Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Festival of Power ten onder aan regen en kou

fop2018

Het Festival of Power, de openingswedstrijd van het MSA British Drag Racing Championship en tevens de eerste krachtmeting op de totaal vernieuwde dragstrip van Santa Pod Raceway, is op een grote teleurstelling uitgelopen. Op beide kwalificatiedagen zorgde regen ervoor dat er geen enkele auto of motor de baan op kon. Op de wedstrijddag bleef het overwegend droog, maar was de baan zo koud dat alleen de langzaamste klassen een competitie konden afwerken en alle andere rijders zonder een meter gereden te hebben onverrichterzake huiswaarts keerden.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: PR

Reikhalzend werd uitgekeken naar de eerste wedstrijd op het nieuwe beton van Santa Pod Raceway. Vooraf was al duidelijk dat de baan niet in topconditie zou zijn, aangezien het in de weken voorafgaand aan de openingsronde van het MSA British Drag Racing Championship bijna voortdurend regende en de crew van Santa Pod daardoor nauwelijks in de gelegenheid was geweest om de baan van de noodzakelijke rubberlaag te voorzien.

Op vrijdag, de eerste kwalificatiedag, regende het opnieuw waardoor er geen meter gereden kon worden. Aan het eind van de dag was de situatie zelf zodanig dat Santa Pod via social media een 'noodoproep' deed om vooral niet naar het circuit te komen. Door het overvloedige water was de toestand van de parkeerterreinen zo slecht dat deze niet meer begaanbaar waren. Aan de poort werden geen toegangskaarten meer verkocht, terwijl zelfs aan mensen die kaarten in de voorverkoop hadden gekocht, verzocht werd om thuis te blijven en deze kaarten voor een andere wedstrijd later dit jaar te gebruiken.

Op zaterdag, de tweede kwalificatiedag, leek het toch nog mee te vallen. Op het moment dat de crew van Santa Pod de baan echter droog had, begon het weer te regenen en was het feest opnieuw over. Met de betere vooruitzichten voor de wedstrijddag, zondag eerste paasdag, werd besloten tot een noodprogramma waarbij iedere klasse in de ochtend één kwalificatierun mocht rijden, direct gevolgd door de eliminaties. Door de beperkte preparatiemogelijkheden en de lage temperaturen was het gripniveau echter zo slecht, dat in de klassen Pro ET en Super Pro ET meteen al twee auto's kort na elkaar op het tweede deel van de baan in de problemen kwamen en tegen de muur crashten. Daarop besloot de wedstrijdleiding alleen de langzaamste klassen (bij de auto's Junior Dragster, Sportsman ET en VW Sportsman) een wedstrijd te laten verrijden en uit veiligheidsoverwegingen de kwalificaties en eliminaties voor alle andere klassen te schrappen. Daarmee konden de teams, waaronder het voor het MSA Pro Modified kampioenschap strijdende Pro Dutch Racing van Michel Tooren, zonder een meter gereden te hebben weer huiswaarts keren. Hopelijk is het in de komende periode droog en warmer waardoor de ook dit weekend weer onvermoeibaar hard werkende crew van Santa Pod de rijders bij de Main Event een baan kan voorschotelen die recht doet aan de investeringen die deze winter zijn gepleegd.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet