Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Jason Line claimt eerste titel

Met nog één wedstrijd te gaan is de eerste kampioen in de NHRA POWERade Drag Racing Series bekend. Afgelopen zondag verzamelde Jason Line met een finaleplaats voldoende punten om zijn eerste Pro Stock-titel veilig te stellen. In de Funny Car-klasse lijkt John Force zijn 14de (!) kampioenschap nauwelijks meer te kunnen ontgaan. Bij de Top Fuelers verkleinde Tony Schumacher in Las Vegas met een overwinning zijn achterstand op Doug Kalitta tot een overbrugbare 45 punten.

Jason Line kon de titel al bijna niet meer ontgaan. In Las Vegas, de 22ste wedstrijd in de NHRA POWERade Drag Racing Series eiste de Summit-rijder opnieuw de snelste tijd voor zich op. In de halve finale stuitte Line op zijn enige overgebleven concurrent, tevens teamgenoot en regerend kampioen Greg Anderson. Line klopte zijn ‘baas’ en kwam daarmee op een niet meer te overbruggen voorsprong. Na afloop mocht Line dan ook de cheque van USD 200.000,-- in ontvangst nemen. Anderson was afgelopen drie jaar Pro Stock-kampioen maar zag met Line de titel in ieder geval in het eigen Summit Racing Ken Black-kamp blijven. De dagwinst ging overigens naar Richie Stevens die in de finale de net gekroonde kampioen op de lichten te snel af was.

In de Funny Car-klasse zag lijstaanvoerder John Force zijn naaste concurrenten Ron Capps en Robert Hight al in de eerste eliminatieronde sneuvelen. Force kwam één ronde verder en bouwde met nog één wedstrijd te gaan zijn voorsprong met 27 punten uit tot 71 punten. Tweede is Capps op slechts twee punten gevolgd door de teamgenoot van Force en tevens schoonzoon, Hight. Over twee weken kan Force in Pomona zijn veertiende titel binnenhalen. De wedstrijd werd overigens verrassend gewonnen door Jack Beckman. Vier races geleden nam ‘Fast Jack’ het Funny Car-stuur binnen het Don Schumacher-kamp over van Whit Bazemore en was dus in zijn vierde optreden direct succesvol.

In de Top Fuel-klasse zorgt regerend kampioen Tony Schumacher voor een spannende seizoensontknoping. Voor de dertiende keer dit jaar zette Schumacher in de kwalificatie de snelste tijd op de klokken. In de halve finale klopte de U.S.Army-rijder de leider in de tussenstand Doug Kalitta. Omdat de regerend kampioen vervolgens in de finale afrekende met J.R.Todd verkleinde Schumacher zijn achterstand op Kalitta met 44 punten tot een overbrugbare 45 punten. Schumacher is er in Pomona alles aan gelegen om een nieuw nationaal record op de klokken te zetten. Dit is namelijk goed voor 20 punten en in combinatie met een betere kwalificatiepositie brengt dit de regerend kampioen al voor de eliminaties dicht in de buurt van leider Kalitta. Per eliminatieronde zijn 20 punten te verdienen. Met één meer gewonnen eliminatieronde kan de titelstrijd straks beslist worden. De Top Fuel-titel is goed voor een cheque ter waarde van USD 400.000,--. Wel iets om de voet voor op het gas te houden.

tekst: Remco Scheelings
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet