Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Ladies day in Top Fuel op Tierp

kop

Wedstrijden op Tierp Arena zijn altijd goed voor de recordboeken en daarin kunnen de Tierp Internationals van 2016 nu ook worden bijgeschreven. Was het niet de langdurige regen, of het tot vrijdagavond tien uur doorgaan met de kwalificaties, dan toch in ieder geval vanwege de Top Fuel finale die met Anita Mäkelä en Birgitte Bremnes de eerste volledig vrouwelijke bezetting kende in de geschiedenis van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing. Dat Mäkelä de winst pakte in de tweede 3,9 seconden run van de dag was niet heel verrassend. In de Pro Modified klasse presteerde David Vegter uitstekend. De Nederlander wist met een persoonlijk record van 6,002 seconden bijna zijn eerste '5' op het scorebord te krijgen en schopte het tot de halve finales.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings

De Tierp Internationals op Tierp Arena, de tweede ronde van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing trof het bepaald niet met het weer. Donderdag konden de Sportsman klassen één kwalificatiesessie afronden voordat het begon te regenen. Tegen de verwachting in leek ook de vrijdag volledig te verregenen. Aan het eind van de middag werd het uiteindelijk dan toch nog droog, waarna de baancrew erin slaagde om het asfalt in no-time race-klaar te krijgen. Rond de klok van vijf uur werden de eerste motoren gestart waarna er tot maar liefst tien uur doorgereden werd en de FIA-klassen toch nog de geplande twee kwalificatiesessies konden afwerken.

regen

De voorspellingen voor zaterdag waren dramatisch en zoals dat meestal met slechte voorspellingen gaat, deze komen uit. Het regende inderdaad de hele dag waardoor de wedstrijdleiding al om 13.00 uur besloot het programma voor die dag te schrappen. Gelukkig brak op zondagochtend dan eindelijk de zon door en konden de eliminaties worden afgewerkt. Helaas moest de regen helemaal aan het eind van de dag het feest voor een aantal rijders toch nog verstoren, want direct na de Top Fuel finale gingen de hemelpoorten toch weer open waardoor de Sportsman klassen geen winnaars kenden.

erbacher
Urs Erbacher

Koude baan, matige tijden
Door de regen die de baan geteisterd had en de lage temperaturen waren de kwalificatietijden in alle klassen bepaald niet indrukwekkend. Ook was de tijd tussen de twee sessies op vrijdagavond te kort om nog veel aanpassingen te doen. In de Top Fuel klasse was de 4,08 seconden van Urs Erbacher gegeven de omstandigheden meer dan acceptabel en goed voor de eerste kwalificatiepositie.

makela.03
Anita Mäkelä

Anita Mäkelä was de enige rijder die ook in de tweede sessie aan de start verscheen en met 4,46 seconden de tweede plaats voor zich opeiste. Regerend kampioen Micke Kågered was derde met 4,96 seconden, terwijl Birgitte Bremnes in haar eerste optreden sinds Gardermoen vorig jaar al boven de vijf seconden zat, maar wel als vierde geklasseerd stond.

bremnes.02
Birgitte Bremnes

Stig Neergaard, winnaar van de eerste wedstrijd van het seizoen, bleef steken op plaats vijf.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet