Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Bekers en bokalen voor de dragrace-kampioenen

DSC 9288

Afgelopen zaterdagavond werd in het Sunlight Hotel Conference & Spa in het even ten zuiden van Stockholm gelegen Nyköping de officiële prijsuitreiking gehouden van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing, het EDRS Pro Nordic Motorcycle Championship en de Summit Racing EDRS Series. Ondanks dat veel van de prijswinnaars vanuit alle uithoeken van Scandinavië en Finland vele uren moesten reizen om hun bekers in ontvangst te nemen, was de opkomst ook dit jaar weer zeer groot.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings

Het is inmiddels al bijna een traditie geworden dat de jaarlijkse prijsuitreiking plaatsvindt in het in Nyköping gelegen Sunlight Hotel Conference & Spa. In Scandinavië en Finland wordt een top drie klassering in een kampioenschap hoog aangeslagen en de prijsuitreiking wordt dan ook groots aangepakt. Voor het begin van het officiële gedeelte is er overdag tijd voor meetings van de diverse raceklassen en wordt er teruggekeken op het afgelopen seizoen en vooruitgeblikt op de plannen voor volgend jaar.

DSC 9282
Een goed bezochte bijeenkomst

In het begin van de avond gaat het vervolgens via de rode loper richting een officieel diner waarbij over de avond verspreid de rijders op het podium in het zonnetje worden gezet en hun bekers en bokalen in ontvangst mogen nemen. Met rond de vierhonderd aanwezigen was de opkomt ook dit jaar weer uitstekend.

DSC 9434

DSC 9435

DSC 9408

DSC 9420

DSC 9423
Op de rode loper

DSC 9529
En uiteindelijk een volle zaal

Naast de top drie van alle klassen van het EDRS Pro Nordic Motorcycle Championship en de Summit Racing EDRS Series, worden tijdens deze prijsuitreiking ook de bekers uitgereikt aan de top drie van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing. Omdat alleen de winnaar van de Top Fuel klasse wordt uitgenodigd voor het officiële FIA Prize Giving Gala, dat dit jaar in Sint-Petersburg wordt gehouden, kunnen FIA kampioenen hun fraaie FIA bokaal ook tijdens het Zweedse gala in ontvangst nemen. Vanuit Duitsland waren FIA Top Methanol kampioen en runner-up Dennis en Timo Habermann naar Nyköping gekomen. De Duitse broers werden dan ook extra in het zonnetje gezet. Naar goed Scandinavisch gebruik werd het officiële gedeelte afgesloten met een live band en een grote party.

DSC 9630
FIA Europees Top Methanol kampioen Dennis Habermann (links) met de officiële FIA bokaal, en zijn broer en runner-up Timo Habermann.

DSC 9634
Van de top drie in FIA Pro Modified moest kampioen Jimmy Ålund wegens een verblijf in Amerika verstek laten gaan. Zijn plaats tussen (links) Jan Ericsson (3de) en (rechts) Michael Gullqvist (2de) werd ingenomen door crewchief/tuner Magnus Petersson.

DSC 9614
Van de top drie in FIA Pro Stock ontbrak nummer drie Michael Malmgren. In het midden kampioen Bengt Ljungdahl en rechts runner-up Stefan Ernryd

DSC 9640
De top drie van de Top Fuel klasse moest helaas wegens andere verplichtingen verstek laten gaan. Kampioen Anita Mäkelä (die dus wel naar het FIA gala mag) en runner-up Antti Horto werden vertegenwoordigd door afgevaardigden van de Finse bond. De prijs van nummer drie Liam Jones werd in ontvangst genomen door Maja Udtian (links), de Noorse die volgend seizoen uitkomt voor Rune Fjeld Motorsport in het FIA EK Top Fuel en dan teamgenoot is van Jones.

DSC 9553
De 'next generation', de Junior Dragster en Junior Drag Bike rijders en rijdsters mochten ook massaal richting het podium

Alle foto's van afgelopen weekend zijn te vinden op:
http://www.dragracingeurope.eu/edrs/6650-2/
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet