Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Hoofdprijzen in Vegas voor Torrence, Nobile en Todd

WinnersCircle-Vegas

De eerste wedstrijd op de naar vier banen verbrede The Strip at Las Vegas Motor Speedway heeft overwinningen opgeleverd voor Steve Torrence, J.R. Todd en Vincent Nobile. In de Top Alcohol Dragster klasse was er een hoofdrol weggelegd voor Julie Nataas. De jonge Noorse wist tot de finale door te dringen, maar werd daarin nipt geklopt door regerend kampioen Joey Severance.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA

De vierde wedstrijd van de NHRA Mello Yello Drag Racing Series werd verreden op The Strip at Las Vegas Motor Speedway. In navolging van zMAX Dragway in Charlotte is de baan in Las Vegas de afgelopen maanden uitgebreid tot een strip van vier banen naast elkaar. Met de DENSO Spark Plugs NHRA Four-Wide Nationals werd The Strip afgelopen weekend officieel heropend en is daarmee de tweede wedstrijd op de 24 races tellende kalender waarin met vier auto's naast elkaar wordt gestart. Dat de belangstelling groot was, bleek al snel, want zowel op zaterdag als zondag was The Strip volledig uitverkocht, iets wat overigens de laatste tijd regelmatig voorkomt bij wedstrijden van de NHRA Mello Yello Drag Racing Series.

Schumacher-Vegas
Tony Schumacher

In de Top Fuel klasse eisten met Tony Schumacher en Antron Brown de auto's van Don Schumacher Racing in de kwalificatie de eerste twee posities voor zich op. Beide rijders wisten ook tot de finale door te dringen en kregen daarin gezelschap van Steve Torrence en Doug Kalitta.

TopFuelFinal-Vegas
De finale met van boven naar onder Torrence, Kalitta, Brown, Schumacher

Torrence toonde zich in de eindstrijd met 3,77 seconden de snelste en daarmee pakte de runner-up van vorig jaar voor de tweede keer dit seizoen de winst. Schumacher passeerde als tweede de finish, met Kalitta op drie en Brown op vier.

CourtneyForce-Vegas
Courtney Force

Bij de Funny Cars gingen de eerste drie plaatsen in de kwalificatie naar Courtney Force, Tommy Johnson Jr. en J.R. Todd. Dat hun snelle tijden geen toevalstreffers waren, bleek wel in de eliminaties want dit drietal plaatste zich ook voor de finale en kreeg daarin gezelschap van Jack Beckman.

FunnyCarFinal-Vegas
De finale met van boven naar onder Beckman, Todd, Johnson, Force

In een enerverende eindstrijd zette Johnson weliswaar met 3,97 seconden de snelste tijd op de klokken, maar was met 0,008 seconden een fractie te vroeg weg en schakelde zichzelf uit met een rood licht. Todd deed het beter en pakte de winst door ondanks een tijd van 4,04 seconden de snellere Force (4,00 seconden) te kloppen. Door haar magere reactietijd van 0,103 seconden zag Force ook nog Beckman (4,05 seconden) voor zich over de finish gaan en de runner-up positie pakken. De Zweed Jonnie Lindberg zette in de kwalificatie de negende tijd op de klokken, maar werd in de halve finale uitgeschakeld.

JRTodd-Vegas
J.R. Todd

ProStockFinal-Vegas
De Pro Stock finale met van boven naar onder Nobile, Butner, McGaha, Kramer

In de Pro Stock klasse wist de als eerste gekwalificeerde Greg Anderson niet tot de finale door te dringen. Deric Kramer, Bo Butner en Chris McGaha lukte dat wel, maar dit drietal werd in de eindstrijd geklopt door Vincent Nobile, die daarmee voor het eerst dit seizoen op het podium mocht plaatsnemen. Kramer pakte de tweede plaats, gevolgd door regerend kampioen Butner, terwijl McGaha met een rood licht zichzelf tot de vierde plaats veroordeelde.

julie nataas vegas
Julie Nataas

In de Top Alcohol Dragster klasse werd gestreden om punten voor de NHRA Lucas Oil Drag Racing Series. In deze klasse met Julie Nataas en Fred Hanssen twee Europese rijders aan het vertrek. Nataas eiste in de kwalificatie met een tijd van 5,27 seconden een fraaie tweede plaats voor zich op, terwijl Hanssen het in het 18 auto's tellende veld met een achtste plaats ook uitstekend deed. Overigens reed de Top Alcohol Dragster klasse op de traditionele manier met één tegen één en werden niet alle vier de banen tegelijk gebruikt. Het feest was voor Hanssen in de eerste eliminatieronde over toen de Noor zijn meerdere moest erkennen in Tiffany Januik. Beter verging het Nataas. Net als in eerdere wedstrijden toonde de 21-jarige Noorse de snelheid van de Randy Meyer Racing dragster en wist met tijden van 5,31; 5,29 en 5,28 seconden haar ronden te winnen en stond daarmee in de finale. Daarin moest Nataas het opnemen tegen regerend kampioen Joey Severance. Met een bijna perfecte reactietijd van 0,008 seconden was de Noorse bij de start eerder weg, maar zag Severance al snel langszij komen. Met 5,24 seconden voor de regerend kampioen tegen 5,34 seconden voor Nataas ging de winst naar Severance, maar met een runner-up positie mocht de Noorse toch terugkijken op een geslaagd weekend in Las Vegas.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet