Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Glansrol voor Julie Nataas op Pomona

nataas.01

Julie Nataas heeft tijdens de Auto Club NHRA Finals op Pomona met een extreem snelle 5,11 seconden de eerste kwalificatiepositie voor zich opgeëist in de Top Alcohol Dragster klasse. De 20-jarige Noorse was ook in de eliminaties iedereen te snel af, maar werd uitgerekend in de finale geplaagd door motorische problemen waardoor een verdiende overwinning aan haar neus voorbij ging.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: team

Tijdens de Auto Club NHRA Finals op Auto Club Raceway at Pomona werd in de Top Alcohol Dragster en Top Alcohol Funny Car klassen gestreden om punten voor de NHRA Lucas Oil Drag Racing Series. Daarbij kwamen ook enkele Europese rijders aan de start waarbij met name Julie Nataas alle ogen op zich gericht kreeg.

nataas.03

In september haalde de 20-jarige dochter van voormalig FIA Europees Top Fuel-kampioen Thomas Nataas haar Top Alcohol Dragster licentie en zette daarbij in een auto van Randy Meyer Racing een opmerkelijke 5,24 seconden op het scorebord. Daarna volgden in oktober enkele regionale wedstrijden en een optreden bij de NHRA-races in Dallas waarbij de Noorse ook al haar snelheid liet zien. Op Pomona ging echter pas echt het hek van de dam. In de auto van Randy Meyer Racing snelde Nataas in de kwalificatie naar een tijd van 5,11 seconden en 280 mph, de derde snelste tijd ooit in deze klasse gereden en de snelste tijd onder de huidige TAD-reglementen. Uiteraard was de score meteen goed voor de eerste kwalificatiepositie.

nataas.02

Ook in de eliminaties was Nataas de snelste van het veld en liet met runs van 5,27, 5,16 en 5,26 seconden al haar tegenstanders kansloos en plaatste zich voor de finale. Daarin moest Nataas het opnemen tegen Shawn Cowie. De in het Californische Santa Barbara studerende en wonende Noorse kreeg echter juist op dat moment te maken met een niet meewerkende cilinder in de motor waardoor de tijd bleef steken op 5,48 seconden en Cowie in 5,27 de winst kon grijpen. Met de gereden tijden en de runner-up finish heeft Nataas haar naam echter direct gevestigd en mag in de Randy Meyer Racing dragster volgend seizoen tot de favorieten worden gerekend.

nataas-hanssen
Noren in Pomona, Fred Hanssen en Julie Nataas

In diezelfde Top Alcohol Dragster klasse schopte Fred Hanssen het met zijn tijd van 5,32 seconden tot de 15de kwalificatiepositie. De Noor wist dat hij het in de eerste eliminatieronde tegen de als tweede gekwalificeerde Litton van zijn reactietijd moest hebben, maar gokte iets teveel en werd met een rood licht uitgeschakeld.

In de Top Alcohol Funny Car klasse kwamen met de Zweed Ulf Leanders en de Engelsman Rob Turner ook twee Europeanen aan de start. Leanders deed het met een derde kwalificatiepositie (5,48 seconden) opnieuw uitstekend, maar Turner wist niet tot de eliminaties door te dringen. De eerste eliminatieronde leverde voor Leanders geen problemen op, maar in de kwartfinales moest de Zweed zijn meerdere erkennen in Terry Ruckman en was daarmee uitgeschakeld.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet