Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Cheyenne Visser met snellere Junior Europa in

visser rai 05

Op 6-jarige leeftijd maakte Cheyenne Visser in Drachten haar eerste meters op de dragstrip. Inmiddels is ze vier jaar verder en trekt de inwoonster van Drachten met haar Junior Dragster voor het tweede seizoen op rij Europa in om het in de Junior Dragster International Serie op te nemen tegen de buitenlandse concurrentie. Afgelopen weekend was Cheyenne Visser in de RAI op de International Amsterdam Motor Show om haar nieuwe dragster aan het publiek te tonen en de Junior Dragster klasse te promoten.

Tekst: team en Remco Scheelings
Foto's: team en archief Remco Scheelings

Het zal niemand verbazen dat Cheyenne Visser en haar Junior Dragster tijdens de in het afgelopen paasweekend in de Amsterdamse RAI gehouden International Amsterdam Motor Show aan belangstelling geen gebrek hadden. Zeker toen de Junior Dragster werd opgestart liep de zaal vol met nieuwsgierige bezoekers die toch met enige verbazing keken dat daar een 10-jarig meisje in zat.

visser rai 02

Cheyenne kreeg vele vragen op zich afgevuurd, maar uit de diverse gesprekken bleek ook dat veel bezoekers niet eens wisten wat dragracen was en dat er in deze snelste tak van de auto- en motorsport ook een Junior klasse bestond.

2014-visser.091
De eerste meters in 2014

Cheyenne Visser begon op 6-jarige leeftijd met dragracen. Ze was op dat moment de jongste Junior Dragster rijder van Europa. Cheyenne kon het spelletje bijna letterlijk in haar achtertuin leren, tijdens de dragraces op de dragstrip in Drachten. Toen ze op haar 8ste verjaardag haar dragrace-licentie behaalde, lag de weg naar deelname aan een race in het buitenland open.

2014-visser.310

In het seizoen 2016 bezocht Cheyenne al diverse landen en racete op Santa Pod (Engeland), Hockenheim (NitrOlympX, Duitsland), Clastres (Frankrijk), Jade Race en Bitburg (Duitsland). Met de wedstrijden op Drachten werd uiteraard ook het eigen land niet overgeslagen. In 2017 ging het allemaal nog een stapje verder en reed Cheyenne de complete Junior Dragster International Serie. In deze sterke competitie waarbij landen als Italië, Frankrijk en Duitsland worden aangedaan, eindigde de Friezin in haar eerste seizoen op een keurige achtste plaats.

visser rai 01

Omdat iedere dragracer, hoe jong ook, altijd sneller wil, werd er eind 2017 in Engeland een Junior Dragster van een later bouwjaar aangeschaft. Deze dragster is afgelopen winter door het team aangepast aan de wensen van Cheyenne. Na een aantal testruns op de thuisbasis in Drachten, werd op een circuit in Emmercompascuum de nieuwe Junior Dragster op vol vermogen getest. Zoals het er nu naar uitziet liggen de tijden op de 1/8 mijl rond de 10 seconden en daarmee is Cheyenne ruim twee seconden sneller dan met haar vorige Junior Dragster.

visser rai 03

Het wedstrijddebuut met de nieuwe dragster staat voor Cheyenne gepland begin mei in Bad Sobernheim. Op deze Duitse baan wordt dan de eerste ronde van de Junior Dragster International Serie verreden. Deze competitie zal dit jaar nog heftiger zijn, aangezien er naast de rijders uit Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Italië en Nederland, ook een aantal Juniors uit Ierland, Engeland en Schotland de oversteek naar de races op het vaste land gaat maken. De verwachting is dan ook dat Cheyenne het zwaar gaat krijgen tegen deze ervaren Junior rijders. De Nederlandse is echter vastbesloten om haar achtste plaats van vorig jaar te verbeteren. Cheyenne is te volgen en te steunen via haar Facebook pagina 'Cheyenne junior dragster'.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet