Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Marck Harteveld in recordtijd naar runner-up positie bij Mopar Euro Nationals

MK4 4825

Marck Harteveld heeft zijn eerste bekers met de nieuwe Voodoo Hemi Racing '70 Plymouth Superbird binnen! In pas zijn derde wedstrijd snelde Harteveld op Santa Pod Raceway tijdens de Mopar Euro Nationals naar de runner-up positie en scherpte zijn persoonlijke records aan tot 6,11 seconden en 378 km/u! Daarmee was de Voodoo Hemi Racing Superbird ook nog eens de snelste Pro Mod en Mopar van het evenement. "Een topweekend met snelle tijden. Alleen jammer van de finale, maar verliezen op reactietijd overkomt iedereen een keer en helaas mij nu ook", aldus een tevreden Marck Harteveld.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: Julian Hunt

De Mopar Euro Nationals op Santa Pod Raceway was de vierde wedstrijd van het MSA British Pro Modified Championship en na de Main Event en de Summer Nationals pas de derde wedstrijd van Marck Harteveld met de nieuwe Voodoo Hemi Racing '70 Plymouth Superbird. Tijdens de Summer Nationals had Harteveld al uiterst verrassend een 6,17 seconden op het scorebord getoverd en meldde toen meteen dat er nog veel meer in de Superbird zat. Dat dat bepaald geen loze woorden waren, bleek afgelopen weekend.

MK4 4859

Op zaterdag stonden er drie kwalificatieruns op het programma waarbij Harteveld in de tweede run met 6,17 seconden niet alleen zijn eerdere tijd evenaarde, maar ook de tweede kwalificatiepositie voor zich opeiste. In twee runs werd de Superbird echter ook geplaagd door zware tyre shake, waardoor de auto uit het rechte spoor raakte en Harteveld van het gas moest.

CG2P7982

In de eerste eliminatieronde moest Harteveld het opnemen tegen Mick Payne, en hoewel er door tyre shake geen perfecte run mogelijk was, passeerde de Voodoo Hemi Superbird in 6,65 seconden de finishlijn en liet daarmee de Engelsman ruim achter zich. In de halve finale wachtte Bobby Wallace als volgende tegenstander. Ondanks een lichte tyre shake hield Harteveld het gas erop en liet niet alleen Wallace kansloos, maar met 6,11 seconden stond er ook een nieuwe persoonlijk record op de klokken. De oude toptijd met de Roadrunner dateerde van vorig jaar augustus op Hockenheim en was dus nu al na drie races met de Superbird uit de boeken gereden. Daarmee plaatste Harteveld zich voor de finale waarin de Voodoo Hemi Racing-piloot het moest opnemen tegen meervoudig kampioen en 'number one qualifier' Andy Robinson. Met 6,129 seconden en 234,88 mph (378 km/u) toonde Harteveld aan niet alleen snel en constant te zijn, maar zette ook een scherpere tijd dan Robinson (6,14 seconden) op de klokken. De Engelsman had echter met een betere reactietijd Harteveld op de startlijn op achterstand gezet waardoor Robinson toch als eerste de finishlijn passeerde en de Voodoo Hemi Racing Superbird genoegen moest nemen met de runner-up positie.

MK4 5001

"Een topweekend was het. En ook nu zit er nog zoveel meer in. Ik had iedere run hoog in de eerste versnelling last van tyre shake, waardoor ik vroeger moest overschakelen dan gewenst. Daarmee verlies je snelheid. Voor de halve finale moesten we de snuit van de blower vervangen en de koppeling veranderen. Met hulp van de crew van Pro Dutch Racing lukte dat net op tijd. Om daarna een 6,11 te rijden, is natuurlijk super. In de finale was er een probleempje met de wheeliebar waardoor ik net iets te lang stilstond en de motor warm werd. Je bent dan even afgeleid en weg is je reactietijd. Jammer, maar we kunnen niet anders dan tevreden zijn met dit resultaat en de manier waarop we het bereikt hebben", blikte Harteveld met een goed gevoel op zijn derde race terug.

CG2P7890

Met de 6,11 en 6,12 seconden uit de halve finale en finale liet Harteveld de twee snelste tijden van het hele veld optekenen. Naast het nieuwe persoonlijke record van 6,11 seconden, betekende de 234,88 mph (378 km/u) uit de finale een verbetering van het persoonlijk snelheidsrecord met 6 km/u. Behalve de trofee voor de runner-up positie mocht Harteveld ook nog een beker in ontvangst nemen als snelste Mopar van het evenement.

MK4 4949

De volgende wedstrijd op de kalender van Voodoo Hemi Racing is de NitrOlympX op Hockenheim. Dit drukstbezochte dragrace-spektakel van Europa is de vierde ronde van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing en wordt verreden van vrijdag 18 tot en met zondag 20 augustus.

MK4 4901

Voodoo Hemi Racing bedankt hierbij zijn partners voor het seizoen 2017: 6Pack Speed Shop, CL Coatings, Breed Advies, Breedveld Transport Rotterdam, Rob vd Kruk Onderhoudsbedrijf, P.P. Solutions, P.W. Spaans Schilderwerken, PPG, USA Cars Grave, Sunproof Glasfolie & Belettering, Aviboor, JF Buijnink B.V., PKomen Autoherstelwerken, Mister X, Patrick van Eijk, Gert en Leny Harteveld en Peter Hulisz.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet