuut in de Top Fuel klasse en bundelt voor 2019 de krachten met de bekende teameigenaar en tuner Rune Fjeld. "Ik vind het geweldig om met Rune Fjeld samen te gaan werken. Ik moet nog veel leren, maar ik weet zeker dat ik de best mogelijke mensen om mij heen heb voor deze volgende stap in mijn carrière", aldus de Noorse.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings en PR

Als dochter uit een echte dragrace familie uit Frøya, een van de vele eilandjes voor de westkust van Noorwegen, kreeg Maja Udtian het dragracen met de paplepel ingegoten. Na de nodige successen in de Junior Dragster en Super Comp klasse, greep ze in 2017 de kans dan ook met beide handen aan toen ze de mogelijkheid kreeg om haar Top Fuel licentie te halen. Op haar thuisbaan in het Noorse Gardermoen maakte Udtian meteen indruk en een paar weken later werd de licentieprocedure op Tierp Arena afgerond met een uiterst snelle run van 4,11 seconden. Met haar 19 jaar was Udtian meteen de jongste Top Fuel rijder uit de Noorse geschiedenis. Twee weken later reed Udtian tijdens de European Finals op Santa Pod haar eerste FIA EK Top Fuel wedstrijd.

majaudtian rfm 02

Gezien de sponsors die zich inmiddels aan Udtian verbonden hadden, wilde de Noorse alleen bij een gerenommeerd team en aan het volledige FIA Europees Kampioenschap meedoen. Afgelopen jaar werd dan ook gebruikt om het juiste zitje te vinden en de puntjes op de i te zetten. Dat perfecte zitje werd niet geheel verrassend gevonden bij Rune Fjeld Motorsport, het team van de Noor Rune Fjeld.

majaudtian rfm 07

"Ik ben hier ontzettend blij mee en het is bijna te mooi om waar te zijn. Ik heb er altijd van gedroomd om het FIA Europees Top Fuel Kampioenschap te rijden en om dat nu met mijn familie en partners te kunnen gaan doen, voelt geweldig", aldus een opgetogen Udtian.

majaudtian rfm 04

Udtian zal voor het eerst in de auto plaatsnemen tijdens het in het paasweekend op Santa Pod te verrijden Festival of Power, een niet voor het kampioenschap meetellende wedstrijd. Naast het FIA EK zal Udtian ook een aantal demonstratieruns rijden bij de Drag Challenge op het Noorse Gardermoen Raceway. De Top Fuel rookie krijgt bij Rune Fjeld Motorsport de beschikking over de laatste aanwinst van het team, het McKinney chassis waarmee in 2018 Antti Horto in het FIA EK meestreed.

majaudtian rfm 05

Hoofdsponsors van Udtian zijn Salmar, Lerøy, Marine Construction and Frøy terwijl ook een hele serie lokale bedrijven uit de omgeving van haar woonplaats de Noorse steunen. Bij iedere wedstrijd zal één van de hoofdsponsors op de auto worden uitgelicht zodat ze allemaal ruim voldoende in beeld komen. Jamie Willis zal samen met Rune Fjeld als tuner en crew chief optreden.

majaudtian rfm 03
In de auto Maja Udtian, met links op de foto vader Paul Ingar en rechts zus Mari en moeder Mona Kristin

"Het plezier staat voorop, maar daarnaast willen we natuurlijk ook presteren. Antti Horto heeft vorig jaar al laten zien dat de auto snel is. Ik doe er alles aan om zelf ook optimaal voorbereid aan de start te staan. Zo werk ik een intensief trainingsprogramma af en oefen mijn reactietijden. Met dit alles en in combinatie met een goede auto moeten we in de top kunnen meedraaien. Daarnaast kijk ik erg uit naar de samenwerking met mijn teamgenoot Liam Jones. Ik weet zeker dat het een mooi seizoen gaat worden", aldus de Noorse, die daarbij niet vergeet haar familie, partners en teameigenaar Fjeld te bedanken voor deze kans.

majaudtian rfm 08

Maja Udtian zal tijdens de wedstrijden worden vergezeld door haar vader, moeder en zus Mari. Daarbij gaat ook de Super Comp dragster mee waarin de nu 17-jarige Mari vorig seizoen tweede werd in het Summit Racing EDRS Super Comp championship. Bij de wedstrijden waarin Maja strijdt om de punten in het Top Fuel kampioenschap zal Mari aantreden in de Super Comp klasse.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet