Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Tanner Gray jongste Pro Stock winnaar; Jonnie Lindberg verrast opnieuw

winnerscircle lasvegas

De 17-jarige Tanner Gray gaat door zijn zege in Las Vegas als jongste winnaar van de Pro Stock klasse de geschiedenisboeken in. De debutant die pas aan zijn vierde wedstrijd bezig was, klopte in de finale Bo Butner op reactietijd. In de Funny Car klasse verraste Jonnie Lindberg opnieuw door voor de tweede keer op rij de finale te halen. De Zweed moest echter in de eindstrijd zijn meerdere erkennen in Don Schumacher Racing rijder Tommy Johnson Jr. Don Schumacher Racing eiste met een zege voor Antron Brown ook in de Top Fuel klasse de hoofdprijs voor zich op.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA

De Denso Spark Plugs NHRA Nationals op The Strip at Las Vegas Motor Speedway was de vierde wedstrijd van dit seizoen in de NHRA Mello Yello Drag Racing Series.

brown a lasvegas
Antron Brown

In de Top Fuel klasse werd de eerste kwalificatiepositie opgeëist door Steve Torrence. In de eliminaties waren het echter de rijders van Don Schumacher Racing die de dienst uitmaakten en drie van de vier halve finaleplaatsen innamen. Antron Brown gaf daarin Leah Pritchett het nakijken terwijl Tony Schumacher Doug Kalitta als enige vreemde eend in de bijt naar huis stuurde.

lasvegas tffinale
De finale met Tony Schimacher en Antron Brown

Daarmee een volledige DSR finale waarbij Brown in 3,74 seconden de overwinning pakte en Schumacher met de runner-up positie de leiding in de tussenstand overnam van teamgenoot Pritchett.

johnson a lasvegas
Tommy Johnson Jr.

Bij de Funny Cars werd de als eerste gekwalificeerde Courtney Force uiterst verrassend al in de eerste eliminatieronde uitgeschakeld. Beter verging het Tommy Johnson Jr. die met de Make-A-Wish Don Schumacher Racing Dodge ten koste van Robert Hight en John Force tot de finale wist door te dringen.

lindberg a lasvegas
Jonnie Lindberg

Na zijn uiterst verrassende finaleplaats bij zijn Funny Car debuut tijdens de Gatornationals verbaasde Jonnie Lindberg in Las Vegas opnieuw. In de kwalificatie was de Head Racing Toyota blijven steken op een 13de plaats, maar klopte op zondag achtereenvolgens de twee Don Schumacher Racing Dodges van Ron Capps en Jack Beckman om vervolgens ook Gary Densham het nakijken te geven. Daarmee stond de jonge Zweed bij zijn tweede Funny Car optreden opnieuw in de finale.

lasvegas fcfinale
De finale

Johnson liet zich echter niet verrassen en eiste met 3,93 tegen 4,01 seconden de winst voor zich op. Met twee runner-up posities uit evenzoveel wedstrijden zal Jim Head geen spijt hebben van zijn keuze voor Lindberg.

gray p lasvegas
Tanner Gray

De Pro Stock klasse kan na Las Vegas een nieuwe jongste winnaar ooit in de boeken bijschrijven. In de Gray Motorsports Valvoline Chevrolet Camaro klopte de pas 17-jarige Tanner Gray in de eliminaties de favorieten Greg Anderson en Jason Line en moest het daarmee in pas zijn vierde Pro Stock wedstrijd ooit in de finale opnemen tegen Bo Butner. Met een betere reactietijd zette Gray zijn tegenstander op achterstand en hoewel Butner met 6,678 tegen 6,681 seconden een iets snellere tijd op de klokken zette, was het niet voldoende op Gray van zijn eerste overwinning af te houden.

lasvegas psfinale
De finale

In de Top Alcohol Dragster klasse kwam met de Noor Fred Hanssen een Europese rijder aan de start. De voormalig FIA Europees kampioen schopte het in de kwalificatie tot een achtste plaats en wist ook zijn eerste eliminatieronde tegen de sneller geachte Chris Demke in winst om te zetten. In de tweede ronde werd Hanssen uitgeschakeld door Garrett Bateman (5,42 tegen 5,30 seconden) die vervolgens ook de wedstrijd op zijn naam wist te schrijven. Minder succes was er in de Top Alcohol Funny Car klasse voor Rob Turner. De Engelsman bleef in de kwalificatie steken op een 14de en laatste plaats en werd in de eerste eliminatieronde uitgeschakeld.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet