Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Steve Torrence wint opnieuw, explosieve zege voor Robert Hight

SteveTorrence-Celeb

Steve Torrence heeft in St. Louis ook de tweede wedstrijd van de NHRA Mello Yello Drag Racing Series Countdown to the Championship op zijn naam geschreven. De Top Fuel-piloot was in de finale Clay Millican te snel af. Bij de Funny Cars eiste Robert Hight de winst voor zich op. De rijder van John Force Racing ging echter in plaats van naar het podium richting het ziekenhuis omdat zijn Camaro net na de finishlijn door een motorexplosie tegen de muur belandde. In de Pro Stock klasse bouwde Tanner Gray zijn voorsprong in de titelstrijd verder uit met een overwinning op Drew Skillman. In de Pro Modified klasse baarde Mike Castellana in de kwalificatie opzien door met 5,676 seconden en 255,39 mph een nieuw wereldrecord voor deze klasse op de klokken te zetten. De winst in de wedstrijd ging echter naar Steve Jackson.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA

De AAA Insurance NHRA Midwest Nationals op Gateway Motorsports Park nabij St. Louis was de 20ste wedstrijd van de NHRA Mello Yello Drag Racing Series en de tweede van de vorige week begonnen Countdown to the Championship.

SteveTorrence
Steve Torrence

In de Top Fuel klasse deed lijstaanvoerder Steve Torrence het in de kwalificatie met een eerste positie direct weer goed. Ook in de eliminaties bleef de Capco Contractors/Torrence Racing dragster op snelheid en klopte achtereenvolgens Bill Litton, Mike Salinas en Leah Pritchett. Ook de nummer twee uit de kwalificatie, Clay Millican, maakte geen fouten en wist ten koste van Shawn Reed, Antron Brown en Pat Dakin tot de finale door te dringen. Daarmee in de eindstrijd de nummers één en twee in de tussenstand van het kampioenschap.

tffinal
De finale

Net als vorige week in Reading ging de winst naar Torrence, die met 3,770 tegen 3,798 seconden Millican het nakijken gaf en daarmee zijn voorsprong in de tussenstand met nog vier wedstrijden te gaan iets vergrootte. In de kwalificatie kwam ook de Nederlander Lex Joon in actie. De voormalig FIA Europees Top Fuel kampioen, die een paar jaar geleden naar Amerika emigreerde, deed voor de tweede keer dit seizoen een poging om zich voor de eliminaties te plaatsen. Joon bleef mede door een technisch defect steken op een tijd van 4,24 seconden en sloot daarmee de kwalificaties als 18de af, waardoor hij net buiten de eliminaties viel.

RobertHight
Robert Hight

Bij de Funny Cars eiste Robert Hight met zijn Auto Club Southern California Chevrolet Camaro SS de snelste kwalificatietijd voor zich op om vervolgens in de eliminaties ten koste van Dale Creasy, teambaas John Force en Tommy Johnson Jr. tot de finale door te dringen. Aan de andere kant van de ladder deed Tim Wilkerson het net als vorige week uitstekend en plaatste zich ten koste van Matt Hagan, Courtney Force en J.R. Todd voor de tweede wedstrijd op rij voor de finale.

fcfinal
De finale

In de eindstrijd was het Hight die met 4,03 tegen 4,41 seconden de overwinning voor zich opeiste. Zijn plek op het podium bleef echter leeg want net na de finishlijn explodeerde de motor van Hight waardoor de Camaro hard tegen de muur belandde.Hight kon op eigen kracht de auto verlaten maar moest voor controle toch even richting het ziekenhuis. Door zijn zege nam Hight ook de leiding in de tussenstand van het kampioenschap over van de winnaar van vorige week, J.R. Todd.

TannerGray
Tanner Gray

In de Pro Stock klasse wist lijstaanvoerder Tanner Gray ten koste van Chris McGaha, Erica Enders en Vincent Nobile de finale te bereiken. Daarin stuitte de lijstaanvoerder met zijn Valvoline/Gray Motorsports Chevrolet Camaro op Drew Skillman, die daarmee net als in Reading de eindstrijd haalde.

psfinal
De finale

In de finale ging de winst echter naar Gray die daarmee zijn voorsprong in de tussenstand op Nobile verder uitbouwde.

Castellana Mike
Mike Castellana

Tijdens de AAA Insurance NHRA Midwest Nationals werd tevens de negende ronde verreden van de uit twaalf races bestaande E3 Spark Plugs NHRA Pro Mod Drag Racing Series presented by J&A Service. In de kwalificatie eiste Mike Castellana een hoofdrol voor zich op door met 5,676 seconden en 255,39 mph de snelste Pro Mod-run ooit op de klokken te zetten. Hoe hard het op Gateway Motorsports Park ging mag wel blijken uit het feit dat in het 28 auto's tellende veld de als 16de en laatste voor de eliminaties geplaatste Shane Molinari nog altijd goed was voor een tijd van 5,777 seconden.

pmfinal
De finale met op de achtergrond Steve Jackson

In de eliminaties trok Castellana in de halve finale tegen Chad Green een rood licht en was daarmee uitgeschakeld. In de finale was het vervolgens Green die een rood licht trok (what's in a name) waardoor de winst aan Steve Jackson verviel. De titelstrijd wordt aangevoerd door Mike Janis, op twee gevolgd door Rickie Smith.


Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet