Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Pro Dutch Racing verlegt bij Mopar Euro Nationals opnieuw alle grenzen

pic40

Michel Tooren en Pro Dutch Racing blijven verbazen. Tijdens de voor het MSA British Pro Modified Championship meetellende Mopar Euro Nationals verbeterde Tooren met de Pro Dutch Racing '71 Plymouth Barracuda opnieuw diverse keren al zijn persoonlijke records, om na een eerste kwalificatiepositie in de eliminaties als runner-up te eindigen. Met zijn nieuwe persoonlijke records van 6,074 seconden en 237,33 mph (382 km/u) was Tooren op Santa Pod Raceway ook goed voor de snelste tijd en hoogste eindsnelheid van het weekend. "Het ging werkelijk fantastisch. Uiteraard wil je als het zo goed gaat ook de finale winnen, maar dat lukte dan net niet", aldus de enthousiaste Pro Dutch Racing-rijder.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: eurodragster.com, Kirstie Tramm

De Mopar Euro Nationals op Santa Pod Raceway was de derde wedstrijd voor Michel Tooren met de Pro Dutch Racing '71 Plymouth Barracuda. Net als bij de Summer Nationals waren er ook bij dit tweedaagse evenement punten te verdienen voor het MSA British Pro Modified Championship. Op zaterdag stonden er drie kwalificatieruns op het programma en uiteraard wilde Pro Dutch Racing verder gaan waar het bij de zo succesvol verlopen Summer Nationals gebleven was. De eerste run leverde meteen een keurige 6,22 seconden op, terwijl Tooren met 234,08 mph zijn persoonlijk snelheidsrecord met een fractie aanscherpte. In de tweede run verbeterde de Pro Dutch Racing Cuda zich tot 6,17 seconden, terwijl met 237,33 mph (382 km/u) het snelheidsrecord opnieuw sneuvelde. Zoals het hoort had Tooren het beste voor de laatste run bewaard want met 6,119 seconden (236,51 mph) werd nu ook het persoonlijk record in tijd, dat op 6,14 seconden stond, aangescherpt. Deze score was ook meteen goed voor de eerste kwalificatiepositie in het uit negen auto's bestaande veld. Daarbij gaven de constante en snelle tijden vertrouwen voor de op zondag te verrijden eliminaties.

pic39

In de eerste eliminatieronde moest Tooren het opnemen tegen Mick Payne. De Pro Dutch Racing-piloot liet de Engelsman kansloos en zette met 6,074 seconden (236,41 mph) voor de tweede keer een indrukwekkend nieuw persoonlijk record op de klokken. In de halve finale wachtte vervolgens Andy Robinson, de meest ervaren en snelste Engelse Pro Modified rijder. Maar ook Robinson bleek geen partij voor Tooren, want hoewel de Pro Dutch Racing-piloot vanwege tyre shake van het gas moest en 6,42 seconden liet noteren, waren de problemen voor Robinson veel groter en kon de Engelsman maar ternauwernood een crash voorkomen. Daarmee stond Tooren net als bij de Summer Nationals in de finale en moest het daarin opnemen tegen Bert Englefield, de nummer twee uit de kwalificaties. Bij de start trok Tooren echter een rood licht waardoor de overwinning aan Englefield verviel en de Nederlander op de tweede plaats van het podium mocht plaatsnemen.

pic41

"Het ging werkelijk fantastisch. Het team heeft perfect gewerkt, zeker ook als je bedenkt dat we wegens vakanties twee vaste crewleden misten. Daarbij was ook de baan nog eens super. We wilden dit weekend wat dingetjes met de afstelling proberen en dat pakte goed uit. De auto reageerde daar perfect op en ook precies zoals we dat bedacht hadden. We waren op zaterdag al blij met die 6,11 seconden en 237 mph, dus die 6,07 seconden was helemaal ongekend. Als je dan in de halve finale van Andy Robinson wint, wil je, en kun je de finale ook winnen. Helaas ging dat niet op. Mijn reactietijden waren steeds goed, maar ik schoot in de finale iets te ver door bij het in 'stage' gaan. Daardoor stond ik zo scherp dat ik bij de eerste beweging direct een rood licht trok", aldus Tooren, die nu al voor de tweede keer op rij een beker in ontvangst mocht nemen.

pic136

Door zijn twee runner-up finishes heeft Tooren in korte tijd goede zaken gedaan in de stand van het MSA British Pro Modified Championship en is daar nu tot de top drie doorgedrongen. De eerstvolgende wedstrijd voor Pro Dutch Racing is de voor het FIA Europees Kampioenschap meetellende NitrOlympX op de Rico Anthes Quartermile van de HockenheimRing. Dit drukstbezochte dragrace-evenement op de Europese kalender staat voor 19 tot en met 21 augustus op het Pro Dutch Racing programma.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet