Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Regen spelbreker in Fins succesverhaal Vegter Pro Mod Racing

vegter.351

Met op zaterdag de snelste tijd van het hele Pro Modified-veld, de tweede kwalificatiepositie en een overwinning in de eerste eliminatieronde, leek David Vegter op het Finse Alastaro op weg naar een mooie uitslag. Halverwege de zondag gooiden regen- en onweersbuien echter roet in het eten waardoor de derde ronde van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing voortijdig moest worden gestaakt. "Ontzettend jammer. We hadden de juiste afstellingen voor de Camaro en ook mijn reactietijden waren goed. Door de vroege uitschakeling van de leider in het kampioenschap hadden we ook nog eens veel punten kunnen inlopen", blikte Vegter terug op de tot dat moment zo succesvol verlopen Finse race.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

De derde wedstrijd van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing werd verreden op het midden in de Finse bossen zo fraai gelegen Alastaro. De weergoden werkten in eerste instantie uitstekend mee, waardoor de kwalificaties van de FHRA Nitro Nationals onder een stralende zon en aangename temperaturen verreden konden worden. Stond Alastaro vroeger vooral bekend om zijn beperkte grip, sinds de baan een paar jaar geleden opnieuw is geasfalteerd, wordt de strip ieder jaar beter en bleken er dit jaar zelfs scherpe tijden mogelijk. David Vegter was een van de eersten die het bewijs leverde want in de eerste kwalificatierun snelde de Vegter Pro Mod Racing '67 Camaro direct naar een tijd van 6,10 seconden, achter regerend kampioen Michael Gullqvist goed voor de tweede kwalificatiepositie. "Het had nog iets sneller gekund, maar een afdichting van de versnellingsbak begaf het waardoor het schakelen naar de hoogste versnelling misging", aldus de Vegter Pro Mod Racing-piloot. Bij de tweede run kreeg de Camaro direct last van tyre shake en omdat hij toch al een goede tijd had staan, ging Vegter van het gas en liet de run verder lopen. Zo sloot Vegter de eerste kwalificatiedag af op een uitstekende tweede positie.

vegter.122

Op zaterdag stonden opnieuw twee kwalificatieruns op het programma. De eerste poging leverde geen verbetering op, maar de vierde en laatste run was er weer een uit het boekje. Met 6,08 seconden en 384,7 km/u verbeterde Vegter niet alleen zijn tijd, maar was daarmee ook nog eens de snelste Pro Modified-rijder van de dag. Een fraaie prestatie waarmee de Nederlander definitief de tweede kwalificatiepositie voor zich opeiste.

vegter.211

In de eerste eliminatieronde op zondagochtend moest Vegter het op basis van zijn kwalificatiepositie opnemen tegen de Zweed Rolf Simonsson. Bij de start pakte de Vegter Pro Mod Racing-piloot met een veel betere reactietijd al een flinke voorsprong om vervolgens in 6,17 seconden als winnaar de finish te passeren. "We hadden een voorzichtige set-up in de auto gedaan, aangezien Simonsson in principe nooit bij onze tijden in de buurt zou kunnen komen", keek Vegter tevreden op de eerste run van de dag terug. Nog mooier werd het toen Michael Gullqvist, de leider in de tussenstand van het kampioenschap, zich liet verrassen door een rood licht en in de eerste ronde werd uitgeschakeld. Daarmee zou de concurrentie, waaronder Vegter, die vóór Alastaro de vijfde plaats in de tussenstand bezette, punten kunnen gaan goedmaken. Zover kwam het echter niet. Kort voordat de kwartfinales zouden beginnen, barstte er een hevig onweer boven Alastaro los. Daarop volgden nog een aantal regenbuien waarop de organisatie niets anders restte dan de wedstrijd rond de klok van half vier af te blazen.

vegter.111

"We waren juist zo mooi op weg. De Camaro ging kaarsrecht, snel en constant en ook mijn reactietijden had ik weer goed onder controle. Er was heel veel mogelijk geweest, waarbij we ook nog eens goede zaken hadden kunnen doen in het kampioenschap. Erg jammer van die regen. Over hoe we momenteel, mede door Adam Flamholc als tuner, presteren, kan ik natuurlijk alleen maar tevreden zijn", sloot Vegter het Finse weekend af.

vegter.310

Het FIA Europees Kampioenschap Pro Modified is nu met drie wedstrijden achter de rug en nog drie te gaan precies halverwege. Vegter bleef in de tussenstand op plaats vijf staan, maar scoorde met 61 punten wel het beste van alle deelnemers en liep daardoor iets in op de top vier. De vierde wedstrijd van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing is de NitrOlympX op Hockenheim. Dit met ruim 60.000 toeschouwers drukstbezochte dragrace-evenement van Europa staat voor 19 tot en met 21 augustus op de kalender. Voor die tijd komt Vegter Pro Mod Racing echter ook nog in actie, maar daarover binnenkort meer.

vegter.320

Vegter Pro Mod Racing wordt dit seizoen gesteund door Playboy Energy Drink, HKR Techniek, WVB Holland, PedalToTheMetal Musclecar Performance, DutchBoxx Golfkarton en Sonic Equipment.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet