Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Pro Dutch Racing maakt droomrentree met zege bij Summer Nationals op Santa Pod Raceway

A66I7089

Michel Tooren heeft op Santa Pod Raceway op indrukwekkende wijze de voor het MSA British Pro Modified Championship meetellende Summer Nationals op zijn naam geschreven. Voor Tooren was het de eerste zege uit zijn carrière en voor Pro Dutch Racing de best denkbare comeback na de crash tijdens de Doorslammers half mei op dezelfde baan. "Dit was een droomscenario. De auto gedroeg zich uitstekend, de tijden waren goed en constant, en dan doordringen tot de finale om die vervolgens ook nog te winnen, daar hadden we vooraf niet aan durven denken", blikte een blije Tooren op het succesvolle Engelse weekend terug.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: Julian Hunt

Na de crash tijdens de Doorslammers, waarbij de Pro Dutch Racing '71 Plymouth Barracuda flinke schade opliep, en het vervolgens moeten missen van de FIA Europees Kampioenschap wedstrijd op Tierp Arena, had het team besloten om de FIA EK-ronde in het verre Finland te laten schieten en zijn rentree te maken tijdens de voor het MSA British Pro Modified Championship meetellende Summer Nationals op Santa Pod Raceway.

MK4 9304

Pro Dutch Racing was al op tijd op het circuit aanwezig zodat in alle rust de laatste werkzaamheden aan de auto konden worden afgerond. De Cuda stond er dan ook weer als nieuw bij, waarbij voor de buitenwacht de meest in het oog springende wijziging natuurlijk de volledig blauwe kleurstelling was. "Allereerst heel veel dank aan Andy Robinson Race Cars voor het zo vakkundig repareren van de Cuda en aan Marck Harteveld voor het mooie en snelle spuitwerk. Daarnaast uiteraard de hele Pro Dutch crew, want er zijn heel wat uren werk in gaan zitten", blikte een dankbare Michel Tooren op de afgelopen weken terug.

A66I6063

Om goed voorbereid aan de kwalificaties te beginnen, maakte Tooren op vrijdag een aantal testruns. Hoewel de auto goed aanvoelde, werden er nog wel de nodige wijzigingen aangebracht aan de chassisafstelling. In de kwalificatie bleek dat het team de juiste keuzes had gemaakt, want na een tyreshake in run één, verbeterde Tooren zich via een 6,14 seconden naar een meer dan uitstekende 6,08 seconden, goed voor de derde kwalificatiepositie. "Ondanks die tyreshake in run één, bleef de auto nu goed bestuurbaar en daarna ging het steeds beter. We hebben in de hele set-up het nodige veranderd. Zo rijden we met een langere eerste versnelling en dat vereist aanpassingen", aldus de Pro Dutch Racing-piloot.

burn out

In de eerste eliminatieronde moest Tooren het opnemen tegen Wayne Nicholson. Met een betere reactietijd nam de Pro Dutch-rijder meteen een kleine voorsprong om vervolgens met 6,16 tegen 6,31 seconden de winst voor zich op te eisen. In de halve finale wachtte vervolgens de confrontatie met Kev Slyfield, in de kwalificatie nog goed voor een zeer snelle 6,04 seconden. De Engelsman was echter veel te vroeg weg en schakelde zichzelf uit. Tooren trok zich hier niets van aan, zette met 6,14 seconden opnieuw een uitstekende tijd op de klokken en plaatste zich zo voor de finale. In de andere halve finale kende de als eerste gekwalificeerde Andy Robinson problemen waardoor Bobby Wallace uiterst verrassend de tegenstander van Tooren werd in de eindstrijd. Met een nagenoeg identieke reactietijd was het tweetal gelijk weg, maar naar mate de run vorderde nam de Pro Dutch Racing Cuda afstand waarna Tooren met 6,10 tegen 6,22 seconden de overwinning voor zich opeiste, de eerste uit zijn carrière.

finale

"Dit voelt heel goed en we zijn hier ontzettend blij mee en trots op. Omdat de auto in de laatste kwalificatierun wat arm liep en daarmee het risico op motorschade groter wordt, hadden we besloten om met wat meer brandstof te rijden. Dat kost iets snelheid, maar je bent wel constanter en minder kwetsbaar. Dat werkte dus uitstekend. Dit is echt een droomscenario, terugkomen en winnen. Daarbij voelt de auto lekker aan en waren de reactietijden ook goed. Alleen de 60-voet tijden moeten nog een stuk beter. We gaan goed kijken naar de brandstofdruk, want daar zit iets nog niet helemaal lekker", keek Tooren alweer vooruit naar de zaken die verbeterd kunnen worden.

A66I7360

Met zijn overwinning scoorde Tooren ook veel punten voor het MSA British Pro Modified Championship en om zijn positie in deze titelstrijd nog verder te verbeteren, heeft Pro Dutch Racing nu ook de op Santa Pod Raceway van 27 tot en met 29 juli te verrijden Mopar Euro Nationals aan de kalender toegevoegd.

A66I7086

Pro Dutch Racing bedankt John van der Lans van Voodoo Hemi Racing voor zijn hulp tijdens de Summer Nationals.

Pro Dutch Racing bedankt hierbij zijn partners voor het seizoen 2018: Arton USA Cars & Parts, Burger Ferry Agencies, Career Maker, Dockmarks Signs BV, Duraship BV, Electric Marine Support BV, F.E.M.M. Rotterdam BV, Flanto Shipping BV, Helmacab Belgie B.V.B.A., Hobrand Algebra BV, Gebr. de Jonge BV, Marine Power Drechtsteden BV, MST Shipping, Noordtrans Scheepvaartbedrijf, Oonincx Scheepsonderhoud BV, Petrostar AG, RBC Nederland BV, Rotyle Dakbedekking, RTR Barging, Sinttruije Marine Service BV, Tribute Space BV, Tristan Shipping BV, Verhaar Omega, VKV Service BV en Vrooam Powersports Lubricants International BV.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet