Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Nieuwe dragrace arena Kauhava moet Alastaro vervangen

kauhava baan.01

De Finnish Hot Rod Association en LSK Business Park Oy hebben een overeenkomst gesloten om bij Kauhava een nieuw dragrace complex te gaan bouwen. LSK drag strip zoals de baan voorlopig genoemd wordt, moet Alastaro gaan vervangen en zal daarom volgend jaar al de nieuwe thuishaven worden van de voor het FIA Europees Kampioenschap meetellende FHRA Nitro Nationals.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: PR

Het hing al een tijdje in de lucht dat er een einde zou komen aan de dragrace mogelijkheden op Alastaro Circuit. De dragstrip ligt in een waterwingebied met alle beperkende eisen van dien en beschikte, mede door het gebruik van het 'gewone' circuit, maar over een beperkt aantal geluidsdagen. De exploitatie was dan ook nauwelijks rendabel te maken waardoor zeker gezien de onzekere toekomst investeringen uitbleven en het complex steeds verder achterop raakte ten opzichte van de huidige standaards.

kauhava baan.02

In een zoektocht naar een alternatief stuitte de Finnish Hot Rod Association (FHRA) op een paar investeerders die beslag hadden weten te leggen op een voormalige luchtmachtbasis dichtbij Kauhava, een kleine 400 kilometer ten noordwesten van Helsinki. Het vliegveld, en daarmee straks de nieuwe dragrace arena, maakt deel uit van het LSK Business Park. Groot voordeel is dat er al diverse gebouwen aanwezig en beschikbaar zijn voor allerlei noodzakelijke faciliteiten en er ook hotels in de directe nabijheid liggen. Ook het plaatsje Kauhava ligt niet ver weg maar vormt geen probleem met betrekking tot het geluid. Allereerst is men de militaire vliegtuigen gewend en in Finland is men in zo'n rustig gebied nog blij dat er leven in de brouwerij komt. Kauhava ligt weliswaar een stuk noordelijker dan Alastaro, maar is zowel via de snelweg als per spoor vanuit Helsinki en de dichtstbijzijnde havenstad (voor de verbinding vanuit Zweden) goed bereikbaar.

De werkzaamheden aan het nieuwe complex moeten direct na de winter beginnen. De eerste wedstrijden voor het Fins en EDRS kampioenschap staan dan ook gepland voor 11 en 12 augustus en het weekend van 31 augustus, 1 september. De baan zal zo worden gebouwd dat deze aan alle FIA veiligheidsnormen voldoet en ook zullen alle andere benodigde faciliteiten op het vereiste niveau worden gebracht. Verder zullen er tribunes worden gebouwd die voldoende ruimte moeten bieden aan de verwachte toeschouwers. Met dit alles moet Kauhava al in 2019 het nieuwe thuis gaan vormen voor de FHRA Nitro Nationals, de Finse ronde van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet