Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Michel Tooren doorbreekt met Pro Dutch Racing Cuda op Santa Pod de magische 6-seconden barrière

tooren 01

Michel Tooren heeft op Santa Pod Raceway met de Pro Dutch Racing '71 Plymouth Barracuda voor het eerst in zijn carrière de voor Pro Mods magische 6-seconden barrière doorbroken. In de derde kwalificatierun voor de European Finals snelde Tooren naar een tijd van 5,971 seconden en daarmee werden de grenzen van het Nederlandse team opnieuw verlegd. "Die eerste 5 seconden is toch een doel waar we dit jaar naartoe hebben gewerkt, en als je dat dan haalt is dat super", aldus een blije Pro Dutch-piloot. In de eliminaties voor deze laatste race van het FIA Europees Kampioenschap wist Tooren zijn eerste ronde in winst om te zetten, maar moest in de kwartfinale door schade aan de krukas verstek laten gaan. In de eindstand van het FIA EK eindigde Tooren op een tiende plaats, dit ondanks het feit dat Pro Dutch Racing aan slechts drie van de zes wedstrijden kon meedoen.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: pr

Na de in de zomer verreden wedstrijden voor het MSA British Pro Modified Championship stond de afgelopen periode voor Pro Dutch Racing volledig in het teken van de tweede helft van het FIA Europees Kampioenschap. Met maar liefst drie grote wedstrijden in vier weken tijd kregen Michel Tooren en zijn team een druk programma voorgeschoteld.

tooren 02

Het begon allemaal met de NitrOlympX op de befaamde Hockenheimring. Het is inmiddels een traditie geworden dat Pro Dutch Racing bij deze Duitse wedstrijd van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing relaties en sponsors een kijkje in de keuken geeft van het hele gebeuren tijdens een raceweekend. Met bijna vijftig belangstellenden was dat dit jaar niet anders en gezien de reacties genoot men niet alleen met volle teugen, daarnaast was men ook verbaasd over wat er allemaal bij komt kijken om een meer dan 3.000 pk sterke Pro Modified-bolide na iedere run weer wedstrijdklaar te krijgen.

tooren 03

In de tweede kwalificatierun zette Tooren op de Rico Anthes Quartermile van Hockenheim met 6,08 seconden een uitstekende tijd op de klokken en daarmee plaatste de Pro Dutch Racing Cuda zich als achtste voor de eliminaties. In de eerste ronde moest Tooren het opnemen tegen David Vegter, uitgerekend de enige andere Nederlander in het veld. De Pro Dutch Racing-piloot wist dat hij bij de start niets mocht laten liggen. Tooren had dan ook bijna de perfecte reactie op de lampen, maar was 0,003 seconden (!) te vroeg weg en had daarmee rood. Ondanks dat Tooren met 6,07 seconden een snellere tijd dan zijn tegenstander op de klokken bracht, was de wedstrijd door het rode licht toch over.

tooren 05

Tijd om er lang over na te denken was er niet want het volgende weekend stond op het Zweedse Tierp Arena met de Summit Racing Equipment Internationals alweer ronde vijf van het FIA Europees Kampioenschap op het programma. De eerste kwalificatierun was meteen goed voor een uitstekende 6,05 seconden en daarmee was het team ervan overtuigd dat de eerste 5-secondenrun in Zweden gereden zou gaan worden. In de daaropvolgende drie kwalificatieruns trok de Cuda echter steeds teveel naar één kant waardoor Tooren van het gas moest en de tijd niet verbeterd kon worden.

tooren 06

Met een achtste kwalificatiepositie was de Pro Dutch Racing Cuda echter nog altijd in de kopgroep van het extreem sterke veld te vinden. Op de zondag van de eliminaties had het geregend en uitgerekend zat Tooren in het paar dat als eerste, en dus zonder een inschatting van de baan te hebben kunnen maken, richting de start moest. In de run moest de Pro Dutch-piloot dan ook twee keer van het gas en zag zijn tegenstander als eerste de finish passeren.

tooren 07

Ruim anderhalve week na Zweden stond de Pro Dutch Racing trailer alweer in Engeland op Santa Pod Raceway voor de zesde en afsluitende ronde van het FIA Europees Kampioenschap. Op de eerste kwalificatiedag had de Cuda opnieuw moeite om in het rechte spoor te blijven en kwam de tijd uit op 6,48 seconden. Na wat aanpassingen vielen de puzzelstukjes in de derde run in elkaar. Ondanks dat de Cuda iets uit het spoor driftte, hield Tooren het gas erop en liet vervolgens de klokken stilstaan op 5,971 seconden bij een eindsnelheid van 237 mph (382 km/u). Daarmee had Tooren zijn eerste 5-secondenrun te pakken en de voor Pro Mods magische 6-secondengrens doorbroken. Ook voor de Pro Dutch Racing Cuda was het de eerste keer dat er een 5 voor de komma op het scorebord verscheen. Achter de vier erkende Europese toppers Roger Johansson, Jimmy Ålund, Andy Robinson en Jan Ericsson eiste Tooren daarmee de vijfde kwalificatiepositie voor zich op.

tooren 08

In de eerste eliminatieronde moest Tooren aantreden tegen Jon Webster met zijn turbo Mustang. Met een betere reactietijd had Tooren direct een voorsprong om vervolgens in 6,20 seconden als winnaar over de finish te komen. Terug in de pits werd er echter schade aan een lager ontdekt en bleek de krukas beschadigd te zijn, waarschijnlijk veroorzaakt doordat de Cuda bij de start zo lang op de turbo Mustang van Webster had moeten wachten. Met nog slechts dertig minuten tot de start van de volgende eliminatieronde was er geen tijd meer om de motor te wisselen en dus bleef de plek van Tooren in de kwartfinales leeg. Deze tegenvaller kon de glans van de 5,97 seconden echter niet wegnemen. Ondanks dat Tooren dit jaar aan slechts drie van de zes FIA EK-wedstrijden kon deelnemen, eindigde de Nederlander op een keurige tiende plaats in de eindstand van het FIA Europees Kampioenschap.

tooren 09

"Er zat een duidelijk stijgende lijn in de laatste drie races. Voor Hockenheim hadden we de nodige aanpassingen gedaan aan de versnellingsbak en schokdempers en rolde er meteen een 6,08 seconden uit. Het was alleen jammer van dat rode licht, slechts drieduizendste was het. Zit je aan de goede kant, dan win je en ga je door. Tierp was meteen goed voor een 6,05 seconden, maar daarna trok de auto teveel naar links, wat we niet meteen konden oplossen. In Engeland deed de Cuda dat opnieuw, maar vonden we de oplossing en dat leverde meteen een eerste 5-secondenrun op. Helemaal top als je bereikt waar je het hele jaar naartoe hebt gewerkt. De eerste 200 meter in de run zijn nu zelfs heel goed. We maken bewust nog steeds kleine stapjes en zijn voorzichtig met de set-up. In deel twee van de run is dan ook nog wel het een en ander te halen", blikte een tevreden Michel Tooren op de laatste races terug.

tooren 04

Voor Pro Dutch Racing zit het seizoen 2018 er nu op. Van stilzitten is echter geen sprake want direct na afloop van de laatste race zijn de voorbereidingen op volgend jaar alweer begonnen. "De motor ligt al bijna uit elkaar en voor de komende maanden hebben we de nodige plannen om de Cuda lichter en sneller te maken", aldus Tooren tot besluit.

Pro Dutch Racing bedankt hierbij zijn partners voor het seizoen 2018: Arton USA Cars & Parts, Burger Ferry Agencies, Career Maker, Dockmarks Signs BV, Duraship BV, Electric Marine Support BV, F.E.M.M. Rotterdam BV, Flanto Shipping BV, Helmacab Belgie B.V.B.A., Hobrand Algebra BV, Gebr. de Jonge BV, Marine Power Drechtsteden BV, MST Shipping, Noordtrans Scheepvaartbedrijf, Oonincx Scheepsonderhoud BV, Petrostar AG, RBC Nederland BV, Rotyle Dakbedekking, RTR Barging, Sinttruije Marine Service BV, Tribute Space BV, Tristan Shipping BV, Verhaar Omega, VKV Service BV en Vrooam Powersports Lubricants International BV.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet