Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Kampioenen bekronen titels met winst tijdens European Finals


makela kamp

Anita Mäkelä (Top Fuel), Dennis Habermann (Top Methanol), Jimmy Ålund (Pro Modified) en Bengt Ljungdahl (Pro Stock) hebben tijdens de European Finals op Santa Pod Raceway in hun klasse de Europese titel voor zich opgeëist. Het viertal gaf hun kampioenschap extra glans door de laatste wedstrijd van het seizoen winnend af te sluiten. Mäkelä maakte het feestje helemaal compleet door ook nog eens een nieuw Europees record op de klokken te zetten. Van de Nederlandse deelnemers slaagde Michel Tooren er voor het eerst in de 6-secondengrens te doorbreken. Bij de motoren was Martijn de Haas met een runner-up positie in de Super Twin Bike klasse en een tweede plaats in het kampioenschap de meest succesvolle landgenoot.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings

Met de European Finals werd op Santa Pod Raceway het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing afgesloten. Over belangstelling had de zesde ronde van het kampioenschap niet te klagen, al werd het geduld van het publiek door wat regen en veel oildowns aardig op de proef gesteld. De goed geprepareerde baan en de koele luchttemperaturen maakten echter snelle tijden mogelijk waardoor weer diverse (persoonlijke) records sneuvelden, met als hoogtepunten de 5,794 seconden van Roger Johansson in de Pro Modified klasse en de verbetering door Anita Mäkelä van haar eigen net twee weken oude Europese Top Fuel record dat daarmee op 3,870 seconden kwam te staan.

makela ef18 q2
Anita Mäkelä

The winner takes it all
In de Top Fuel klasse had Anita Mäkelä aan één kwalificatierun en de daarbij behorende punten voldoende om de titel voortijdig veilig te stellen. De Finse voldeed probleemloos aan deze opdracht en veroverde daarmee na 2016 opnieuw een FIA EK Top Fuel titel. Mäkelä wilde echter het seizoen in stijl afsluiten en zette in de derde kwalificatierun met 3,870 seconden een nieuw Europees record op de klokken, nauwelijks twee weken nadat de Finse in Tierp het record al had teruggebracht tot 3,877 seconden.

horto
Antti Horto

Alleen Antti Horto kon met 3,93 seconden enigszins in de buurt van zijn landgenote blijven. Urs Erbacher, die nu dochter Jndia het Top Fuel-roer gaat overnemen definitief een punt achter zijn lange en met diverse FIA EK-titels succesvolle carrière zet, bleef met 4,18 seconden al een flink stuk achter op de twee Finnen.

erbacher u ef18 q2
Urs Erbacher

De andere deelnemers hadden veel problemen om het vermogen op de baan te krijgen waarbij twee van de vier pogingen al vooraf konden worden afgeschreven omdat deze in de avond op een al flink afgekoelde baan moesten worden verreden.

jones
Liam Jones

Stig Neergaard bleef steken op 4.39 seconden en stond daarmee vierde, gevolgd door Liam Jones en Jndia Erbacher, terwijl Duncan Micallef zijn probleemseizoen in stijl afsloot met een zevende en laatste kwalificatieplaats.

tf hf
De halve finale tussen Anita Mäkelä en Stig Neergaard

Na de indrukwekkende reeks in de kwalificaties, was Mäkelä ook in de eliminaties een klasse apart. In een bye run snelde de Finse in de eerste ronde naar 3,872 seconden met een eindsnelheid van maar liefst 312 mph (502 km/u). In de halve finale was Neergaard, die in de eerste ronde een opnieuw met gripproblemen kampende Jones zag afhaken, het volgende slachtoffer van Mäkelä die in 3,899 seconden de Deen duidelijk te snel af was.

micallef
Duncan Micallef

Aan de andere kant van de eliminatieladder eindigde het seizoen van Micallef opnieuw in de eerste ronde tegen Horto, terwijl Jndia Erbacher met 3,99 seconden haar eerste 3-secondenrun op het scorebord toverde en daarmee haar vader Urs het nakijken gaf.

erbacher j
Jndia Erbacher

Uiterst verrassend klopte Jndia Erbacher vervolgens in de halve finale in 4,00 seconden Horto en daarmee was de tweede volledig vrouwelijke Top Fuel finale uit de geschiedenis van het FIA EK een feit.

final topfuel ef18
De finale tussen Anita Mäkelä en Jndia Erbacher

Tegen een ontketende Mäkelä was op Santa Pod echter niemand opgewassen en in 3,96 seconden stelde de kersverse kampioen de winst veilig, haar tweede opeenvolgende en in totaal derde overwinning van het seizoen. In de titelstrijd legde Horto beslag op plaats twee, gevolgd door Jones en de onttroonde kampioen Micallef.

makela erbacher
Een mooi podium
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet