Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Nederlandse successen bij Summernationals op Santa Pod

tooren.302

Mooie successen voor een aantal Nederlandse dragracers tijdens de afgelopen weekend op Santa Pod Raceway verreden Summernationals. In deze voor het Brits kampioenschap meetellende wedstrijden behaalde Michel Tooren in de Pro Modified klasse in pas zijn tweede race ooit direct een prachtige tweede plaats. Bij de motoren schopte Rene van den Berg het in de Top Fuel Bike klasse ook tot de runner-up positie en zette met 226,74 mph (365 km/u) het Britse snelheidsrecord voor deze hoogste motorklasse op zijn naam. Een Nederlandse overwinning was er in de Junior Drag Bike klasse waar Wichard Veldman de grootste beker in ontvangst mocht nemen.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings (foto's Main Event)

Bij zijn wedstrijddebuut in de Pro Modified klasse tijdens de voor het FIA Europees Kampioenschap meetellende Main Event had Michel Tooren vriend en vijand al verrast door in de kwalificaties een 6,16 seconden op de klokken te zetten en de zesde kwalificatiepositie voor zich op te eisen. De Pro Dutch Racing-rijder richt zich in zijn eerste seizoen met name op het MSA kampioenschap en dus stond afgelopen weekend de Summernationals op het programma. In het verder uitsluitend uit Engelse rijders bestaande negen auto's tellende veld klokte Tooren in zijn derde run 6,28 seconden, achter Andy Robinson goed voor de tweede kwalificatiepositie.

tooren.083
Michel Tooren

In de op zondag onder betere weersomstandigheden verreden eliminaties ging het voor de Pro Dutch Racing-rijder nog een stuk beter. In de eerste eliminatieronde zette Tooren een 6,17 seconden (230 mph) op het scorebord en liet daarmee Roger Moore kansloos. In de halve finale was regerend Brits kampioen Kevin Slyfield het volgende slachtoffer van de Pro Dutch Racing-piloot die met 6,15 seconden en 234 mph tevens zijn persoonlijk record aanscherpte. In de finale wachtte vervolgens de ervaren Robinson. Met 6,14 seconden verbeterde Tooren met de Pro Dutch Racing '71 Plymouth Barracuda opnieuw zijn persoonlijk record, maar dit was net niet voldoende om Robinson, die een 6,09 seconden op de klokken zette, het nakijken te geven. Met een runner-up positie in pas zijn tweede Pro Modified wedstrijd mocht Tooren echter meer dan tevreden zijn.

berg.r.310
Rene van den Berg

Bij de motoren zette Rene van den Berg in de kwalificaties bij de Top Fuel Bikes met 6,57 seconden de snelste tijd op de klokken. Ook hier ging het in de eliminaties alleen maar harder, want in de halve finale was de Nederlander goed voor 6,36 seconden bij een eindsnelheid van 226,74 mph. De tijd betekende een nieuw persoonlijk record en een plaats in de finale, terwijl de eindsnelheid zelfs goed was voor een nieuw Brits record voor de Top Fuel Bike klasse. In de finale moest Van den Berg het opnemen tegen Steve Woollatt, maar omdat de Nederlander buiten zijn baan raakte en de Engelsman een 6,24 seconden liet noteren, moest Van den Berg zich tevreden stellen met de runner-up positie.

Wat Tooren en Van den Berg niet lukte, daarin slaagde Wichard Veldman wel. In de Junior Drag Bike klasse wist de Nederlander tot de finale door te dringen en deze vervolgens ook nog op zijn naam te schrijven, waardoor de grootste beker mee naar Friesland ging.

berg.i.321
Ivana van den Berg

Andere Nederlanders die op Santa Pod in actie kwamen bleven buiten de prijzen. Ronald Huis schopte het in de Super Gas klasse tot de halve finales, terwijl hij in de Super Comp klasse in de kwartfinales werd uitgeschakeld. In de Pro Stock Bike klasse was het Engelse avontuur voor Patrick Kras over na de halve finales en voor Ivana van den Berg viel in de Super Twin Top Gas klasse het doek in de kwartfinales. Margot Schmidt (8.50 Bike) en Rudolfo Maduro (Super Street Bike) werden allebei in de eerste eliminatieronde uitgeschakeld.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet