Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Winst voor Michel Tooren bij Summer Nationals

kop

Michel Tooren heeft op Santa Pod Raceway de voor het MSA British Pro Modified Championship meetellende Summer Nationals op zijn naam geschreven. Daarmee mocht de Nederlander voor het eerst in zijn carrière op de hoogste trede van het podium plaatsnemen. Bij de motoren zorgde Jeroen van den Belt voor Nederlands succes door de in de Comp Bike klasse de winst naar zich toe te trekken.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Julian Hunt

Op Santa Pod Raceway werd tijdens de traditionele Summer Nationals zowel bij de auto's als de motoren in vele klassen gestreden om punten voor de diverse Britse kampioenschappen. Na zijn crash tijdens de Doorslammers half mei, had Michel Tooren ervoor gekozen de FIA EK-wedstrijd in Finland te laten schieten en zijn rentree te maken tijdens de voor het MSA British Pro Modified Championship meetellende Summer Nationals.

A66I6063

Bij de testruns op vrijdag bleek al snel dat de Pro Dutch Racing '71 Plymouth Barracuda weer in nieuwstaat verkeerde en alleen de nu volledig blauwe buitenkant nog aan de crash herinnerde. In de kwalificatie verbeterde Tooren zich in de derde run van 6,14 naar 6,08 seconden en pakte daarmee in het zeven auto's tellende veld de derde positie. De eerste kwalificatiepositie werd opgeëist door Andy Robinson die met 5,86 seconden niet alleen tekende voor een nieuw persoonlijk, maar ook een nieuw Brits Pro Mod record. Achter Robinson sloot Kevin Slyfield met een nieuw persoonlijk record van 6,04 seconden de kwalificatie als tweede af.

A66I6828

De eliminaties verliepen voor Tooren nog beter. In de eerste eliminatieronde klopte de Pro Dutch Racing-piloot in 6,16 seconden Wayne Nicholson, om in de halve finale in 6,14 seconden af te rekenen met Slyfield. In de andere halve finale zorgde Bobby Wallace voor een verrassing door Robinson uit te schakelen. In gewonnen positie kreeg Robinson motorproblemen waardoor Wallace zijn achterstand kon goedmaken en als eerste de streep passeerde.

finale

De kans op een overwinning liet Tooren zich niet ontnemen en met 6,10 tegen 6,22 seconden pakte de Nederlander bij zijn rentree ten koste van Wallace zijn eerste Pro Modified zege en kostbare punten voor het Brits kampioenschap.

finale 2

belt
Jeroen van den Belt

Bij de motoren was er bijna dubbel Nederlands succes. In de Comp Bike klasse wisten Jeroen van den Belt en Valentijn Sandtke tot de halve finales door te dringen. Waar Van den Belt zijn race in winst omzette, moest Sandtke zich gewonnen geven waardoor een volledig Nederlandse finale werd voorkomen. Van den Belt zorgde echter evengoed nog voor een Nederlands feest door in de finale Scott Collier te kloppen en zo de Summer Nationals in zijn klasse op zijn naam te schrijven.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet