Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Julie Nataas maakt NHRA-debuut in Top Alcohol Dragster

nataas.01

Julie Nataas maakt komend weekend haar debuut op Amerikaanse bodem. De 20-jarige dochter van voormalig FIA Europees Top Fuel kampioen Thomas Nataas rijdt op Thunder Valley Raceway Park in de klasse Top Alcohol Dragster in een auto van Randy Meyer Racing. Na deze wedstrijd in de South Central Division van de NHRA staan voor de Noorse met Dallas en Pomona dit jaar ook nog twee wedstrijden in het nationale kampioenschap van de NHRA Lucas Oil Drag Racing Series gepland.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings en PR

Er lijkt geen eind te komen aan de recente stroom van jonge Noorse vrouwelijke dragrace-talenten die doorstoten naar de top. Allemaal zijn ze begonnen aan de basis in de klasse Junior Dragsters, om via de Sportsman klassen op te klimmen richting de Pro klassen.

nataas.07
Julie Nataas

Birgitte Bremnes was een paar jaar geleden de eerste van de nieuwe lichting die het succes van de dragrace-ladder aantoonde. De Noorse promoveerde naar de Top Fuel klasse, werd vorig jaar runner-up op Tierp Arena bij de Tierp Internationals en komt dit jaar uit in de Engelse nitro Funny Car Series. Linn Engan Karlsen bewandelde de weg richting de Top Methanol Funny Car klasse en maakte dit jaar haar debuut in het FIA Europees Kampioenschap.

udtian
Maja Udtian

Meest recente exponent van het Noorse succes is natuurlijk Maja Udtian, die na een periode Junior Dragsters en Super Comp afgelopen augustus haar Top Fuel licentieruns volbracht en tijdens de European Finals haar FIA EK debuut beleefde. Met haar 19 jaar was Udtian meteen de jongste Noorse Top Fuel pilote ooit.

nataas.06
Julie Nataas in de Super Comp, Super Pro ET dragster op Tierp

Nu voegt zich, overigens niet heel onverwacht, Julie Nataas bij dit rijtje. Ook Nataas was al op jeugdige leeftijd actief in de Junior Dragsters en reed vanaf haar 16de met een dragster in de klassen Super Comp en Super Pro ET. Als dochter van voormalig FIA Europees Top Fuel kampioen Thomas Nataas was het slechts een kwestie van tijd dat de volgende stap zou worden gezet.

nataas.02
Julie Nataas in de Top Alcohol Dragster van Randy Meyer Racing

Die kwam dus afgelopen maand, toen Nataas op zMAX Dragway, een dag na de NHRA Carolina Nationals, aan haar Top Alcohol Dragster licentieruns begon. De keuze was daarbij gevallen op Randy Meyer Racing, een topteam uit de NHRA Series. Dat Nataas een in alle opzichten snelle leerlinge was, bleek gedurende de dag, want vrijwel direct stond er een onvoorstelbare 5,24 seconden en 274 mph op het scorebord. Daarmee was de licentie uiteraard binnen. Ter vergelijking, het Europees record staat op 5,209 seconden, terwijl er dit jaar in het FIA EK rond de 5,30 seconden is gereden. In Amerika staat het record op 5,10 seconden.

nataas.04
Tranen na het behalen van de licentie

Dat Nataas voor Amerika heeft gekozen is niet zo verrassend aangezien de Noorse momenteel in Santa Barbara, Californië, studeert en woont. Komend weekend maakt Nataas voor hetzelfde team van Randy Meyer Racing niet alleen haar debuut in de klasse Top Alcohol Dragster, ook is het haar eerste race op Amerikaanse bodem. Op Thunder Valley Raceway staat de wedstrijd in de South Central Division van de NHRA op het programma. Een week later volgt het debuut op nationaal niveau met de AAA Texas NHRA Fall Nationals op Texas Motorplex in Dallas. Als afsluiting van het seizoen rijdt Nataas half november ook nog de Auto Club NHRA Finals op Auto Club Raceway at Pomona. Bij de wedstrijden op Dallas en Pomona komt ook de NHRA Mello Yello Drag Racing Series in actie.

nataas.05
Afscheid van de Super Pro ET

Wat de plannen van Nataas voor volgend seizoen zijn, zal waarschijnlijk spoedig duidelijk worden, want de Noorse liet weten dat 'het er goed uitziet'.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet