Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Bij en rond de Tierp Internationals

kop.1

Met de Tierp Internationals op het fraaie Tierp Arena kreeg het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing een nog mooier vervolg op een al geslaagde opening in Engeland. Met grote deelnemersvelden en geholpen door een uitstekende baan en mooi weer, kreeg het publiek snelle tijden en spannende wedstrijden voorgeschoteld. Hoe de wedstrijden verliepen, is elders op AUTOSPORT.nl te lezen, hier nog een korte terugblik op wat andere zaken die in de pits of op de baan de aandacht trokken.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings

Het geplande Top Fuel-debuut van Dennis Nilsson had nog heel wat voeten in de aarde. Bij de technische keuring op donderdagavond bleek de afstand tussen de helm van de rijder en de rolkooi niet aan de reglementair vereiste minimale twee inch te voldoen. Opgeven is echter geen optie en na enig overleg werd direct begonnen met het lossnijden van de top van de rolkooi, terwijl elders een exemplaar met de juiste afmetingen in elkaar werd gelast.
nilsson.2

In de loop van vrijdag arriveerde de rolkooi en kon in een door het circuit ter beschikking gestelde werkplaats alles weer aan elkaar worden gelast.
nilsson.3

Zaterdag stond de dragster er als nieuw bij en kon Nilsson aan de twee kwalificatieruns meedoen. Dat de Zweed zich niet voor de eliminaties plaatste was bijzaak, de eerste runs waren in ieder geval gemaakt.
nilsson.4

De kwalificatie eindigde voor Johnny Oksa in een drama toen in de vierde run de remparachutes weigerden en de Fin via de grindbak en na een paar salto's tot stilstand kwam.
oksa.2

Hoewel Oksa bij kennis was en nergens last van had, wilde de medische staf geen risico nemen en werd de rolkooi van het chassis gesneden om de rijder rechtstandig uit de auto te kunnen halen. Behalve een pijnlijke arm hield Oksa niets aan de crash over, maar van de deze winter nieuw opgebouwde Mustang was weinig bruikbaars meer over.
oksa.4

oksa.5

oksa.6

Op zaterdag was het flink druk en dat geeft altijd een leuke achtergrond op Tierp Arena.
drukjones

Grote problemen voor de RF Motorsport-rijders. Meerdere keren rookten ze meteen op de startlijn hun banden op, hier Antti Horto,
upinsmoke.2

maar hetzelfde ging op voor Duncan Micallef.
upinsmoke.1

En je weet pas echt zeker dat je als teamgenoten met dezelfde setup op pad bent gestuurd als je allebei op precies hetzelfde moment, een paar meter na de start 'up in smoke' gaat. Het overkwam Liam Jones en Duncan Micallef.
duoupinsmoke

Linn Engan Karlsen is de enige vrouwelijk Top Methanol Funny Car piloot op dit moment. De jonge Noorse reed opnieuw een aantal sterke runs waarbij de 5,8 seconden nu al gewoon is geworden.
linn.1

linn.3
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet