Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Nederlands succes bij National Finals op Santa Pod

schmidt.331

Margot Schmidt heeft tijdens de afgelopen weekend op Santa Pod Raceway verreden National Finals met een runner-up positie de titel voor zich opgeëist in het officiële ACU Comp Bike kampioenschap. Meer Nederlands succes was er voor Kars van den Belt die er in slaagde om in de klasse ACU Funny Bike de finale in winst om te zetten.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings (archief)

Met de National Finals werd afgelopen weekend op Santa Pod Raceway de afsluitende ronde verreden van het Britse National Drag Racing Championship (auto's) en het ACU National Drag Bike Championship (motoren). Diverse Nederlandse motorrijders waagden de oversteek naar Engeland om zo laat in het seizoen nog de nodige runs te kunnen maken, dan wel kostbare punten voor het kampioenschap te scoren. Helaas ging de zaterdag volledig verloren door aanhoudende regen, maar op zondag slaagden de baancrew en wedstrijdleiding er in om naast een kwalificatierun, alle eliminaties volledig af te werken waardoor de kampioenschappen naar behoren werden afgerond.

schmidt.041
Margot Schmidt

De klasse ACU Comp Bike kende met afstand het hoogste aantal Nederlandse deelnemers. Voor Margot Schmidt, dit jaar een vaste deelnemer aan de Engelse wedstrijden, lagen er zelfs nog titelkansen. De Nederlandse maakte het tijdens de National Finals volledig waar door tot de finale door te dringen. Hoewel Schmidt het daarin moest afleggen tegen Sean Mills, verzamelde ze meer dan voldoende punten om tot kampioen te worden gekroond. Een fraaie prestatie van de Nederlandse rijdster.

In het 16 motoren tellende Comp Bike veld werden Ben Antonia, Valentijn Sandtke en Rudolfo Maduro in de eerste eliminatieronde uitgeschakeld, terwijl Thurtny Martina, Erik Jennes, Sigmaro Profas en Jeroen van den Belt (verlies tegen Schmidt) na de kwartfinales klaar waren.

belt1
Kars van den Belt, hier in actie op Hockenheim 

In de ACU Funny Bike klasse was er succes voor Kars van den Belt. De Nederlandse rijder wist tot de finale door te dringen en daarin zelfs ten koste van Phil Crossley de dagzege voor zich op te eisen.

laseur.301
Gert-Jan Laseur

In de ACU Top Fuel Bike klasse nam Gert-Jan Laseur de kans waar om nog wat meer ervaring op te doen met zijn Super Twin. De Nederlander werd in de halve finale uitgeschakeld.

Bij de auto's kwamen geen Nederlanders in actie. In de Pro Modified klasse werd de titel opgeëist door Andy Robinson, maar de Engelsman zal met weinig plezier op zijn kampioenschap terugkijken. In de finale raakte Robinson de muur en belandde op zijn dak. Hoewel Robinson er zonder kleerscheuren vanaf kwam, raakte zijn auto zwaar beschadigd.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet