Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Jonnie Lindberg promoveert naar NHRA Funny Car competitie

lindberg.519

Voormalig FIA Europees Top Methanol Funny Car kampioen Jonnie Lindberg heeft komend seizoen een vast zitje in de NHRA Mello Yello Drag Racing Series. De 27–jarige Zweed treedt toe tot Head Racing en neemt de plaats over van Chad Head in de Toyota nitro Funny Car van het team. Lindberg maakt zijn debuut tijdens de half maart te verrijden Gatornationals in Gainesville, de derde wedstrijd van de NHRA Mello Yello Drag Racing Series.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings, NHRA

Na het in 2013 behalen van de titel in het FIA Europees Kampioenschap Top Methanol Funny Cars, maakte Jonnie Lindberg de overstap naar Amerika. Ook daar bewees de Zweed niet alleen een uitstekend coureur, maar ook begenadigd tuner te zijn, want met zijn zelf getunede auto schreef Lindberg historie door zowel in 2015 als 2016 de titel te pakken in het NHRA Lucas Oil Top Alcohol Funny Car Championship, de sterkste TAFC-competitie ter wereld. Daarbij maakte Lindberg ook nog naam door als eerste Top Alcohol Funny Car-piloot tijden in de 5,3 seconden op de klokken te zetten en eindsnelheden van boven de 270 mph te behalen. Direct na het winnen van zijn tweede NHRA titel, stapte Lindberg eind vorig jaar in Las Vegas in de nitro Funny Car van Tim Wilkerson. Opnieuw maakte de Zweed indruk door in zijn tweede licentierun een foutloze 3.91 seconden en 320 mph op de klokken te zetten.

head racing
De Head Racing Toyota

Hoewel de ambities om de overstap te maken naar de nitro Funny Car klasse van de NHRA Mello Yello Drag Racing Series er bij Lindberg zeker waren, leek het ontbreken van voldoende budget voor de al twee jaar in Brownsburg (Indiana) woonachtige Zweed voorlopig nog een hindernis. Deze week kreeg Lindberg echter een telefoontje of hij de plaats van Chad Head wilde overnemen in de Head Racing Toyota van teameigenaar Jim Head (vader van Chad). Head is tevens eigenaar van Head Inc., een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het aanleggen van start- en landingsbanen van vliegvelden. Head financiert het team zelf en is dus minder afhankelijk van sponsorinbreng.

lindberg.311
Jonnie Lindberg vorig jaar in Pomona met zijn Top Alcohol Funny Car

Op dit moment heeft Head Racing 16 tot 18 wedstrijden van de 24 races tellende NHRA Mello Yello Drag Racing Series op zijn programma staan. Lindberg zal zijn debuut maken tijdens de derde wedstrijd van dit belangrijkste en sterkste Funny Car kampioenschap ter wereld, de half maart te verrijden Amalie Motor Oil NHRA Gatornationals in Gainesville, Florida.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet