Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Records en halve finale voor Vegter Pro Mod Racing in Tierp

vegter.351

Twee keer een verbetering van het persoonlijk record in tijd en snelheid, de derde snelste combinatie van het veld en een plaats in de halve finales, dat was de fraaie oogst voor Vegter Pro Mod Racing bij de Tierp Internationals, de tweede ronde van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing. Met zijn 6,002 seconden in de halve finale bleef David Vegter op het Zweedse Tierp Arena nog maar een fractie van de eerste magische 5-secondenrun verwijderd. "We zijn heel blij met deze prestaties en hoe de Camaro het nu doet", was dan ook de terechte constatering van de Nederlandse Pro Modified-piloot.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Na de aftrap tijdens The Main Event, werd de tweede ronde van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing verreden op het fraaie Tierp Arena, een kleine honderd kilometer boven Stockholm. Met een aantal uiterst snelle Scandinavische combinaties erbij, stond er in de Pro Modified klasse bij de Tierp Internationals een extreem sterk veld aan de start.

vegter.092

De kwalificaties werden helaas belemmerd door regen, waardoor de geplande vier pogingen moesten worden teruggebracht tot twee sessies op vrijdagavond. Op de nog nauwelijks gebruikte en koude baan zette David Vegter in zijn eerste poging meteen een bemoedigende 6,36 seconden op de klokken, een keurig begin waarmee de Vegter Pro Mod Racing Camaro in ieder geval in de eliminaties zou staan. De tweede run leverde meer problemen op. Door een brandstoflek kwam er methanol onder de banden en bleef de Camaro bij de start met doorspinnende wielen staan. Met zijn tijd uit run één plaatste Vegter zich als vijfde voor de eliminaties, ruim voor diverse erkend snelle rijders en kampioenen. Vegter wist echter dat er nog veel meer in het vat zat. "We rijden met een nieuw onderblok en met de afstellingen die Adam Flamholc in gedachten heeft, kan het straks een stuk harder. Daarbij zijn we ook met de set-up van het onderstel al een stuk verder dan vorig jaar", aldus de Vegter Pro Mod Racing-rijder.

vegter.151

Dat het geen loze kreten waren, bleek meteen in de onder veel betere weersomstandigheden verreden eerste eliminatieronde. In een mooie run snelde de Vegter Pro Mod Racing '67 Camaro in 6,003 seconden en 389,9 km/u door de finishlijn en liet daarmee zijn tegenstander Fredrik Fagerström kansloos. Niet alleen verbeterde Vegter daarmee zijn uit 2013 stammende persoonlijk record van 6,05 seconden, ook was hij daarmee de snelste combinatie uit de eerste eliminatieronde. In de kwartfinale wachtte Bruno Bader, de Zwitser die onder alle omstandigheden snel is en de eerste race van het seizoen op zijn naam had geschreven. Zowel Vegter als Bader hadden bij de start tractieproblemen, maar de Nederlander had zijn Camaro eerder onder controle en pakte in 6,41 seconden de overwinning.

vegter.252

De volgende tegenstander was Mats Eriksson, nummer één uit de kwalificaties en runner-up in de titelstrijd van vorig jaar. Helaas ging het in deze halve finale voor Vegter mis. Bij de start reageerde Eriksson veel eerder op de lichten en hoewel Vegter met 6,002 seconden duidelijk sneller was dan de Zweed (6,05 seconden) en opnieuw zijn persoonlijk record aanscherpte, was het niet genoeg om Eriksson nog voor de finishlijn te achterhalen. Naast zijn tijd van 6,002 seconden was ook de eindsnelheid van 390,5 km/u voor Vegter een nieuw persoonlijk record en betekenden beide scores dat de Nederlander in Tierp de derde snelste combinatie van het veld was.

vegter.371hf

Kwaad op zichzelf omdat hij het bij de start had laten liggen, overheerste na enige tijd bij Vegter toch de tevredenheid. "De auto schoot door in stage en daarbij begon er ook nog een controlelampje te branden. De concentratie was daarmee even weg, en dan ben je verloren. Maar over het geheel genomen hebben we natuurlijk heel goed gepresteerd en daar ben ik heel blij mee. De tijden waren goed en we behoren nu tot de snelste combinaties van het veld. Dit geeft zeker extra vertrouwen voor de komende wedstrijden."

vegter.450

In de tussenstand van het FIA Europees Pro Modified Kampioenschap bezet Vegter nu de vijfde plaats. De derde wedstrijd van het kampioenschap is de FHRA Nitro Nationals die van 8 tot en met 10 juli op de kalender staat in het Finse Alastaro.

vegter.457

Vegter Pro Mod Racing wordt dit seizoen gesteund door Playboy Energy Drink, HKR Techniek, WVB Holland, PedalToTheMetal Musclecar Performance en Sonic Equipment.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet