Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: NitrOlympX-medailles zijn weer verdeeld

tf makela.1

Anita Mäkelä was de grote winnaar van de NitrOlympX, de vierde ronde van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing. De Finse schreef niet alleen de wedstrijd op haar naam, maar heroverde tevens de leiding in de tussenstand van het kampioenschap en gaat ook nog eens de boeken in als de eerste rijder die op de Rico Anthes Quartermile van de Hockenheimring de 4-secondengrens wist te doorbreken. In de Top Methanol Funny Car klasse verstevigde Johnny Oksa met een overwinning zijn leidende positie in het tussenklassement, terwijl Timo Habermann zijn thuiswedstrijd in de Top Methanol Dragster klasse op zijn naam schreef. Marck Harteveld zorgde in de Pro Modified klasse voor een daverende Nederlandse verrassing door in de halve finale regerend kampioen Michael Gullqvist uit te schakelen en als runner-up te eindigen. Bij de motorklassen pakte de medaillespiegel voor Nederland helemaal gunstig uit met zeges voor Rene van den Berg (Top Fuel Bike), Gert-Jan Laseur (Pro Stock Bike) en Kars van den Belt (Funny Bike), terwijl Martijn de Haas bij de Super Twin Bikes als runner-up eindigde.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings

De NitrOlympX op de Rico Anthes Quartermile van de Hockenheimring betekende voor de FIA klassen het einde van de zomerstop en ronde vier van hun kampioenschap. Helaas bleef ook de Duitse EK ronde niet van regen verschoond waardoor voor de FIA-rijders zelfs de volledige zaterdag verloren ging en men het met de twee kwalificatieruns van vrijdag moest doen. Ook op zondag bleef het niet volledig droog, maar konden de eliminaties, zei het flink wat later dan gepland, toch worden afgerond.

tf neergaard.2
Stig Neergaard

Anita Mäkelä regeert
Dat de baan in Hockenheim in uitstekende conditie verkeerde, bewees Stig Neergaard door in 4,05 seconden de snelste kwalificatietijd in de Top Fuel klasse op de klokken te zetten. Liam Jones bleef daar met 4,06 seconden maar nauwelijks bij achter.

tf jones
Liam Jones

In de eliminaties was het echter Anita Mäkelä die alle eer naar zich toetrok. De populaire Finse was in de kwalificatie blijven steken op plaats vier, maar snelde in de eerste eliminatieronde naar 3,96 seconden, de eerste run onder de vier seconden in de lange historie van de Hockenheimring. De Finse klopte daarmee Urs Erbacher en moest vervolgens in de halve finale aantreden tegen Neergaard, de Deense leider in de tussenstand van het FIA Europees Top Fuel Kampioenschap. Mäkelä scherpte het baanrecord met 3,93 seconden nog verder aan en liet Neergaard kansloos.

tf makela 2
Anita Mäkelä

tf kagered jones
Micke Kågered (voorgrond) is Liam Jones te snel af

Aan de andere kant van de eliminatieladder had Micke Kågered Jones verrast en daarmee stond de regerend kampioen voor het derde jaar op rij in Hockenheim in de finale.

tf finale
De finale tussen Anita Mäkelä (voorgrond) en Micke Kågered

Daarin kregen zowel Mäkelä als Kågered met tractieproblemen te kampen, maar omdat de Finse het gaspedaal net iets eerder weer indrukte, pakte Mäkelä de overwinning en is met nog twee wedstrijden te gaan de nieuwe leider in de tussenstand van het kampioenschap.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet