Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Countdown start met winst voor Torrence, Todd en Nobile

WinnerCircle-Reading

De eerste wedstrijd van de NHRA Mello Yello Drag Racing Series Countdown to the Championship heeft winst opgeleverd voor Steve Torrence, J.R. Todd en Vincent Nobile. Torrence klopte in de Top Fuel finale Tony Schumacher en maakte daarmee een begin met het weer opnieuw opbouwen van zijn voorsprong in het tussenklassement. De winst van Todd bij de Funny Cars had een extra feestelijk tintje want niet alleen was het de 100ste overwinning voor Kalitta Motorsports, maar daarnaast nam de DHL-coureur de leiding in het kampioenschap over van Courtney Force. In de Pro Stock klasse ging de overwinning naar Nobile die in de finale Drew Skillman op reactietijd te snel af was en in de tussenstand oprukte naar plaats twee.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA

Na de eerste 18 reguliere wedstrijden van de NHRA Mello Yello Drag Racing Series ging afgelopen weekend op Maple Grove Raceway in Reading met de Dodge NHRA Nationals de Countdown to the Championship van start. De top tien van de puntenstand na 18 wedstrijden moet in de laatste zes races van het seizoen gaan strijden om de titel, waarbij de onderlinge verschillen in punten tot een minimum zijn teruggebracht. Bij de Top Fuelers werd de ranglijst na 18 wedstrijden aangevoerd door Steve Torrence, bij de Funny Cars ging Courtney Force aan de leiding, terwijl Tanner Gray bij de Pro Stockers als nummer één aan de Countdown begon.

CourtneyForce-Reading
Courtney Force

In de kwalificaties bewezen Courtney Force en Gray hun vorm door op Maple Grove Raceway de eerste kwalificatiepositie voor zich op te eisen, terwijl Torrence bleef steken op plek vier. Voor Force was het alweer de elfde 'poleposition' van het jaar.

Torrence-Reading
Steve Torrence

In de eliminaties was Torrence echter weer sterk op dreef en schakelde achtereenvolgens Bill Litton en Mike Salinas uit, om in de halve finale nota bene op reactietijd (0,068 tegen 0,082 seconden) zijn naaste belager in de titelstrijd en snellere (3,785 tegen 3,798 seconden) Clay Millican het nakijken te geven. Aan de andere kant van de eliminatieladder was Tony Schumacher, de nummer drie in het kampioenschap, zijn Don Schumacher Racing teamgenoot Antron Brown in de halve finale te snel af en plaatste zich voor de finale.

tffinal
De Top Fuel finale

In de finale toonde Torrence opnieuw zijn uiterst sterke en constante vorm en pakte met 3,81 tegen 4,19 seconden zijn zesde overwinning van dit seizoen. Nadat Torrence vorig jaar de titel net miste, lijkt het er steeds meer op dat het privé team er nu toch echt in gaat slagen om de grootmachten Don Schumacher Racing, John Force Racing en Kalitta Motorsports het nakijken te geven.

Todd-Reading
J.R. Todd

Voor Courtney Force verliepen de eliminaties minder voorspoedig want in de eerste eliminatieronde kwam de leidster in de problemen en werd uitgeschakeld. Beter verging het J.R.Todd, die als nummer vijf in de tussenstand aan de Countdown was begonnen. De Kalitta Motorsports-rijder klopte achtereenvolgens Bob Tasca, Mike Smith en Ron Capps en stond zo in de finale. Aan de andere kant van de ladder deed Tim Wilkerson het uitstekend met winst tegen Terry Haddock, John Force en Robert Hight en plaatste zich voor de eindstrijd.

fcfinal
De Funny Car finale

In de finale was Todd echter toch een maatje te groot voor de publiekslieveling en in 3,97 tegen 4,19 seconden ging de overwinning naar de DHL Kalitta Motorsports-rijder. Daarmee was Todd goed voor de 100ste overwinning van Kalitta Motorsports en nam tevens de leiding in de tussenstand van het kampioenschap.

TannerGray-Reading
Tanner Gray

In de Pro Stock klasse sneuvelde Tanner Gray in de halve finale tegen Drew Skillman, die in de kwartfinale al regerend kampioen Bo Butner naar huis had gestuurd. In de andere halve finale was Vincent Nobile meervoudig kampioen Greg Anderson te snel af en plaatste zich voor de eindstrijd.

Nobile-Reading
Vincent Nobile

In de finale was het vervolgens Nobile die op reactietijd de in de run 0,006 seconden snellere Skillman aan de lichten verraste en zo de winst greep. In de tussenstand van het kampioenschap bleef Gray nog wel aan de leiding, maar met zijn zege rukte Nobile met stip op van vijf naar twee.

psfinal
De Pro Stock finale
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet