Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: American Dream Lex Joon wordt werkelijkheid op Indianapolis

Joon Indy auto

Met deelname aan de komend weekend te verrijden Chevrolet Performance U.S. Nationals op Lucas Oil Raceway in Indianapolis wordt de American Dream van Lex Joon werkelijkheid. De FIA Europees Top Fuel kampioen van 2005 emigreerde vijf jaar geleden samen met zijn vrouw Gerda naar Amerika om daar zijn droom na te jagen, een bestaan opbouwen in de Verenigde Staten en deelnemen aan het NHRA Top Fuel kampioenschap. Ondanks de nodige tegenslagen bleef de Nederlander volharden en werkte onverminderd door aan het realiseren van zijn droom. Komend weekend gaat met deelname aan de 64ste Chevrolet Performance U.S. Nationals, de grootste en meest prestigieuze wedstrijd van de 24 races tellende NHRA Mello Yello Drag Racing Series, deze droom in vervulling.


Tekst: aangeleverd bericht/Remco Scheelings
Foto's: pr

"Om onze Amerikaanse racecarrière te starten met de grootste en meest prestigieuze race die er hier te vinden is, is echt een droom die uitkomt. En dat voor iemand uit Nederland waar dragracen nauwelijks bekendheid geniet en er behalve een niet-permanente baan op een vliegveld, geen echte dragstrips zijn. Met de auto waarmee we op de baan in Drachten voor een paar honderd echte fans reden, staan we straks op het grootst denkbare podium, de Chevrolet Performance U.S. Nationals op Indianapolis. Eindelijk wordt deze droom werkelijkheid", aldus de voormalig inwoner van Zaandam.

Joon Indy logo

Naast Lex Joon zelf zal de ervaren Keith Stewart als crewchief optreden. Stewart werkte eerder voor NHRA top 10 rijders als Tony Pedregon, Bob Vandergriff, David Bacca, Scott Kalitta, Darrel Gwynn en Doug Herbert. "We hebben een ervaren iemand als Keith nodig bij ons team. We hebben de laatste maanden hard gewerkt om onze auto alle updates te geven die volgens de NHRA-regels nodig zijn. Met de huidige bezetting beschikken over heel veel ervaring. Ik kijk uit naar de samenwerking met Keith om samen met hem van Lex Joon Racing een team te maken waar de andere rijders rekening mee moeten houden. We hebben de auto, de uitrusting en de crew om ons voor de eliminaties te plaatsen. Wat we missen zijn data. Daarom willen we aan alle vijf de kwalificatieruns meedoen en iedere keer iets sneller gaan. We kunnen het ons niet veroorloven om veel motoronderdelen te beschadigen, dus willen we ons met kleine stapjes verbeteren. Ik hoop op maandagochtend door de Mello Yello deuren het podium op te lopen, want dat betekent dat we ons voor de eliminaties hebben gekwalificeerd en dat daarmee mijn droom waarheid is geworden", aldus Joon.

Joon Indy fan
Lex Joon met een Amerikaans Nederlandse fan bij een van de promotie bijeenkomsten

De kwalificaties voor de Top Fuel klasse beginnen op vrijdag en worden zaterdag en zondag voortgezet. De eliminaties van de U.S. Nationals worden op maandag verreden.

Tijdens de Chevrolet Performance U.S. Nationals krijgt Joon ondersteuning van het Nederlandse bedrijf JLM Lubricants, terwijl M & K Truck Centers uit Indianapolis het team een motorhome ter beschikking stelt. Net als alle teams is ook Lex Joon Racing nog op zoek naar aanvullende steun voor nu en in de toekomst. Joon brengt met zijn team ook het Project ChildSafe onder de aandacht, een programma van de National Shooting Sports Foundation ter promotie van het veilig (leren) omgaan met vuurwapens.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet