Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Achter de regenschermen van de European Finals

kop1

Met de European Finals op Santa Pod Raceway kwam er afgelopen weekend een einde aan de 2017-editie van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing. Hoe de titels werden verdeeld en de laatste wedstrijd van het seizoen verliep, is elders op AUTOSPORT.nl te lezen. Hier nog een kleine terugblik op het ondanks de regen toch vermakelijke en gezellige slotevenement van dit seizoen.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings

Met deze luchten weet je dat het fout gaat, zeker als ze van twee kanten komen.
wolken1

wolken2

Het kwam zo nu en dan met bakken uit de hemel.
regen

De 'Nederlandse' pits van Voodoo Hemi Racing en Pro Dutch Racing stond dan ook diverse keren blank.
meer1

Dijken bouwen lukte dan niet, maar als Nederlander kun je altijd nog gaan vissen, zoals Pro Mod-piloot Marck Harteveld laat zien (foto Henri Joosten).
meer2

Het publiek liet zich niet afschrikken door de matige weersvoorspellingen. Drommen mensen bij het opwarmen van de Top Fuelers, zoals hier bij Jndia Erbacher.
opwarmen1

Of keurig in de rij voor een tribunekaartje.
drukte

Bij Stig Neergaard zijn niet alleen de nitro-dampen een uitdaging om te blijven staan, het rookgordijn dat de Deen legt mag er ook altijd zijn.
opwarmen2

De 'first ladies of nitro racing' op Santa Pod, Maja Udtian, Birgitte Bremnes, Jndia Erbacher en Anita Mäkelä.
ladies

De 19-jarige Maja Udtian maakte na het op Tierp succesvol voltooien van de licentieprocedure op Santa Pod haar wedstrijddebuut in de Top Fuel klasse. Na een derde kwalificatiepositie moest de Noorse haar auto wegens een brandstoflek bij de start van de eerste eliminatieronde stilzetten. Om meer ervaring op te doen blijft de auto nog even in Engeland en zal Udtian over twee weken tijdens de National Finals op Santa Pod nog een paar runs afwerken. Zoals het er nu naar uitziet zal Udtian volgend jaar het hele FIA EK rijden.
udian

Jndia Erbacher reed op Santa Pod haar derde FIA EK Top Fuel race. Na een vierde kwalificatiepositie moest de 23-jarige Zwitserse in de eerste eliminatieronde in Duncan Micallef haar meerdere erkennen toen haar dragster uit het rechte spoor raakte.
erbacher

Als Top Fuel kampioen van 2016 zat het dit jaar bij Anita Mäkelä allemaal niet echt mee. Tijdens de European Finals sloot de Finse het jaar echter af met een mooie finaleplaats.
makela

Birgitte Bremnes werd vorig seizoen op Tierp runner-up achter Anita Mäkelä in de eerste volledig vrouwelijke FIA EK Top Fuel finale. Dit seizoen is de Noorse actief in de nitro Funny Cars.
bremnes
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet